Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιουνίου 2017

Οι Ευρωπαίοι μας ρίχνουν πάλι σε παγίδα στο Κυπριακό

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται πάλι εντός λίγων ημερών στην Γενεύη για συζητήσεις, χωρίς να ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα 

Ίσως, ρίχνοντας τα βέλη μόνον στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, επιτυγχάνουμε ήσσονα στόχο. Η επιβολή από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να πραγματοποιηθεί η Γενεύη ΙΙ, δείχνει πως ο Έιντε εκτελεί εντολές, προς υλοποίηση του αγγλοαμερικανικού σχεδίου. Που δεν είναι άλλο, παρά τροποποιημένο επί το ελάχιστο το Σχέδιο Ανάν. 

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται πάλι εντός λίγων ημερών στην Γενεύη για συζητήσεις, όπως αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου, χωρίς να ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα, αποτυχία που επιχειρείται να διασκεδασθεί με γενικότητες στην κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ακιντζί, που διάβασε ο Γκουτέρες. 

Ο αρχιεπίσκοπος, προειδοποίησε τον Ν. Αναστασιάδη, πριν αυτός αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη: «Αν συρθεί βιαίως στην Γενεύη, η αποτυχία θα είναι εκεί», εκτίμησε και συνέχισε λέγοντας: «Η θέση μου πάντοτε ήτο ότι δεν είναι εύκολο να φθάσουμε στην λύση. Γιατί η Τουρκία θέλει τα πάντα και ποτέ δεν πίστεψα ότι με τις συνομιλίες τις υπάρχουσες θα φτάσουμε σε λύση». 

Και κατέληξε με την ελπίδα ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει να κάνει κάτι που εν γνώσει του αύριο θα καταρρεύσει, επειδή αν υπάρξει πρόχειρη λύση και αυτή καταρρεύσει, η ζημιά θα είναι μεγάλη και δεν θα έχει επιστροφή. Ο λαός δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο, γιατί ξέρει ότι δεν θα μπορεί να παραμείνει στην γη των πατέρων του και θα αναγκαστεί να φύγει, είπε (όπως τον ίδιο φόβο έχω εκφράσει πολλές φορές σ’ αυτήν στήλη). 

Βεβαίως, όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί, η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει αισιοδοξία. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) το αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένη την ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή αναδείχθηκε πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι αυτό της ασφάλειας (σ.σ. όχι όμως το σημαντικότερο), από τη λύση του οποίου θα υπάρξει και η περαιτέρω πρόοδος. Προσέξτε όμως και την επόμενη φράση: «Η συζήτηση θα γίνεται παράλληλα, ωστόσο χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην ασφάλεια δεν θα υπάρξει πρόοδος στα άλλα». 

Υπενθυμίζω, ότι η ελληνική πλευρά είχε θέσει ως προϋπόθεση, ότι πρώτα θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στην ασφάλεια και τις εγγυήτριες δυνάμεις, και ύστερα θα συζητηθούν όλα τα άλλα, αφού χωρίς συμφωνία στα σημαντικότερα θέματα, τι νόημα έχει να συζητηθούν τα υπόλοιπα; Φαίνεται πάντως, ότι πάλι ο Ν. Αναστασιάδης μεταθέτει την ευθύνη απόρριψης στον Ν. Κοτζιά, επειδή προβλέφθηκε και πενταμερής με Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα (την οποία θεωρώ απαράδεκτη, από την στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε τον ρόλο εγγυητριών δυνάμεων). 

Όπως παρατηρεί και ο Νίκος Μελέτης, στην liberal, η Κοινή Δήλωση, η οποία εκδόθηκε μετά την συνάντηση, αφήνει πολλά γκρίζα σημεία και δεν περιέχει κανένα απολύτως νέο στοιχείο, είτε ουσίας είτε διαδικασίας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει αχτίδα αισιοδοξίας για την ανάγκη επανασύγκλησης της Διάσκεψης που θα έσπαγε το αδιέξοδο και θα οδηγούσε σε συνολική λύση του Κυπριακού. Εδώ είναι το πρώτο ερωτηματικό, επειδή αναφέρεται σε "ανάγκη επανασύγκλησης" και όχι σε επίλυση των εκκρεμοτήτων που διαπιστώθηκαν στην πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης και η οποία εξ αυτού του λόγου οδηγήθηκε σε αποτυχία. 

Έτσι, με λησμονηθείσα από τον Νίκο Αναστασιάδη την προϋπόθεση ότι για την σύγκληση της Διάσκεψης απαιτείται αρχικώς η "συμφωνία" και κατόπιν η "πρόοδος" στο κεφάλαιο Ασφάλεια/Εγγυήσεις, στην Κοινή Δήλωση δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση πλέον, καθώς αναφέρεται απλώς ότι το κεφάλαιο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις δυο κοινότητες. Η αναφορά σε "πρόοδο στο Κεφάλαιο αυτό" αφορά την επισήμανση ότι είναι «ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας..», και όχι για την Γενεύη ΙΙ. 

Μένει τώρα να δούμε πόσο θα αντέξει ο Ν. Κοτζιάς στις πιέσεις των αγγλοαμερικανών και να παραμείνει σταθερός στην θέση που διατύπωσε τόσο η ελλαδική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση. Ότι λύση του Κυπριακού με κατοχικό στρατό και εγγυήτριες δυνάμεις, δεν μπορεί να υπάρξει. Ίδωμεν. 

Μακεδών 
Πηγή Voria
απο ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.