26 Σεπτεμβρίου 2021

Ο επαχθής αυτοεγκλωβισμός της ελληνικής ηγεσίας στη μέγκενη της τουρκοδιζωνικής

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*
 
Γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, δέχθηκε να συναντηθεί σε «άτυπο γεύμα» με τον πράκτορα της τουρκικής κατοχής, Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ; Η απάντηση είναι γνωστή:
 
Διότι ο Πρόεδρος, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, με τη συνεπικουρία του ΔΗΚΟ, επιμένουν σε επανάληψη των συνομιλιών «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana», πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Ν. Αναστασιάδης τι αναμένει και από αυτό το γεύμα; Σε δηλώσεις του στην Ν. Υόρκη (20/9/2021), είπε: 
 
«Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι ενόψει των συνεχών δηλώσεων είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Τσαβούσογλου είτε με τα όσα επαναλαμβάνονται διά στόματος κ. Τατάρ και μεταφέρονται οι τουρκικές θέσεις περί λύσης δύο κρατών ή ως προαπαιτούμενου έναρξης διαλόγου, η αναγνώριση κυριαρχίας του παρανόμου μορφώματος».  
 
Και σε μια νέα έξαρση ευσεβών πόθων, απόδειξη ότι αρνείται να κατανοήσει την τουρκική πολιτική κατά της Κύπρου, ο Ν. Αναστασιάδης είπε: 
«Θέλω να ελπίζω ότι, μετά τις έντονες καταδίκες τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και από την ΕΕ, αλλά και πλειάδας χωρών, που διαδραματίζουν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι, θα επανατοποθετηθούν ή θα αλλάξουν θέσεις που έχουν κατατεθεί και γραπτώς στον ΓΓ, κατά την άτυπη Σύνοδο τον Απρίλη στη Γενεύη, και είναι μια ευχή που εκφράζω, να υπάρξει η ελπίδα μετατόπισης από τις θέσεις που εξέφρασαν τότε, και λέω ευχή διότι, δυστυχώς, τα ίδια επαναλαμβάνονται και σήμερα από πλευράς του κ. Τατάρ». 
 
Η πιο πάνω δήλωση αποτυπώνει κατά τον πλέον τραγικό τρόπο την ελλειμματική, αβαθή, ανιστόρητη και ευσεβοποθική αντίληψη του Προέδρου και μερίδας της πολιτικής ηγεσίας για τη διαχρονική τουρκική πολιτική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Ο Ν. Αναστασιάδης δεν άκουσε τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την εισβολή του στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου; Δεν ακούει τι δηλώνουν μονότονα ο Τούρκος ΥπΕξ, Τσαβούσογλου και ο εγκάθετός τους, Τατάρ; Βεβαίως και άκουσε αλλά… δεν εννοεί να καταλάβει μερικά οδυνηρά δεδομένα: 
 
Η Τουρκία και οι πράκτορες της κατοχής, από το 1963 δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη δεκαετία του ’50 σχεδίασαν και σταδιακά υλοποιούν την επανάκτηση και κατοχή της νήσου με τη συνέργεια μιας καταστροφικής πολιτικής της ελληνικής πλευράς, διά συνεχών υποχωρήσεων, παραχωρήσεων και προσχωρήσεων στις τουρκικές αξιώσεις.  
 
Σήμερα, οι Τούρκοι έφτασαν στο παρά μισό της επανάκτησης της Κύπρου, της τουρκοποίησης και της ισλαμοποίησής της. Τα δύο κράτη που απαιτούν είναι το προστάδιο της τουρκοποίησης. 
 
Αυτές οι αμετακίνητες τουρκικές θέσεις θα έπρεπε να είχαν αφυπνίσει προ ετών, όχι σήμερα, την ηγεσία της Κύπρου, ώστε να ανακόψει πάση θυσία αυτόν τον εθνικό εφιάλτη. Κι όμως!  
 
Από το 1974 ακολουθείται η ολέθρια πολιτική του κατευνασμού και της εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου με την «ελπίδα και την ευχή», όπως ψαλμωδεί κακόηχα ο Ν. Αναστασιάδης, η Τουρκία να… αλλάξει θέσεις!  
 
Με ευχές, ευσεβείς πόθους και ανεδαφικές προσδοκίες, Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ σπρώχνουν τον κυπριακό Ελληνισμό στην κατηφόρα της τουρκοποίησης! 
 
Πώς; Η Τουρκία απορρίπτει την αγγλο-τουρκο-διζωνική και επιμένει αταλάντευτα στην αναγνώριση δύο κρατών και στην κυριαρχική ισότητα. Η κυπριακή ηγεσία, με την υποστήριξη της τουρκοφοβικής Αθήνας, επιμένει στη διζωνική, η οποία οδηγεί και αυτή στην ίδια κατάληξη, των δύο κρατών, που απαιτούν οι Τούρκοι.  
 
Ως ενστικτώδης αντίδραση, ο Ν. Αναστασιάδης ασκείται συχνά στη ρίψη πολιτικών πυροτεχνημάτων επειδή δεν ξέρει, δεν θέλει και αρνείται να αλλάξει στρατηγική.  
 
Αυτός πρότεινε στους Τούρκους και σε άλλους τη λύση δύο κρατών. Αυτός εισηγήθηκε την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» και ο ίδιος έριξε τη φωτοβολίδα για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960. Χωρίς μελέτη, χωρίς προσυνεννόηση, χωρίς προδιαβούλευση.  
 
Πολιτική του κουτουρού και ό,τι λάχει. Αντίθετα, η Τουρκία ασκεί μιαν εξαναγκαστική διπλωματία στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ, ακόμα και με κινητοποίηση Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο να πειθαναγκάσει την Λευκωσία να αποδεχτεί τις αξιώσεις της.  
 
Η Λευκωσία αρνείται να αντιληφθεί ότι 47 χρόνια συνομιλιών έχουν οδηγήσει το Κυπριακό στα πρόθυρα της τουρκοποίησης. Η πολιτική της απέτυχε παταγωδώς, όχι μόνο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και της ανυπαρξίας μιας, μακράς πνοής και σχεδιασμού, στρατηγικής της ελληνικής πλευράς, για ανακοπή και αχρήστευση των τουρκικών σχεδιασμών.  
 
Μια σοβαρή, αξιόπιστη και διεκδικητική πολιτική δεν ασκείται με ελπίδες και ευχές, αλλά με πολυδιάστατη στρατηγική μακράς πνοής, στηριγμένη σε υγιή οικονομία, αμυντικές συμφωνίες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα τρία μεγάλα κόμματα -ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ- έχουν αυτοεγκλωβιστεί στη μέγκενη της τουρκοδιζωνικής. Περιμένουν από τρίτους και τον ΟΗΕ να συνδράμουν σε μια λύση που θα διαλύσει και θα καταργήσει -δεν θα μετεξελίξει - την Κυπριακή Δημοκρατία.  
 
Η διζωνική δεν θα απαλλάξει την Κύπρο από τον Αττίλα, ούτε και θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό, ευρωπαϊκό και βιώσιμο κράτος. Θα την τουρκέψει διά της υπογραφής τους! Αυτός ο ασύλληπτος εθνικός εφιάλτης, δεν ταράζει τον μακάριο ύπνο τους; 
 
*Πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής – Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή» -ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille – Université Catholique de Lille–FranceShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.