21 Σεπτεμβρίου 2021

Προσοχή Phishing! (ηλεκτρονικό ψάρεμα)

Αλλη μία μέθοδος phishing εμφανίστηκε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (email). 
Αρχικά εντοπίστηκε στα email που έχουν κάποια σχέση με την Google (Google mail, Titan, κλπ). Δεν αποκλείεται βέβαια να επεκταθεί και σε άλλους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Ενα μήνυμα έρχεται στο λογαριασμό σας, συνοδευόμενο από ένα αρχείο PDF. Ενα ίδιο ήρθε και στο email του ιστολογίου μας, χρησιμοποιώντας διακριτικά της Google και μια ηλεκτρονική διεύθυνση που εύκολα πείθει ότι πρόκειται για email από την Google: 
 
 

Το μήνυμα, αρχικά, δεν έχει κάτι το ύποπτο ή κάποιον σύνδεσμο. Αντίθετα προτείνει να ανοίξετε το PDF αρχείο.  
 
Οταν το ανοίγετε, διαπιστώνετε ότι το μήνυμα σας ενημερώνει ότι είστε ένας από τους 12 που επέλεξε η Google, ώστε να κερδίσετε ένα υπέρογκο ποσό (άνω του 1ος εκ αγγλικών λιρών) και κάμποσα δώρα, όπως laptop, smartphone κλπ.  
 
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα που δίνει και να τα στείλετε στη διεύθυνση email που σας δίνουν… Κι εκεί είναι η παγίδα…  
 
ΑΝ στείλετε εκεί email, τότε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο είναι στα χέρια τους και από εκεί μπορούν να διαχειριστούν ό,τι είναι συνδεδεμένο με αυτό. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ σας ή και τις ΠΛΗΡΩΜΕΣ σας.  
 
ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ!  
Απλώς διαγράψτε το μήνυμα. Εάν έχετε κατεβάσει το PDF, διαγράψτε το κι αυτό.  
 
Επικοινώνησα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου από την περιγραφή που τους έκανα, με διαβεβαίωσαν ότι είχα δίκιο να υποθέσω ότι πρόκειται για phishing. Ομως, η διαδικασία που μου είπαν να κάνω προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τους την υπόθεση, ήταν ιδιαίτερα ΑΘΛΙΑ κι ΗΛΙΘΙΑ!  
 
Μου ζήτησαν να κάνω εκτύπωση το μήνυμα και να το πάω στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα!!!  
 
Η ΔΗΕ μάλλον δεν έχει ακόμα ανακαλύψει τα email και την προώθηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου… Παραμένει στη γραφειοκρατία.  
 
Οπότε έκανα το αμέσως επόμενο που μπορούσα να κάνω: έστειλα με προώθηση το email στον πάροχο. Θα τ’ αναλάβει εκείνος, γιατί αν περίμενα από τη ΔΗΕ… υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γέμιζα αράχνες…
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΝΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΑΡΑΝΤΟΥΛΕΣ ! Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΕΣΤΕΛΝΕΣ ....ΟΕΟ !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.