29 Σεπτεμβρίου 2021

Τι απέγιναν τα αδέλφια του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου μετά την Άλωση;

Ο Θωμάς Παλαιολόγος
 
Γράφει ο Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος
Απόφοιτος του ΕΑΠ τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό και Ιστορία.
Υποψήφιος Διδάκτωρ της Οθωμανικής Ιστορίας
 
Πού κατέληξαν οι Θωμάς και Δημήτριος Παλαιολόγος; 
 
Ο Θωμάς Παλαιολόγος λίγο πριν αλώσουν οι Οθωμανοί την Πόλη, πήρε από τον ναό του Αγίου Ανδρέα την ιερή κάρα του Πρωτοκλήτου. Έτσι, φεύγοντας από την Πελοπόννησο (βρίσκονταν στον Μυστρά) για την Κέρκυρα, κι από την Κέρκυρα για Ανκόνα της Ιταλίας, την πήρε μαζί του.  
 
Στο χρονικό του ο Σφραντζής μας διασώζει την πληροφορία αυτή, λέγοντας πως μόλις έφτασε στην Ανκόνα πήγε κατευθείαν στην Ρώμη για να παραδοθεί η κεφαλή του λειψάνου στον Πάπα Πίο τον Β‘. Τελικά σε μια μεγαλοπρεπή τελετή την κάρα του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέα την παρέδωσε ο Βησσαρίων στον Πάπα.  
 
Ο Δεσπότης Θωμάς Παλαιολόγος άρεσε πολύ στη Ρώμη, παρόλο που ήταν πενήντα χρονών ήταν πολύ όμορφος άντρας, όλοι έλεγαν ότι ήταν ο ομορφότερος των Παλαιολόγων. Η κόρη του Ελένη βασίλισσα της Σερβίας, σύζυγος του Λαζάρου, είχε καταφύγει και αυτή στην Κέρκυρα μαζί με την πεθερά της (χήρα του ηγεμόνα των Σέρβων Γεωργίου Μπράνκοβιτς η οποία πέθανε στην Κέρκυρα). Η Ελένη πέρασε και αυτή στην Ιταλία.  
 
Αργότερα με την βοήθεια του Πάπα, ο Θωμάς προσπάθησε να φέρει το 1465 από την Κέρκυρα τους δύο γιους του (Ανδρέα και Εμμανουήλ) και την ανύπαντρη κόρη του Ζωή. Η σύζυγος του Θωμά, η Αικατερίνη (κόρη του Κενταυρίωνος Ζαχαρία), είχε πεθάνει στην Κέρκυρα το 1462.  
 
Δυστυχώς για τον Θωμά, δεν κατάφερε να δει τα παιδιά του όταν έφτασαν στην Ιταλία το ίδιο έτος, είχε πεθάνει λίγες εβδομάδες πριν τον Μάιο του 1465. 
 
Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος και Γεώργιος Σφραντζής
 
Ο Πάπας Παύλος ο Β‘ που διαδέχθηκε τον Πίο Β’ μας λέει ο Σφραντζής, ότι έταξε να δίνει κάθε μήνα στα παιδιά του από τριακόσια δουκάτα μέσω του παιδαγωγού τους Βησσαρίων. Ολόκληρη η επιστολή του προς τον Πάπα υπάρχει στο χρονικό του Σφραντζή.  
 
Την ώρα που ο Θωμάς πέθαινε αυτοεξόριστος στην Ιταλία, ο αδερφός του Δημήτριος όπως μας πληροφορεί ο Κριτόβουλος απολάμβανε τρώγοντας και κυνηγώντας, τα μεγάλα εισοδήματα που του είχε παραχωρήσει ο γαμπρός του Μεχμέτ Β’ που είναι και το σωστό του όνομα, ή όπως συνηθίζεται να ονομάζεται στην Ελλάδα (Μωάμεθ ο Πορθητής). 
 
Ναι σωστά διαβάσατε, γαμπρός του, διότι μετά την άλωση πάντρεψε την κόρη του Ελένη με τον Μεχμέτ Β’ και εκείνος τον έκανε Δεσπότη της Ίμβρου, της Λήμνου, της Θάσου και της Σαμοθράκης. Επίσης, του παραχώρησε τον Αίνο και την παραλία της Θράκης μέχρι τις εκβολές του Έβρου ποταμού εισπράττοντας τεράστιους φόρους για λογαριασμό του.  
 
Μωάμεθ ο Πορθητής και Γεώργιος Γεννάδιος Β’ Σχολάριος
 
Όπως μας πληροφορεί ο Σφραντζής γύρω στο 1467 οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν. Ο Σουλτάνος αφαίρεσε από τον πεθερό του Δημήτριο Παλαιολόγο την διοίκηση και τα εισοδήματα των τόπων, που του είχε παραχωρήσει, τον παραμέλησε αρκετό καιρό, αλλά στο τέλος πάλι τον λυπήθηκε και του έδωσε προμήθεια από το καμέρκιο του αλεύρου, 50.000 άσπρα το χρόνο.  
 
Στο τέλος ο Δημήτριος μπήκε σε μοναστήρι και πέθανε λέγοντας τα τελευταία του λόγια για την όμορφη και θαυμάσια κόρη του Ελένη, λίγους μήνες μετά τον θάνατό της το σωτήριο έτος 1470.  
 
Αυτή λοιπόν ήταν η τύχη των δύο αδελφών του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου.  
 
Θα αναρωτηθεί κανείς βέβαια, πως εφόσον ο αδερφός τους έδωσε την ύστατη μάχη για την υπεράσπιση της πόλης μέχρι το τέλος, γιατί ενώ ήταν στον Μυστρά και όχι πλάι του να πολεμάνε στις επάλξεις των τειχών μαζί με όλους τους υπερασπιστές, με το άκουσμα του θανάτου του αδερφού τους δεν στέφθηκε ένας από τους δύο αυτοκράτορας ώστε να μην μείνει ακέφαλη η αυτοκρατορία και ας είχαν την ίδια τύχη με τον αδερφό τους;  
 
Πηγή: ΕΜΠΡΟΣ 
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Κοινώς και τα δύο αδέρφια ξεπουλήθηκαν ο ένας στους Λατίνους αιρετικούς και ο άλλος ακόμα χειρότερα στους Τούρκους... 
Αυτή είναι η τραγωδία του Ελληνισμού....
Σε μια οικογένεια συνυπάρχουν ήρωες και προδότες...Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.