18 Σεπτεμβρίου 2021

Μπολιασμοί παιδιών: Ποιος αποφασίζει όταν οι γονείς διαφωνούν και τι γίνεται όταν το παιδί ΔΕΝ θέλει;

Για το ζήτημα της απόφασης του εμβολιασμού ή μη των παιδιών σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν, μίλησε η αντιπρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου, και μένουμε άφωνοι σχετικά με… τα «δικαιώματα» του παιδιού!
 
Τη στιγμή που επιστήμονες και οι πολιτειακοί φορείς πιέζουν και προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού παιδιών και εφήβων κατά της νόσου Covid-19, τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα.
 
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Βασιλοπούλου υπογράμμισε πως σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, το ζήτημα για το ποιος θα πάρει την τελική απόφαση δεν αφορά μόνο τους διαζευγμένους γονείς, αλλά και όσους παραμένουν σε γάμο και μάλιστα «εκεί είναι ακόμα χειρότερα», όπως σχολίασε.  
 
«Το κρίσιμο είναι αν ο συγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της Covid 19 θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, όπως και οι προηγούμενοι εμβολιασμοί που έχει κάνει το παιδί από την ημέρα της γέννησης του και αργότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ή όχι. Αν λοιπόν θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, την απόφαση την έχει για την περίπτωση των διαζευγμένων γονέων ο γονέας που έχει και ασκεί την επιμέλεια, γιατί συνήθως ένας ασκεί την επιμέλεια», τόνισε η κ. Βασιλοπούλου.  
 
«Αν τώρα δεν θεωρηθεί συνήθης ιατρική πράξη, αλλά θεωρηθεί ότι είναι μείζονος ιατρικής σημασίας πράξη, εξαιρετική πράξη, πέραν του συνηθισμένου, πέραν των καθημερινών, έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και τη ζωή του τέκνου, τότε στην περίπτωση αυτή ως νομικοί θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, η οποία γονική μέριμνα είναι καθήκον και ασκείται και από τους δύο γονείς. Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό, που θα πρέπει να ληφθούν και άλλοι παράμετροι του συγκεκριμένου κάθε φορά περιστατικού παιδιού και συνθηκών και με γνώμονα πάντα το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου».  
 
Όπως όμως εξηγεί η κα Βασιλοπούλου, «ο νόμος δεν ορίζει ποιες πράξεις είναι επείγουσες, μη επείγουσες, συνήθεις, ασυνήθεις και εξαιρετικές, είναι θέμα πραγματικό, με βάση τα συγκεκριμένα κάθε φορά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση λοιπόν διαφωνίας των γονέων, είτε σε γάμο, είτε εκτός γάμου, την απάντηση θα τη δώσει το δικαστήριο, που θα βάλει στο κέντρο το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου και θα αποφασίσει».  
 
«Ακόμα και αν ο γονέας αρνηθεί τον εμβολιασμό του παιδιού του, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, που θέλει συναπόφαση, η άρνηση αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε γενική, ούτε αόριστη, ούτε εγωιστική αλλά αντικειμενική και να συνάδει με το συμφέρον του τέκνου.  
 
Στην περίπτωση λοιπόν μίας αδικαιολόγητης άρνησης, αυτή θα κριθεί και θα ελεγχθεί ως ενδεχομένως κακή άσκηση γονικής μέριμνας ή κατάχρηση στην άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αφαίρεσή της γονικής μέριμνας, και ειδικά σήμερα με τον καινούριο νόμο του οικογενειακού, που από αύριο τίθεται σε εφαρμογή. Άρα η άρνηση δεν μπορεί να είναι αναιτιολόγητη».  
 
Κι αν το παιδί θέλει να εμβολιαστεί ενώ οι γονείς το αρνούνται;  
 
Στην περίπτωση που το παιδί θέλει να εμβολιαστεί αλλά οι γονείς του δεν συμφωνούν,  
 
«το παιδί έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δομές που υπάρχουν και να ασκήσουν αυτές το δικαίωμά του στην ιατρική περίθαλψη και στην επιβολή της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει και το άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει και επιτάσσει την προστασία της παιδικής ηλικίας και το συμφέρον πάλι του παιδιού. Άρα και σε αυτή την περίπτωση της πιθανής άρνησης των γονέων, υπάρχει και αυτή η διέξοδος».  
 
Όταν το ανήλικο δεν θέλει να εμβολιαστεί και οι γονείς θέλουν, στην περίπτωση αυτή αποφασίζουν μόνο οι γονείς.  
 
Εν κατακλείδι: Στα δικαστήρια θα καταλήγουν οι γονείς αν διαφωνούν με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ενώ η πλάστιγγα θα γέρνει στο «υπέρ». Σε περίπτωση που το ανήλικο παιδί θέλει να εμβολιαστεί παρά τις αντιρρήσεις και των δυο γονιών θα γίνεται «ενήλικο» και θα αποφασίζει μόνο τους, στην αντίθετη περίπτωση, θα… το εμβολιάζουν με το ζόρι;;;  
 
Αυτό προβλέπει το σύνταγμα για τα δικαιώματα των παιδιών έναντι των πειραματικών εμβολίων;  
 
Παρακαλούμε τους γονείς να σεβαστούν την άποψη, το ένστικτο και το σκεπτικισμό των παιδιών όταν αυτά διστάζουν να εμβολιαστούν, και σε περίπτωση που είναι «πρόθυμα» από μόνα τους, να τα ενημερώσουν για όλους τους πιθανούς -έστω και «σπάνιους» κινδύνους!
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

..............Στην περίπτωση που το παιδί θέλει να εμβολιαστεί αλλά οι γονείς του δεν συμφωνούν,.............
........ Σε περίπτωση που το ανήλικο παιδί θέλει να εμβολιαστεί παρά τις αντιρρήσεις και των δυο γονιών θα γίνεται «ενήλικο» ..........

ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ '' ΣΤΗΓΜΙΑΙΑ '' ΕΝΗΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΛΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΠΟΥ ΤΑΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ Κ ΔΥΟ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΗΛΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ Κ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ Κ ΟΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΝΟΜΟΥ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.