15 Οκτωβρίου 2021

Η πολιτική εξουσία του Facebook

Libra: In Zuck we trust (William Joel / The Verge)
 
Του Τιερί Μεϊσάν
 
Στο παγκόσμιο υποσυνείδητο, το Facebook φέρεται να είναι ένα υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει σε όλους να συνδέονται εμπιστευτικά ενώ λογοκρίνονται μηνύματα που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους. Στην πράξη, είναι αρκετά διαφορετικό. Το Facebook συλλέγει πληροφορίες για εσάς για την NSA, λογοκρίνει τις απόψεις σας και εκδίδει το νόμισμά του. Σε λίγους μήνες, αυτή η εταιρεία έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια πολιτική. 
 
 
ΤΟ FACEBOOK ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 
 
Ο κύριος πολιτικός παίκτης στο Διαδίκτυο είναι το κοινωνικό δίκτυο Facebook. Την 1η Ιανουαρίου 2021, είχε 2,85 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και 1,88 δισεκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Το κοινωνικό δίκτυο λογοκρίνει τακτικά μηνύματα που περιλαμβάνουν φωτογραφίες γυμνών ή σεξουαλικών δραστηριοτήτων, παρενοχλήσεις, ρητορική μίσους, πλαστογραφία, ανεπιθύμητη αλληλογραφία, τρομοκρατική προπαγάνδα ή βία μέσω τεχνητή νοημοσύνη ιδιαίτερα προσεγγιστική και άδικη. Κλείνει λογαριασμούς που θεωρεί επικίνδυνους, είτε επειδή έχουν λογοκριθεί αρκετές φορές, είτε επειδή συνδέονται με εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών. 
 
Το Facebook είναι μια τεράστια εταιρεία που περιλαμβάνει τα Instagram, Facebook Messenger, WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal, Novi. Απασχολεί πάνω από 60.000 άτομα.
 
ΤΟ FACEBOOK ΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ 
 
Το Facebook εκδίδει τώρα το δικό του νόμισμα σαν να είναι κράτος, το Λίμπρα (Libra). Υποστηρίζεται από ένα καλάθι νομισμάτων που αποτελείται από 50% δολάρια, 14% γιεν, 11% λίρες στέρλινγκ και 7% δολάρια Σιγκαπούρης [1]. 
 
Γινόμενο μια τράπεζα της οποίας το νόμισμα γίνεται σταδιακά αποδεκτό από ιστότοπους πωλήσεων στο Διαδίκτυο, το Facebook χτίζει μια παράλληλη οικονομία, τόσο εικονική όσο και παγκόσμια, μεγαλύτερη από την οικονομία πολλών κρατών. 
 
ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ
 
Το Facebook καλεί τους χρήστες του να εντοπίσουν λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του. Ανοίγει ένα φάκελο για κάθε πληροφοριοδότη του και τους σημειώνει [2]. 
 
Το Facebook, το οποίο ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει ισότιμα κάθε χρήστη, έχει δημιουργήσει κρυφά μια λίστα 5,8 εκατομμυρίων VIP για τους οποίους οι κανόνες του δεν ισχύουν. Μόνοι εκείνοι μπορούν να πουν τα πάντα και να τα δείχνουν όλα [3]
 
CAMBRIDGE ANALYTICA ΚΑΙ Η NSA 
 
Τα προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων χρηστών στοχοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν από τη βρετανική εταιρεία Cambridge analytica (του δισεκατομμυριούχου Robert Mercer και του Steve Bannon) και τη καναδική θυγατρική της, AggregateIQ [4].
 
Χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον: 
  • για την εκλογή του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi το 2014 [5],  
  • για 44 τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2014, 
  • για τον Mauricio Macri στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, 
  • για τον Nigel Farage στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.
Και ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ επίσης το 2016, διαδοχικά για 
  • τον Μπεν Κάρσον,  
  • τον Τεντ Κρουζ [6],  
  • και τέλος για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον διευθυντή της εκστρατείας του … τον Στιβ Μπάνον.
Σύμφωνα με το The Observer, η Cambridge analytica απασχολούσε πολυάριθμες προσωπικότητες από το βρετανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τις υπηρεσίες προπαγάνδας του MI6 [7]. Ίσως αυτά να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι το Facebook έχει ενταχθεί στο άκρως απόρρητο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης PRISM που επιτρέπει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όλων των πελατών της. Αλλά τίποτα δεν έχει διαρρεύσει για τη χρήση τους από την NSA. 
 
Σύμφωνα με τον Newton Lee, πρώην ερευνητή στο Institute for Defense Analyzes, το δίκτυο PRISM είναι το πρότυπο του σχεδίου Ολική Επίγνωση των Πληροφοριών (Total Information Awareness, TIA) που είχε αναπτύξει ο ναύαρχος John Poindexter υπό τον Donald Rumsfeld στο πλαίσιο του DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency ) [8]
 
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 
 
Το 2011, το Facebook, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, λογοκρίνει τους λογαριασμούς που καλούσαν για εξέγερση στα παλαιστινιακά εδάφη 
 
Το 2012, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέλαβε προσωπική δέσμευση στον νομπελίστα Ειρήνης, Σιμόν Πέρεζ. Επέβλεψε τη δημιουργία και την προώθηση της επίσημης σελίδας του Ισραηλινού προέδρου και δημιούργησε μια βίντεο εκστρατεία με τίτλο «Be my friend for Peace», στην οποία εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ’της Αγγλίας. 
 
Το 2015, το Facebook κήρυξε την Χεζμπολάχ και τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία «τρομοκρατικές οργανώσεις». Έκλεισε τους λογαριασμούς πολλών τηλεοπτικών καναλιών, όπως το Al-Mayadeen (τότε η πιο δημοφιλή ειδησεογραφική τηλεόραση στον αραβικό κόσμο), τη Sama και τη Dunia (δύο δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Συρίας) και την Ikhbariya (ένα ιδιωτικό συριακό κανάλι). Ταυτόχρονα, έθεσε εκπαιδευτές στη διάθεση των τζιχαντιστών που πολεμούσαν την Συριακή Αραβική Δημοκρατία. 
 
Σχετικά με αυτό το θέμα, το Facebook δεν λογοκρίνει όλα τα μηνύματα μίσους ή βίας. Έτσι, ενθαρρύνει τον λογαριασμό των αντιπάλων στη Συρία που συλλέγουν πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, φωτογραφία) για τους Σύρους εθνικιστές για να μπορέσουν να τους δολοφονήσουν. 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
 
Το 2010, η Nature δημοσίευσε μια μελέτη με θέμα «Ένα πείραμα κοινωνικής επιρροής και πολιτικής κινητοποίησης σε 61 εκατομμύρια ανθρώπους» [9]. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δείχνουν ότι τα πολιτικά μηνύματα στο Facebook κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ είχαν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, αλλά και στους φίλους τους, ακόμη και στους φίλους των φίλων τους. 
 
Το 2014, το Facebook πραγματοποίησε, χωρίς να το γνωρίζουν οι συνδρομητές του, μια μελέτη με θέμα «Η πειραματική επίδειξη ενός φαινομένου συναισθηματικής μετάδοσης μεγάλης κλίμακας μέσω των κοινωνικών δικτύων» [10]. 
 
Το 2018, το Facebook καθιέρωσε μια εταιρική σχέση με το Atlantic Council, μια επιδραστική δεαμενή σκέψης που επιχορηγείται από το ΝΑΤΟ για να «προωθήσει την ηγεσία και τη δέσμευση των ΗΠΑ στον κόσμο, με τους συμμάχους τους». Ο συγκεκριμένος στόχος της εταιρικής σχέσης είναι να διασφαλιστεί «η σωστή χρήση του Facebook σε εκλογές σε όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας τη παραπληροφόρηση και τη ξένη παρέμβαση, βοηθώντας στην εκπαίδευση των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών» [11]. 
 
Τελικά, το 2020, το Facebook θα εμπλακεί με την αποικιοκρατική πολιτική στην Αφρική με το σχέδιο του για υποβρύχιο καλώδιο που θα περικυκλώνει την ήπειρο, 2Africa. Αυτό το δίκτυο θα συνδέσει τους κύριους λιμένες, αλλά δεν θα διεισδύσει στην ενδοχώρα [12]. Πρόκειται για την εξυπηρέτηση μόνο των ελίτ που συμμετέχουν στη λεηλασία της ηπείρου και στην αποστολή του πλούτου της προς τη Δύση. 
 
Διεθνώς, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Facebook είναι ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Νικ Κλεγκ. Ήταν αναπληρωτής του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Στο μεταξύ, στο Facebook France ηγείται ο Λοράν Σόλι, πρώην διευθυντής του προσωπικού του προέδρου Σαρκοζί, και ύστερα Νο2 του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού TF1 . Είναι σύζυγος της Caroline Roux, δημοσιογράφου σταρ του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού France2. 
 
Το Facebook δεν είναι ούτε στην υπηρεσία των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων. Είναι μια εταιρεία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της «Αμερικανικής Αυτοκρατορίας» χρησιμοποιώντας τόσο τις γνώσεις της για τους χρήστες της όσο και τα συναισθήματα που διαδίδει μεταξύ τους. 
 
Από αυτή την άποψη, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το 2017, ο Mark Zuckerberg σκέφτηκε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να χρειάζεται να εκλεγεί. Είχε συγκροτήσει μια ομάδα εκστρατείας πριν τα παρατήσει. Το σχέδιό του ήταν να στηριχτεί στο Δημοκρατικό Κόμμα για να παραπέμψει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια να έρθει πιο κοντά με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, έτσι ώστε να του δώσει τη θέση του όταν θα γινόταν αυτόματα πρόεδρος και τέλος να στηριχτεί στους Ρεπουμπλικάνους για να να παραιτηθεί ο Πενς και να γίνει ο ίδιος πρόεδρος. [13]. 
 
Πολιτική δράση 
 
Το 2008, ο υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα βασίστηκε στον πρώην εκπρόσωπο του Facebook Chris Hughes, διευθυντή του My.BarackObama.com (MyBO) και σχεδιαστή της διαδικτυακής επιχείρησης του Obama’s Online Operation (OOO), για να προσεγγίσει και να κινητοποιήσει πέντε εκατομμύρια ψηφοφόρους μέσω Facebook [14]. 
 
Το 2010, το Facebook λογοκρίνει τα Wikileaks, την ένωση που αποκάλυψε τις πρακτικές του Πενταγώνου και ως εκ τούτου υπονόμευσε την «Αμερικανική Αυτοκρατορία». 
 
Το 2010-11, η πλατφόρμα, επίσημα υποστηριζόμενη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξερράγη κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» στην «Μεγάλη Μέση Ανατολή». 
 
Το 2018, το Facebook απαγόρευσε το διακυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι TeleSur , που συγκέντρωνε τότε την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κούβα, τον Ισημερινό, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα. 
 
Το 2020, το Facebook κλείνει λογαριασμούς που συνδέονται με τον γαλλικό στρατό στην Κεντρική Αφρική και το Μάλι. Ο τελευταίος ηγούταν μιας εκστρατείας που δεν ταίριαζε με αυτήν του Πενταγώνου. 
 
Το 2021, το Facebook κλείνει τους λογαριασμούς των προέδρων σε ενέργεια της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι και των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
 
TO FACEBOOK ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ 
 
Μια βρετανική ένωση, το Full Fact, δημιούργησε έναν συνασπισμό μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αφενός και, αφετέρου, των γιγάντων των πληροφοριών (Facebook, αλλά και Twitter, Alphabet και Reuters), προκειμένου να πολεμήσουν κατά της παραπληροφόρησης στο αγγλόφωνο Δίκτυο. 
 
Το Facebook δεν περιορίζεται μόνο στο να καταπολεμήσει τα Fake News. Μόλις δημιούργησε ένα πρόγραμμα, « News Innovation », για την υποστήριξη του γραπτού τύπου. Έχει ήδη αναπτυχθεί στον Καναδά, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Υπέγραψε συμβόλαιο αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων εστιάζοντας σε μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Justin Trudeau στον Καναδά ή είναι εχθρικά στους Alberto Fernandez και Cristina Fernández de Kirchner στην Αργεντινή και στον Jair Bolsonaro στη Βραζιλία. 
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΚΑΙ TO FACEBOOK 
 
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί – πριν από τον λαό – για την άνοδο του Facebook, το οποίο βλέπει ως αντίπαλο. Η εταιρεία καθορίζει τα σύνορά της, λειτουργεί αστυνομία και δικαιοσύνη στο δίκτυό της, εκδίδει το δικό της νόμισμα. Βεβαίως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην υπηρεσία του Πενταγώνου, αλλά δεν διαθέτει στρατό για να μετατραπεί σε κράτος. 
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε την πληροφοριοδότρια France Haugen στη Wall Street Journal , στη συνέχεια στη Γερουσία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επιβλαβής επιρροή του Facebook σε ορισμένα παιδιά. Είναι ένας τρόπος να βάλουν το κοινωνικό δίκτυο στη θέση του χωρίς να θέσουν τα πολιτικά ζητήματα που μόλις απαριθμήσαμε. 
 
Το μόνο άτομο που σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητεί την πολιτική επιρροή των ψηφιακών κολοσσών είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μόλις υπέβαλε καταγγελία στο Twitter, το οποίο αποσύνδεσε τον λογαριασμό του ενώ ήταν ακόμη εν ενέργεια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Τραμπ βασίζεται στις εκμυστηρεύσεις ορισμένων Δημοκρατικών γερουσιαστών που καμάρωναν ότι είχαν ασκήσει πιέσεις στο Twitter. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι αυτή η λογοκρισία δεν είναι εμπορική απόφαση, αλλά πολιτική, και ότι παραβιάζει την 1η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ για τον Ελεύθερο Λόγο. Οι δικηγόροι του καρφώνουν πιο πέρα: Το Twitter δεν λογοκρίνε ποτέ τα βίαια σχόλια. Φιλοξενεί λογαριασμό της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. 
 
 
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά 
 
Παραπομπές
 
[1] «Fed’s Brainard: Facebook’s Libra faces ’core set’ of regulatory hurdles», Reuters Staff, Reuters, December 18, 2019. 
[2] “Facebook is rating the trustworthiness of its users on a scale from zero to 1”, Elizabeth Dwoskin, The Washington Post, August 21, 2018. 
[3] « Facebook Documents Reveal Secret Elite Exempt From Its Rules, Jeff Horwitz», The Wall Street Journal, September 14, 2021. 
[4] Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America, Christopher Wylie, Randon House (2019). Targeted: The Cambridge Analytica Whistleblower’s Inside Story of How Big Data, Trump, and Facebook Broke Democracy and How It Can Happen Again, Brittany Kaiser, Harper (2019). 
[5] « Comment une cellule secrète de Facebook manipule les opinions publiques», par Shelley Kasli, Traduction Jean-Marc Chicot, Great Game India (Inde) , Réseau Voltaire, 28 décembre 2017. 
[6] “Ted Cruz PSYOP”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 9 février 2016. 
[7] «The great British Brexit robbery: how our democracy was hijacked», Carole Cadwalladr, The Observer, May 7, 2017. 
[8] « L’œil du Pentagone», par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 18 novembre 2002. Facebook Nation: Total Information Awareness, Newton Lee, Springer (2012). 
[9] «A 61-million-person experiment in social influence and political mobilization», Robert M. Bond, Christopher J. Fariss, Jason J. Jones, Adam D. I. Kramer, Cameron Marlow, Jaime E. Settle & James H. Fowler, Nature 489, p. 295–298 (2012). doi:10.1038/nature11421. 
[10] “Experimental evidence of massive-scale emotional contagion through social networks”, Adam D. I. Kramer, Jamie E. Guillory & Jeffrey T. Hancock, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNSA), Vol 111, #24, July 17, 2014. 
[11] «Announcing New Election Partnership With the Atlantic Council», Katie Harbath, Facebook, May 17, 2018. «U.S. think tank’s tiny lab helps Facebook battle fake social media», Joseph Menn, Reuters, August 7, 2018. «Facebook’s partnership with the Atlantic Council», Kevin Reed, World Socialist Web Site, September 8, 2018 
[12] « Facebook encercle l’Afrique», par Manlio Dinucci, Traduction Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto (Italie) , Réseau Voltaire, 16 juin 2020. 
[13] « Mark Zuckerberg possible futur président des États-Unis », Réseau Voltaire, 3 août 2017. 
[14] «The Reason for the Obama Victory: It’s the Internet, Stupid», Betsy Schiffman, Wired, July 11, 2008. «Obama’s Wide Web», Jose Antonio Varga, The Washington Post, August 20, 2008. «How Chris Hughes Helped Launch Facebook and the Barack Obama Campaign», Ellen McGirt, Fast Company, January 4, 2001.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.