27 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα χρόνο μετά, ο αγώνας των Ινδών αγροτών πρόκειται να ενταθεί

25 Σεπτεμβρίου 2021 
Δείτε το άρθρο του Colin Todhunter στο OffGuardian εδώ: https://tinyurl.com/3dckwtdk
 
Μετάφραση Απολλόδωρος
 
Έχουν περάσει 12 μήνες από τότε που ψηφίστηκαν οι τρεις αμφιλεγόμενοι νόμοι για τη γεωργία και οι διαδηλωτές δεν έχουν ακόμα εισακουστεί, ακόμη και όταν το κράτος καταστέλλει το κίνημά τους. 
 
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που τα αμφιλεγόμενα αγροτικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε νόμο στην Ινδία τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα τρία νομοσχέδια και η επακόλουθη νομοθεσία προκάλεσαν μια μαζική διαμαρτυρία αγροτών διάρκειας 15 μηνών, η οποία έχει προσελκύσει παγκόσμια προσοχή και υποστήριξη. 
 
Οι αγρότες, οι αγροτικές ενώσεις και οι εκπρόσωποί τους απαιτούν την κατάργηση των νόμων και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν συμβιβασμό. Οι ηγέτες των αγροτών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας να αναστείλει την εφαρμογή των αγροτικών νόμων τον Ιανουάριο του 2021, η οποία παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο, με βάση περισσότερους από 10 γύρους συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και της κυβέρνησης, φαίνεται ότι η κυβερνητική διοίκηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. 
 
Τον Νοέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε πανεθνική γενική απεργία για την υποστήριξη των αγροτών και τον ίδιο μήνα περίπου 300.000 αγρότες πραγματοποίησαν πορεία από τα κρατίδια Παντζάμπ και Χαριάνα στο Δελχί για μια "αποφασιστική μάχη" με την κεντρική κυβέρνηση, όπως την χαρακτήρισαν οι ηγέτες. 
 
Αλλά καθώς οι αγρότες έφτασαν στην πρωτεύουσα, οι περισσότεροι σταμάτησαν από οδοφράγματα, σκαμμένους δρόμους, κανόνια νερού, γκλομπ και συρματοπλέγματα που είχε στήσει η αστυνομία. Οι αγρότες έστησαν καταυλισμούς κατά μήκος πέντε μεγάλων δρόμων, χτίζοντας πρόχειρες σκηνές με σκοπό να παραμείνουν για μήνες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 
 
Σήμερα, χιλιάδες αγρότες παραμένουν κατασκηνωμένοι σε διάφορα σημεία των συνόρων. Βρίσκονται εκεί εδώ και εννέα μήνες μέσα στο κρύο, τη βροχή και την καυτή ζέστη. Στα τέλη Μαρτίου του 2021, υπολογιζόταν ότι υπήρχαν περίπου 40.000 διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο Singhu και στο Tikri στα σύνορα με το Δελχί. 
 
Στις 26 Ιανουαρίου, την Ημέρα της Δημοκρατίας της Ινδίας, δεκάδες χιλιάδες αγρότες πραγματοποίησαν παρέλαση αγροτών με μια μεγάλη φάλαγγα τρακτέρ και οδήγησαν στο Δελχί. 
 
Τον Σεπτέμβριο του 2021, δεκάδες χιλιάδες αγρότες συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πόλη Muzaffarnagar στο ινδικό κρατίδιο Uttar Pradesh (UP). Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι προσήλθαν σε άλλα συλλαλητήρια στην πολιτεία. 
 
Αυτές οι τεράστιες συγκεντρώσεις έρχονται ενόψει σημαντικών εκλογών το 2022 στο UP, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας με 200 εκατομμύρια κατοίκους, το οποίο κυβερνάται από το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Μόντι. Στις δημοσκοπήσεις του 2017, το BJP κέρδισε 325 από τις συνολικά 403 έδρες. 
 
Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Muzaffarnagar, ο ηγέτης των αγροτών Rakesh Tikait δήλωσε: 
“Δεσμευόμαστε ότι δεν θα φύγουμε από το σημείο διαμαρτυρίας εκεί (γύρω από το Δελχί) ακόμη και αν το νεκροταφείο μας γίνει εκεί. Θα δώσουμε τη ζωή μας, αν χρειαστεί, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο διαμαρτυρίας μέχρι να βγούμε νικητές". 
 
Ο Tikait επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μόντι για: 
“...πουλάει τη χώρα στις πολυεθνικές... Πρέπει να σταματήσουμε το ξεπούλημα της χώρας. Οι αγρότες πρέπει να σωθούν, η χώρα πρέπει να σωθεί". 
 
Οι ηγέτες των αγροτών καλούν τώρα σε πανεθνική γενική απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου. 
Η αστυνομική βία, η συκοφάντηση των διαδηλωτών από ορισμένους εξέχοντες σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης και πολιτικούς, η παράνομη κράτηση των διαδηλωτών και η καταστολή της ελευθερίας του λόγου (συλλήψεις δημοσιογράφων, κλείσιμο λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακοπή των υπηρεσιών διαδικτύου) ήταν συμπτώματα της προσέγγισης της επίσημης εξουσίας στον αγώνα των αγροτών, ο οποίος ο ίδιος έχει καθοριστεί από ανθεκτικότητα, αποφασιστικότητα και αυτοσυγκράτηση. 
 
Αλλά δεν είναι σαν ο αγώνας των αγροτών να προέκυψε εν μία νυκτί. Η ινδική γεωργία έχει στερηθεί σκόπιμα την κυβερνητική στήριξη εδώ και δεκαετίες και έχει οδηγήσει σε μια καλά τεκμηριωμένη αγροτική - ακόμη και πολιτιστική - κρίση. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των αδικιών και της παραμέλησης που κορυφώνονται καθώς το ξένο αγροτικό κεφάλαιο (που διευκολύνεται από τους αγροτικούς νόμους της κυβέρνησης) προσπαθεί να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη "τελική λύση" του στην ινδική γεωργία. 
 
Ένα χρόνο μετά την ψήφιση των αγροτικών νομοσχεδίων σε νόμο, οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα άρθρα μου για τον αγώνα των αγροτών εδώ (στο κάτω μέρος της σελίδας), τα οποία συζητούν τη σημασία της αγροτικής νομοθεσίας, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς τους νόμους, ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει. 
 
Περιγράφουν επίσης τις επιπτώσεις για τους καλλιεργητές και το πάνω από 60% του πληθυσμού της χώρας που βασίζεται στη γεωργία για να ζήσει, καθώς και τις συνέπειες για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία από την εκτόπιση ενός ντόπιου αγροδιατροφικού συστήματος με ένα σύστημα που κυριαρχείται από παγκόσμιους παίκτες. 
 
Ο αγώνας των αγροτών αντιπροσωπεύει μια μάχη για την καρδιά και την ψυχή του έθνους και το μέλλον του. 
 
Η εικονογράφηση που συνοδεύει αυτό το άρθρο σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Isa Esasi και βασίζεται σε μια φωτογραφία του Ravi Choudhary, φωτορεπόρτερ του Press Trust of India (PTI), η οποία έγινε viral τον Νοέμβριο του 2020. Η αρχική εικόνα έδειχνε έναν παραστρατιωτικό αστυνομικό να υψώνει το γκλομπ του και να ετοιμάζεται να το προσγειώσει σε έναν ηλικιωμένο αγρότη Σιχ. 
 
Παρά τους ισχυρισμούς ότι η φωτογραφία ήταν "ψεύτικη" και τις προσπάθειες απαξίωσής της, μεταξύ άλλων από τον Amit Malviya, επικεφαλής του πυρήνα πληροφορικής του BJP, το ινδικό Boom, το οποίο περιγράφει τον εαυτό του ως "μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία ψηφιακής δημοσιογραφίας με αποστολή την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης", εντόπισε τον Sukhdev Singh, τον αγρότη της φωτογραφίας, και του πήρε συνέντευξη. Ο αγρότης εντοπίστηκε από δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας και υπέστη τραυματισμούς στο αντιβράχιο, την πλάτη και το πόδι του. 
 
Δικτυογραφία: 
One Year in, the Struggle of Indian Farmers is Set to Intensify – OffGuardian
https://off-guardian.org/2021/09/25/one-year-in-the-struggle-of-indian-farmers-is-set-to-intensify/



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.