27 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. (αναφορά)

"Αλίμονο στους αγώνες που κρέμονται από τα χαρτιά. Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας".
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!!! 
 
ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2021
 
ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 17-19/09/2021  
 
Η άσκηση αφορά Εφέδρους και όχι μόνο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαγγελματίες στρατιωτικοί, κληρωτοί καθώς και γυναίκες που δεν έχουν υπηρετήσει θητεία, διαρκεί δε 24 ώρες για κάθε ομάδα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.  
 
Σκοπός της είναι η εκπαίδευση σε αντικείμενα και καταστάσεις που αν και εφόσον χρειαστεί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης μέσα από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι είναι όλοι οι Έλληνες.  
 
Για τον λόγο αυτό όπως και κάθε χρόνο ζητήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέρα από μικρό αριθμό σκηνών για στρατωνισμό, αποστολή παρατηρητών για να δουν από κοντά και να αξιολογήσουν την προσπάθεια και το επίπεδο των ασκούμενων, πράγμα που έχει γίνει κατά το παρελθόν και έγινε αφορμή για εξαγωγή συμπερασμάτων και πρωτόγνωρων αλλαγών σε ότι αφορά την Εφεδρεία, η απάντηση ήταν σχεδόν άμεση, αυτόματη θα λέγαμε …..  
 
‘’ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΆ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΎΝΑΤΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΎΝ’’  
 
Η άσκηση.  
 
Οι ομάδες μετά την κατάταξη στο Τάγμα με έδρα το χωριό Μακρυχώρι και την εγκατάσταση τους στον χώρο διασποράς της μονάδας, ξεκινούσαν με το ζύγισμα εξάρτησης και σακιδίου (1η αξιολόγηση), ενημερώνονταν για την αποστολή τους (2η αξιολόγηση), η οποία ήταν η εγκατάσταση θέσης παρατήρησης βόρεια-βορειοδυτικά του χωριού Παλαιός Ξεριάς με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις του εχθρού, συγχρόνως οι διαβιβαστές της ομάδας λάμβαναν ενημέρωση και αξιολογούνταν (3η αξιολόγηση). Αφού κατασκεύαζαν τρισδιάστατο σκαρίφημα (αμμοδόχο) (4η αξιολόγηση) της περιοχής ενδιαφέροντος και εξέδιδε ο ομαδάρχης την τελική διαταγή (5η αξιολόγηση), ετοιμάζονται για αναχώρηση.  
 
Στο σημείο αυτό ενημερώνονταν πως έχει αλλάξει η τακτική κατάσταση και πως νέα τους αποστολή είναι να συνδράμουν άμεσα τον 1ο Λόχο ο οποίος μάχονταν προς κατάληψη του χωριού Παλαιός Ξεριάς, η κίνηση γίνονταν με όχημα έως ανατολικά του χωριού Γέροντας και από εκεί οδοιπορικώς πλέον ως ομάδες μάχης έπρεπε ταχύτατα να φτάσουν στον Λόχο.  
 
Οδοιπορικώς λοιπόν, σε ανάγλυφο χωρίς πολλές ανωφέρειες – κατωφέριες σε χωμάτινους δρόμους και χωρίς να έχουν καλύψει ακόμη ούτε 1 χλμ. συναντώνται με ομάδα μάχης του εχθρού δύναμης 6 ανδρών επί θωρακισμένων οχημάτων (6η αξιολόγηση), η όποια αντίδραση τους αξιολογήθηκε καταλλήλως. Συνεχίζοντας με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα αναλόγως την επίδοση τους και πριν ολοκληρώσουν πορεία 2 χιλιομέτρων, δέχονται πυρά από αναπεπταμένο πεδίο στα αριστερά τους από εχθρικό στοιχείο του εχθρού δύναμης δύο ανδρών, (ενέδρα Α, 7η αξιολόγηση).  
 
Η πορεία συνεχίζεται για άλλα 3,5 χιλιόμετρα μέχρι τις παρυφές του Παλιού Ξεριά, 300 περίπου μέτρα πριν την έδρα του λόχου υπάρχει ακροαστικό φυλάκιο που αξιολογεί το πώς κινείται η ομάδα (8η αξιολόγηση). Στην έδρα του λόχου ξεκινούν με ζύγισμα εξάρτησης -σακιδίου (9η αξιολόγηση), ενημέρωση των ομάδων για την ειδική κατάσταση και αρχίζει η ανάθεση αποστολών από τον διοικητή του Λόχου. Λαμβάνουν κατά σειρά τρείς αποστολές Μάχης Αστικού Περιβάλλοντος.  
 
Μ.Α.Π. Α) Εκκαθάριση στενού δρόμου (10η αξιολόγηση)  
Μ.Α.Π. Β1) Κίνηση με συνοδεία θωρακισμένου οχήματος (11η αξιολόγηση). 
Μ.Α.Π. Β2) Διαχείριση αιχμαλώτου (12η αξιολόγηση),  
Μ.Α.Π. Γ) Κατάληψη οικίας με υψηλής έντασης αντίσταση (13η αξιολόγηση).  
 
Υπήρχε ένταση και γρήγορη κίνηση σε ένα απαιτητικό περιβάλλον όπου όλα γύρω τους ήταν μια πιθανή απειλή. Τελειώνοντας από τον Παλιό Ξεριά οι ομάδες έπαιρναν εντολή να κινηθούν ταχέως προς Λιθοχώρι, σε απόσταση 1 χλμ προς ενίσχυση μαχόμενης ομάδας. Φτάνοντας εκεί ο ομαδάρχης του φίλιου τμήματος τους υπεδείκνυε τον στόχο και ανέφερε τον αριθμό της εχθρικής δύναμης (14η αξιολόγηση), μετά την εξάλειψη της απειλής, ο αξιολογητής υπεδείκνυε έναν άνδρα της ομάδας περί τα 85 κιλά ως τραυματία τον οποίο πρέπει η ομάδα να μεταφέρει ταχέως στην έδρα του Λόχου και ξεκινούσε την χρονομέτρηση (15η αξιολόγηση). 
 
Μετά την κατάληψη και εξασφάλιση του ΑΝ.ΣΚ. του Λόχου, με την συνδρομή των ομάδων, θα πάρουν εντολή να συνεχίσουν την πορεία τους προς την εκπλήρωση της αρχικής αποστολής που τους είχε δοθεί στο Τάγμα, την εγκατάσταση δηλαδή θέσης παρατήρησης σε συγκεκριμένο σημείο με συντεταγμένες επί χάρτου. Φεύγοντας από τον Παλιό Ξεριά και περί τα 2 χλμ. βρίσκουν οι ομάδες την θέση παρατήρησης που είχε ετοιμάσει κάποια άλλη ομάδα και θα πρέπει να αντικαταστήσουν στα καθήκοντά της (16η αξιολόγηση), οι ομάδες θα βγάλουν υπηρεσίες (ρουτίνες), θα παρατηρούν και θα αναγνωρίσουν όποιο εχθρικό οπλικό σύστημα διέλθει από το σταυροδρόμι (17η αξιολόγηση). Αφού έχει έρθει λοιπόν η επόμενη ομάδα αντικατάστασης, οι ομάδες παίρνουν εντολή να κατευθυνθούν προς την έδρα του Τάγματος στο χωριό Μακρυχώρι.  
 
Ήδη το έδαφος έχει αλλάξει, το χώμα δίνει την θέση του στην πέτρα,και η ανηφόρα δείχνει τα δόντια της. Σε ούτε 2 χλμ. δέχονται πυρά, άλλη μία ενέδρα…. (18η αξιολόγηση), Οι ομάδες πρέπει να ανταπεξέλθουν στην κούραση τους και να δείξουν ότι είναι μαχητές, εξάλειψη της απειλής και συνέχιση της αποστολής. Η ανηφόρα δυσκολεύει τα βήματα την αναπνοή, λιγοστεύει το κουράγιο …..  
 
Βήμα με βήμα οι ομάδες τρώνε τα χιλιόμετρα, σε λίγο (μετά από 2 χιλιόμετρα) βρίσκονται μπροστά σε φίλιο που τους καταδεικνύει περιοχή μολυσμένη από τον εχθρό, με νάρκες και παγιδεύσεις (19η αξιολόγηση). Αφού ανοίξουν ασφαλή διάδρομο στην μολυσμένη περιοχή και αποκαταστήσουν την επαφή με την θέση των όλμων 81 χιλ του Λόχου, θα πρέπει γρήγορα να μεταφέρουν 2 κιβώτια με πυρομαχικά βάρους 40 κιλών έκαστο σε απόσταση 500 μέτρων και να επιστρέψουν με άλλα 2 ανάλογα (20η αξιολόγηση).  
 
Η ανηφορική πορεία σε λίγο τελειώνει και αρχίζει η κατηφόρα. Μετά από χίλια πεντακόσια περίπου μέτρα συναντούν φίλιο προσωπικό που τους υποδεικνύει ότι υπάρχει γέφυρα πιο κάτω στα 300 μέτρα περίπου την οποία πρέπει να ελέγξουν. Αφού την έλεγξαν από άποψη προσβασιμότητας και στατικότητας, συνεχίζουν την πορεία τους.  
 
Διανύοντας άλλα 2 χιλιόμετρα περίπου, συναντούν συνάδελφο, που τους ενημερώνει ότι σε ένα σπίτι εκεί κοντά έχει καθηλωθεί ένας άνδρας του εχθρού εντός οικίας και πρέπει να τον εξουδετερώσουν, κινούμενοι με άλματα ανά δύο άνδρες με ρίψη χειροβομβίδας (21η αξιολόγηση). Μετά την εξάλειψη της απειλής, έτερος αξιολογητής τους κατευθύνει σε χώρο πλησίον και τους διατάζει να ταχθούν αμυντικά στην τοποθεσία (22η αξιολόγηση) γιατί υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη επιθετική ενέργεια, ενημερώνοντας τους πως η θέση τους είναι και το σημείο εξόδου-εισόδου των φιλίων περιπόλων μάχης… Τελειώνοντας και έχοντας αποκρούσει την επιθετική ενέργεια παίρνουν εντολή να κατευθυνθούν ταχέως στην έδρα του Τάγματος (Μακρυχώρι).
 
Στο Τάγμα παρουσιάζονται στον διμοιρίτη τους για να λάβουν καινούργιες εντολές. Η πρώτη αποστολή που τους ανατίθεται είναι δυο από αυτούς να εγκατασταθούν σε παρατηρητήριο και να αιτηθούν πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς σε στόχους που εμφανίζονται αιφνιδίως σε οθόνη (23η αξιολόγηση) ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν φωτογραφίες οχημάτων και οπλομηχανημάτων του εχθρού προς αναγνώριση (24η αξιολόγηση), επιστροφή στον διμοιρίτη και ανάθεση δεύτερης αποστολής, να κατευθυνθούν σε ουλαμό αρμάτων και να τεθούν υπό διοίκηση υποστηρίζοντας τις ενέργειες του (25η αξιολόγηση). Τρίτη αποστολή που τους ανατίθεται, να τρέξουν στην θέση των όλμων 4,2’’ του Τάγματος και να συνδράμουν όπως μπορούν καθώς είχε δεχθεί πυρά και υπήρχαν τραυματίες Α βοήθειες Μάχης (26η αξιολόγηση). Τελειώνοντας και την τρίτη αποστολή τους παρουσιάζονται στον διμοιρίτη τους για να τους κατευθύνει στον Λοχαγό του 2ου Γραφείου για απενημέρωση-αναφορά (27η αξιολόγηση).  
 
Ο 14ος ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ με πολλά αντικείμενα, πολλές αξιολογήσεις, ένταση και κούραση τελείωσε με μια σεμνή τελετή στον αυλόγυρο της εκκλησίας του χωριού όπου βραβεύτηκαν οι ομάδες με τα καλύτερα αποτελέσματα που για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο, δείγμα της σοβαρής δουλειάς που γίνεται από όλους ξεχωριστά και αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας μαζί εδώ και δύο δεκαετίες.  
 
Για την ιστορία την καλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Ομάδα Αναγνώρισης της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ‘’ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ’’ η οποία ασκήθηκε εκτός συναγωνισμού στα πλαίσια της προετοιμασίας για συμμετοχή της στην άσκηση του Βρετανικού Στρατού CAMBRIAN PATROL τον προσεχή Οκτώβριο.  
 
Χρυσό μετάλλιο για τους ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ) το οποίο και επέδωσε ο εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού.  
 
Αργυρό μετάλλιο σύμφωνα με την σειρά κατάταξης για τους ΡΩΜΑΝΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Φλώρινας-Κοζάνης-Πιερίας, ΝΕΜΕΣΙΣ του Συνδέσμου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε.),ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Σ.Ε.Ε.Δ.-ΣΑΚ),ΣΣΑΕ1του Συνδέσμου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε.), ΙΣΑΑΚ ΣΟΛΩΜΟΥ από ομάδα ΩΜΕΓΑ Κύπρου -Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ.  
 
Χάλκινο μετάλλιο σύμφωνα με την σειρά κατάταξης για τους ΣΚΙΡΙΤΕΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ), ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ξάνθης, ΖΗΔΡΟΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ), ΘΕΤΤΑΛΟΙ από Τρίκαλα- Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Λάρισας ,Μαγνησίας.  
 
Την περιοχή επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κος Γκιουλέκας Κωνσταντίνος ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για την άσκηση και παρακολούθησε από κοντά ορισμένες από τις αξιολογήσεις.  
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια με τις πλέον αντίξοες συνθήκες λόγω των γνωστών σε όλους μας προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και ιδιαίτερα τον Δήμο Νέστου για την πολύτιμη βοήθεια του σε υλικοτεχνικές υποδομές.  
 
Να ευχαριστήσουμε επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυχωρίου αλλά και όλους τους κατοίκους του χωριού που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια μας και βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχή ολοκλήρωση της, έχουν πλέον ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας.  
 
Ο 15ος Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας – Άσκηση Μακεδονομάχος μόλις ξεκίνησε.  
 
‘’Όσοι Ζωντανοί’’
 
 
(Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την άσκηση στην πηγή)Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.