23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Οι ΗΠΑ προχώρησαν προ εβδομάδος σε αμυντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία χωρίς να ενημερώσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που προκάλεσε δικαιολογημένη αναταραχή στους κόλπους του. Επίσης η εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας ταυτοχρόνως γνωστοποιηθείσα ακύρωση της παραγγελίας στη Γαλλία υποβρυχίων χωρίς καμία προηγουμένως συνεννόηση μαζί της και η αντικατάσταση τους με παραγγελία από τις ΗΠΑ προκαλεί την εύλογη σε βάρος των δύο κυβερνήσεων δυσαρέσκεια της ευρωπαϊκής χώρας και όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι στην γεωπολιτική τους στους ωκεανούς Ειρηνικό και Ινδικό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεργασθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (ΑUKUS – Australia, United Kingdom, United States) kai na αγνοήσουν τη Γαλλία, η οποία διαθέτει εδάφη και επομένως έχει συμφέροντα και στον Ειρηνικό ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία, Νέα Καληδονία, και διάφορα νησιά) και στον Ινδικό (Ρεουνιόν, Μαγιότ κ.α.)
 
Τα δύο αυτά πρόσφατα γεγονότα μαζί με την προ μηνός αιφνιδιαστική ενέργεια των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν χωρίς να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, άνδρες των οποίων βρίσκονταν στην εν λόγω χώρα, με «πειστική» προτροπή τους, οδηγούν σε δύο συμπεράσματα. Πρώτον οι ΗΠΑ ακολουθούν πλέον τη σύμφωνη με τα στενά συμφέροντά τους γεωπολιτική ανεξάρτητα από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Δεύτερον, με την επιβολή προς όφελός τους της εκ μέρους της Αυστραλίας ακύρωσης αποφασισμένης παραγγελίας στη Γαλλία υποβρυχίων, ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ, έδειξαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα, ότι έχουν την ισχύ και τη βούληση να επιβάλουν την αγορά από τις δικές τους βιομηχανίες στρατιωτικού εξοπλισμού.  
 
Η Ε.Ε. σήμερα εμφανίζεται ασθενεστέρα της Τουρκίας, η οποία αγόρασε από τη Ρωσία τους πυραύλους S – 400 χωρίς να ερωτήσει τις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίσει τις απειλές που αυτές εκτόξευσαν και τα όποια μέτρα έλαβαν σε βάρος της και χωρίς καν να προωθήσουν οι Αμερικανοί την αποβολή της από το ΝΑΤΟ. 
 
Στην παγκόσμια γεωπολιτική των ισχυρών της Γης η Ε.Ε. είναι προφανές ότι πλέον δεν υπολογίζεται από τους Αμερικανούς, όπως υπολογίζουν την Κίνα και, δευτερευόντως, τη Ρωσία. Προφανώς θεωρούν ότι την ελέγχουν πλήρως, ή ότι δεν είναι πλέον ισχυρή... Η Ε.Ε. από την πλευρά της ουδόλως προβαίνει σε ενέργειες που να φανερώνουν ότι έχει δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα και ότι έχει δυνατότητες δυναμικών παρεμβάσεων στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Αντίθετα, δείχνει ότι έχουν δίκιο οι Αμερικανοί, πως συνεχώς αποδυναμώνεται, αφού στην κάθε μία από τις χώρες της υπερισχύει το εθνικό τους, παρά το πανευρωπαϊκό συμφέρον. Απόδειξη: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 οι Ρώσοι, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ουκρανία, ολοκλήρωσαν τον μήκους 1.200 χλμ. υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, με τον οποίο θα διπλασιάσουν την τροφοδοσία της Γερμανίας απευθείας και όχι δια ξηράς μέσω της Ουκρανίας...  
 
Αποδυνάμωση προκαλούν στην ΕΕ και τα ισχυρά λόμπι που έχουν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες και επηρεάζουν υπέρ τους τις αποφάσεις της. Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Βελγικού Παρατηρητηρίου για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και του Γερμανικού Lobby Control οι αμερικανικοί κολοσσοί πληροφορικής δαπάνησαν για επηρεασμό υπέρ τους των αποφάσεων της Ε.Ε. η Facebook 5,5 εκατ. Ευρώ, η Google 7,5 εκατ. Ευρώ, η Microsoft 5,2 εκατ. Ευρώ και η Apple 3,5 εκατ. Ευρώ... Αποδυνάμωση προκαλεί επίσης στην ΕΕ η γραφειοκρατία της, που αντί να δραστηριοποιείται στο να την διατηρήσει ισχυρή ασχολείται με ζητήματα που προωθούν τα περιθωριακά στον πληθυσμό, αλλά ισχυρά στις Βρυξέλλες λόμπι...-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.