Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουλίου 2018

Ο όλεθρος στο παρά πέντε… Πως σώθηκε η ανθρωπότητα;

Γράφει ο Παντελής Καρύκας
Λίγες στιγμές στην ιστορία έχουν προκαλέσει μεγαλύτερο τρόμο, σε όσους γνώριζαν, από εκείνο το δεκαήμερο 2-12 Νοεμβρίου του 1983, όταν η ανθρωπότητα βρέθηκε στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου.
Όλα ξεκίνησαν από μια άσκηση με την ονομασία «Able Archer 83», το σενάριο της οποία προέβλεπε την μετάπτωση μιας συμβατικής σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και αυτών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σε πυρηνική.

Τέτοιες ασκήσεις εκτελέστηκαν, εκατοντάδες, και από τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Άρα δεν υπήρχε τίποτα που να προδικάζει πως κάτι θα μπορούσε να πάει άσχημα. 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης το ΝΑΤΟ ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας των δυνάμεών του, στο ανώτατο επίπεδο, όπως ήταν φυσικό, με αφορμή και την κατάρριψη, από τους Σοβιετικούς, ενός νοτιοκορεατικού επιβατηγού αεροσκάφους με 269 επιβάτες.  

Ωστόσο οι Σοβιετικοί, αν και γνώριζαν ότι οι αντίπαλοί τους διεξήγαγαν άσκηση, ανησύχησαν ιδιαιτέρως, φοβούμενοι μήπως η άσκηση αποτελεί απλώς πρόφαση εναντίον τους επίθεσης. Έτσι ήταν έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί. 

Στη Μόσχα επικράτησε ένα κλίμα παράνοιας. Όλος ο μηχανισμός της KGB επιστρατεύτηκε, ώστε, μέσω κατασκόπων στη Δύση, να επιβεβαιωθεί αν επρόκειτο να εξαπολυθεί επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο μεταξύ η ηγεσία του Κρεμλίνου είχε εγκατασταθεί σε ειδικά καταφύγια, έτοιμη, όντας να δώσει τη διαταγή εξαπόλυσης πυρηνικής επίθεσης, καθώς το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Oko των Σοβιετικών ανέφερε την εκτόξευση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων. 

Ο αντισυνταγματάρχης Στανισλάβ Πετρόφ, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία, εκείνη την ημέρα, ευτυχώς, κατάλαβε ότι επρόκειτο για λάθος του κεντρικού υπολογιστή του συστήματος και έσωσε τον κόσμο! 

Τελικά Ρώσοι πράκτορες ήρθαν σε επαφή με την CIA και έλαβαν διαβεβαιώσεις πως δεν υπήρχε κανένας φόβος. Απλώς διεξαγόταν μια άσκηση. Το δε σύστημα Oko είχε όντως πρόβλημα. 

Έτσι επικράτησε, σταδιακά, η ψυχραιμία και ο τότε γ.γ. του ΚΚΣΕ Γιούρι Αντρόποφ, κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα σε ακρόαση και όλα ξεκαθάρισαν. Ο πυρηνικός εφιάλτης αποτράπηκε, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.