15 Οκτωβρίου 2021

16 Οκτωβρίου 1912: Εορτάζουμε την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον οθωμανικό ζυγό!

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης 
Ethnikosagwn.blogspot.com
Email:theofanis28@gmail.com  

Κατερίνη, 16-10-2021  
 
Μια σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους της Κατερίνης, αλλά και εν γένει των Ελλήνων είναι η απελευθέρωση της πόλης της Κατερίνης από τον οθωμανικό ζυγό στις 16 Οκτωβρίου του 1912 μετά από 500 σχεδόν χρόνια! 
 
Είχε προηγηθεί η μάχη στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος), στις 15 Οκτωμβρίου, που διήρκησε 3 1/2 ώρες συνολικά στην οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες: αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, υπολοχαγός Δημήτριος Νίκας, λοχίας Βίγκος Θωμάς, και οι στρατιώτες Απόστολος Κονταξάκης (ανήλικος εθελοντής από Κρήτη), Βασίλας Γεώργιος, Σαράντης Αντώνιος, καθώς και ο Ανευλαβής Βασίλειος!  
 

Επίσης, στη συγκεκριμένη μάχη τραυματίστηκαν τρεις αξιωματικοί και δέκα οπλίτες! Στο σημείο της μάχης στήθηκε μνημείο πεσόντων! Αξίζει να επισημανθεί ότι την ίδια ημέρα απελευθερώθηκε και η πόλη της Βέροιας! Τιμή και δόξα λοιπόν στους Ήρωες της ένδοξης αυτής μάχης που με αυταπάρνηση και γαλουχημένοι με αξίες και ιδανικά θυσίασαν την ίδια τους της ζωή και γράφτηκαν στο Πάνθεον των Ηρώων που πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της πατρίδας μας!  
 
Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος παραθέτω τα κάτωθι δημοσιεύματα:  



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Το πρωί της 16ης Οκτωβρίου ημέρα Τρίτη τα ελληνικά στρατεύματα εισέρχονται σε μια πόλη που αρχίζει να ξυπνάει ελεύθερη… Η Έβδομη Μεραρχία Στρατού εισβάλει στην Κατερίνη, τρέπει σε φυγή τον τουρκικό στρατό και προελαύνει πανηγυρικά στην κεντρική οδό της τότε μικρής κωμόπολης. Αρχικά οι πυροβολισμοί και η βοή τρόμαξαν τους κατοίκους της, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν το χαρμόσυνο γεγονός άρχισαν να βγαίνουν στα μπαλκόνια, τις αυλές και τους δρόμους για να προϋπαντήσουν και να χαιρετίσουν τους στρατιώτες. Άνοιξαν τα σπίτια τους για να τους προσφέρουν φαγητό και ανάπαυση, ενώ οι καταστηματάρχες τους κερνούσαν λουκούμια, ποτά και τσιγάρα.

Μέσα σε μια τέτοια πανηγυρική ατμόσφαιρα ο απελευθερωτικός στρατός, αφού διέσχισε τον κεντρικό δρόμο, έφτασε στον Κισλά (στο σημερινό πάρκο, εκεί που τότε βρισκόταν οι εγκαταστάσεις του τουρκικού στρατώνα), όπου τον υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα αντιπροσωπεία των κατοίκων της Κατερίνης με επικεφαλής τον επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα. Στη συνέχεια εψάλη χαρμόσυνη δοξολογία στο ναό της Θείας Αναλήψεως και λίγο πριν την αναχώρησή του ο στρατός παρέδωσε τη διοίκηση της πόλης στο Λιβαδιώτη Γεώργιο Λαναρίδη.

Από τότε η Κατερίνη μπήκε σε μια άλλη τροχιά και ξεκίνησε να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία, ελεύθερη πλέον. Δεν αποτίναξε αμέσως τα τουρκικά στοιχεία από πάνω της, δεν άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά προσπάθησε με όσες δυνάμεις και δυνατότητες είχε να εξελιχθεί. Στις επόμενες δεκαετίες πέρασε δύσκολα, άντεξε, μεταμορφώθηκε και διαμορφώθηκε με πολύ αργές αρχικά και πιο ραγδαίες στη συνέχεια διαδικασίες στην πολύχρωμη, θορυβώδη και χαοτική καμιά φορά, πολυπληθή μα πάντα διαρκώς κινούμενη και μεταβαλλόμενη πόλη.

Στον ίδιο μικρό χωμάτινο κεντρικό δρόμο που παρήλασε εκείνο το πρωί ο ελληνικός στρατός δόθηκε η ονομασία Οδός Εβδόμης Μεραρχίας, σε τιμή και ανάμνηση της ιστορικής εκείνης μέρας και πορείας. Ακόμα και τα δύο κανόνια που άφησε πίσω του ο τουρκικός στρατός και που σήμερα κοσμούν την είσοδο του πνευματικού κέντρου της Εκάβης στο πάρκο της Κατερίνης αποφασίστηκε να παραμείνουν εδώ και έναν αιώνα τώρα στον ίδιο περίπου χώρο για να θυμίζουν σε όλες τις μελλούμενες γενιές το συγκεκριμένο γεγονός της απελευθέρωσης…

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.