22 Σεπτεμβρίου 2021

Τα περίεργα χαρακτηριστικά του Ελληνικού πολιτικού βίου

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα 
 
Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούολογλου, άλλοτε «αγαπημένου» του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Εμάς που είμαστε εκτός Σύριζα, δεν μάς πολύ-απασχολεί. Το έχουμε κατανοήσει πλήρως. Ο Τσίπρας δεν «γουστάρει» την κριτική. Αλλά η ιστορία συνεχίζεται, ο Κούλογλου συνεχίζει να πυροβολεί και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Γιατί κάτι πρέπει να συμβαίνει που δεν το ξέρουμε. Βέβαια, στο άρθρο τού Ιουλίου, έγραφε επίσης: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αρχίσει να σπαταλά πολιτικό κεφάλαιο-κάτι εύκολα εξηγήσιμο λόγω της συνθηκολόγησης του 2015- έχασε ακόμη περισσότερο τα 2 τελευταία χρόνια. Το σκάφος δεν έχει σταθερή πορεία και ψάχνεται. Μια σειρά από ευκαιρίες για επίδειξη ηγετικού προφίλ χάθηκαν».
 
Τώρα όμως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σφύριξε «ισοπαλία» στο ντέρμπι (των πολιτικών αρχηγών) στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια προχώρησε σε μια λίγο μπερδεμένη πρόταση. Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, να μην είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο.  
 
Το κλίμα στην Κουμουνδούρου ήταν ήδη αρκετά παραπάνω από βαρύ για τον Κούλογλου, αλλά φαίνεται ότι κάποιες θερμές σκέψεις για διαγραφή δεν επιβεβαιώνονται. Τουλάχιστον προς το παρόν.  
 
«Αφήστε τον να ξεφτιλίζεται μόνος του, δεν χρειάζεται να τον κάνουμε και “μάγκα”», είναι η άποψη που κυριαρχεί σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Και μαθαίνουμε και το παράπονο Κούλογλου: Ο Τσίπρας έχει έναν χρόνο να του απαντήσει στο τηλέφωνο. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο στο «χαϊδεμένο παιδί» του, με το οποίο έκαναν κοινωνική παρέα και φιλικές εξόδους στην Αθήνα και την Αίγινα.  
 
Ποιο ήταν το νέο «ατόπημα»; Από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο, απουσίαζαν τα δύο μεγάλα ονόματα που συνδέονται με την οικονομική πολιτική της πρώην κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης.  
 
Ο παραγκωνισμός Τσακαλώτου προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια στους πολιτικούς κύκλους, αφού θεωρήθηκε απομάκρυνσή του από τα υψηλά κομματικά κλιμάκια, επειδή διατυπώνει αντιρρήσεις στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κούλογλου, φίλος και υποστηρικτής του Τσακαλώτου εξοργίστηκε, έγραψε μάλιστα και ένα νέο, πολύ οξύ άρθρο στο οποίο κατέληγε: «Από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο, απουσίαζαν τα δύο μεγάλα ονόματα που συνδέονται με την οικονομική πολιτική της πρώην κυβέρνησης Τσίπρα. Όλα παίζονται σε συμβολικό επίπεδο και η απουσία ενός δημοφιλούς στελέχους, με ισχυρές συμπάθειες στην κοινή γνώμη, δεν δίνει θετικό μήνυμα. Άλλωστε η μεσαία τάξη προτιμά την αξιοκρατία από την κομματικοκρατία».  
 
Στο ίδιο άρθρο, ο ευρωβουλευτής δείχνει να αμφισβητεί συλλήβδην τις επιλογές στελεχών από την ηγεσία του κόμματος.  
 
Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, σε μεγάλη ειδησεογραφική ιστοσελίδα διαβάζω: « Στο παρασκήνιο, η πιο βάσιμη ερμηνεία προέρχεται από μια εξέλιξη που δεν είναι ευρέως γνωστή: «Ο Τσίπρας έχει σχεδόν έναν χρόνο να απαντήσει στο τηλέφωνο στον Κούλογλου», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ο λόγος; Κορυφαίο ατόπημα του ευρωβουλευτή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν του το έχει συγχωρήσει.»  
 
Ποιο είναι το κορυφαίο ατόπημα; Διαλέγετε και παίρνετε απ΄αυτά που ανέφερα προηγουμένως ότι έχει πει ο κ. Κούλογλου ή από άλλα που ίσως εσείς γνωρίζετε. Η δυσμένεια βέβαια σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής έχει καταλάβει ότι μόνο με ένα θαύμα θα είναι εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες ευρωεκλογές.  
 
Διαβάζω σε ένα συμπέρασμα της ιστοσελίδας: «Όλα αυτά δικαιολογούν τη στάση του ευρωβουλευτή και την κλιμακούμενη κριτική προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα. Φαίνεται ότι μια σχέση πολιτικού «έρωτα» μεταλλάσσεται σε βίαιο πολιτικό διαζύγιο». Λογικό συμπέρασμα. Μόνο που σήμερα το απόγευμα, , στην ειδεσογραφία , διαβάζω ότι « Δεν άντεξε στο εσωκομματικό «μπούλινγκ» και έκανε πίσω ο Στέλιος Κούλογλου» Και ότι με μια αιφνιδιαστική – και …περίεργη λέω εγώ - δήλωσή του στην «Αυγή», ο Κούλογλου ανασκευάζει τα περί Τσίπρα λέγοντας: ««Για να σταματήσει η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων με αφορμή μια ενδεχομένως άστοχη διατύπωσή μου, ξεκαθαρίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα να προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Και πείτε μου τώρα εσείς: Θα ήταν ποτέ δυνατόν, σοβαρός-όπως τον ξέρω εγώ τουλάχιστον, έστω κι αν διαφωνώ σε πολλά μαζί του- δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής να κόψει τις σχέσεις του με τον Τσίπρα και τον Σύριζα και το πιθανό πολιτικό του μέλλον επειδή ο Πρόεδρος του Σύριζα δεν τού απαντάει στο τηλέφωνο; Τότε οι μισοί -τουλάχιστον- βουλευτές όλων των κομμάτων που ξέρουν το τηλέφωνο του αρχηγού τους και σήμερα και χτές και προχτές θα είχαν παραιτηθεί.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.