Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιουνίου 2017

Προσαρμογές στη Μέση Ανατολή .

Γράφει ο Τιερί Μεϊσάν 

Ενώ τα κράτη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής χωρίζονται μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του κληρικαλισμού, οι Ουάσιγκτον, Μόσχα και Πεκίνο διαπραγματεύονται μια νέα συμφωνία. Ο Τιερί Μεϊσάν αξιολογεί τις επιπτώσεις αυτού του σεισμού στις παλαιστινιακή, ιρακινή, συριακή και υεμενική διενέξεις. 

Δίκτυο Βολταίρος Δαμασκός (Συρία) 21 Ιουνίου 2017

Η διπλωματική κρίση γύρω από το Κατάρ πάγωσε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις και έσβησε τις προσπάθειες διευθέτησης ορισμένων άλλων. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει η κουρτίνα, αλλά αναμένεται ότι θα εμφανιστεί μια πολύ βαθιά μεταμορφωμένη περιοχή. 

1- Η παλαιστινιακή σύγκρουση 

Μετά την εκδίωξη των περισσότερων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους (η Νάκμπα, 15 Μαΐου 1948) και την άρνηση του αραβικού λαού αυτής της εθνοκάθαρσης, μόνο η χωριστή ισραηλινο-αιγυπτιακή ειρήνη των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ (1978) και η υπόσχεση για μια λύση δύο κρατών των συμφωνιών του Όσλο (1993) άλλαξαν εν μέρει την κατάσταση.

Ωστόσο, όταν αποκαλύφθηκαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ αποφάσισαν με τη σειρά τους να συζητήσουν. Μετά από 17 μήνες μυστικών συναντήσεων, συνήφθη μια συμφωνία μεταξύ του Θεματοφύλακα των Δύο Ιερών Τζαμιών και του εβραϊκού Κράτους [1]. Η τελευταία έγινε πραγματικότητα με τη συμμετοχή της Τσαχάλ (Ισραηλινού Στρατού) στον πόλεμο της Υεμένης [2] και τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών βομβών [3].

Να θυμίσουμε ότι αυτή η συμφωνία προέβλεπε επίσης να εξελιχθεί η Σαουδική Αραβία, έτσι ώστε η κοινωνία να  παραμένει σαλαφιστική και οι θεσμοί να εκκοσμικευθούν.  Προέβλεπε επίσης την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν (το οποίο θα διεξάγει δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο) και την εκμετάλλευση τόσο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του «Άδειου Τέταρτου (Empty Quarter)» (τα οποία είναι κοινά στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, όπου και ο σημερινός πόλεμος) και εκείνων του Ογκαντέν (εξ ου και η αποχώρηση αυτή την εβδομάδα των καταριανών στρατευμάτων από τα σύνορα με το Τζιμπουτί).

Εν τέλει, η Αίγυπτος αποφάσισε να πουλήσει τα νησιά Τιράν και Σαναφίρ στη Σαουδική Αραβία, όπως είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, το Ριάντ αναγνώρισε de facto τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, οι οποίες περιλαμβάνουν το καθεστώς των εδαφών αυτών. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έλαβε σαουδαραβικές εγγυήσεις.  

Να παρατηρήσουμε ότι η αιγυπτιακή απόφαση δεν ελήφθη υπό την πίεση της Σαουδικής Αραβίας (το Ριάντ είχε μπλοκάρει μάταια τις παραδόσεις πετρελαίου του, καθώς και ένα δάνειο ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αλλά λόγω της κρίσης στον Κόλπο. Οι Σαούντ επισημοποίησαν τη ρήξη τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους , η οποία επώαζε μετά τη διαβίβαση από τον πρόεδρο αλ-Σίσι εγγράφων που αποδεικνύουν ένα σχέδιο πραξικοπήματος ορισμένων μελών της Αδελφότητας εναντίον των Σαούντ. Σε πρώτη φάση, η Σαουδική Αραβία πίστευε ότι μπορούσε να διακρίνει μεταξύ των καλών και κακών Αδελφών Μουσουλμάνων. Είχε ήδη κατηγορήσει το Κατάρ ότι υποστήριζε τους πραξικοπηματίες, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν ειρηνικά τότε. Τώρα το Ριάντ προτίθεται να καταπολεμήσει όλη την Αδελφότητα, γεγονός που την οδηγεί να αναθεωρήσει τη θέση της για τη Συρία. 

Η πώληση των νησιών αυτών, που ήταν αιγυπτιακά από την Συνθήκη του Λονδίνου το 1840, δεν έχει άλλη σημασία παρά να επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να αναγνωρίσει σιωπηρά, 39 χρόνια αργότερα, την αιγυπτο-ισραηλινή ειρηνευτική συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη φιλοξένησε την πολιτική ηγεσία της Χαμάς (που αποτελείται κυρίως από Αδελφούς Μουσουλμάνους) ταυτόχρονα στο όνομα της αλληλεγγύης με το Παλαιστινιακό αγώνα και επειδή μοιράζεται την ίδια αντίληψη του πολιτικού ισλάμ.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία δημόσιων εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Τελ Αβίβ όπως τις εκθέτουν οι Times τη 17ης Ιουνίου (ισραηλινές εταιρείες θα επιτραπούν στη Σαουδική Αραβία και η αεροπορική εταιρεία El-Al θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας) [4], έπειτα η αναγνώριση της ειρηνικής πρωτοβουλίας του πρίγκιπα Αμπντάλα (Αραβικός Σύνδεσμος, 2002) και η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων (ο πρίγκιπας Ουαλίντ μπεν Ταλάλ θα γίνει πρεσβευτής) [5].

Αυτό το  σχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη στην Παλαιστίνη (αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και αποζημίωση των προσφύγων), στο Λίβανο (απόσυρση από τις φάρμες της Σεμπάα) και στη Συρία (στάση υποστήριξης στους τζιχαντιστές και απόσυρση από το Γκολάν).

Το ζήτημα του Γκολάν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, επειδή η κυβέρνηση Νετανιάχου επιβεβαίωσε –όχι χωρίς πρόκληση- την προσάρτηση του, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντέδρασαν έντονα για την απέλαση της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ( UNDOF) και την αντικατάστασή της από την αλ Κάιντα [6]. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα να έχουν δεσμευθεί με το Τελ Αβίβ να μην αλλάξει το statu quo στο Γκολάν.

Αυτό το σχέδιο γενικής διευθέτησης αντικατοπτρίζει τον τρόπο των επιχειρηματιών Ντόναλντ Τραμπ και Jared Kushner: να δημιουργήσουν μια οικονομική κατάσταση που απαιτεί μια πολιτική αλλαγή. Θα προσκρουστεί ασφαλώς με την αντίθεσή των Αδελφών Μουσουλμάνων (της Χαμάς) και του τρίγωνου του πολιτικού ισλάμ: Ιράν, Κατάρ και Τουρκία. 

2 . Η ιρακινoσυριακή σύγκρουση 

Όλοι οι παίκτες στη περιοχή συμφωνούν ότι σήμερα το Ιράκ και η Συρία αποτελούν ένα ενιαίο πεδίο μάχης. Ωστόσο, οι Δυτικοί που προσκολλώνται στα ψέματα της κυβέρνησης Μπους Τζούνιορ (ακόμη και αν παραδέχονται τη ματαιότητα των όπλων μαζικής καταστροφής που αποδίδονταν στον Σαντάμ Χουσεΐν) και στη ρομαντική αφήγηση των «Αραβικών Ανοίξεων» (ακόμα κι αν αναγνωρίζουν ότι αυτή η κίνηση ποτέ δεν προσπάθησε να φέρει την ελευθερία, αλλά αντίθετα να επιβάλει το πολιτικό ισλάμ), εξακολουθούν να τις θεωρούν ως διακριτές.

Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν το βιβλίο μου "Μπροστά στα μάτια μας" όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον άρχισε ο πόλεμος [7]. Σε κάθε περίπτωση, από την αρχή της κρίσης γύρω από το Κατάρ, ο πόλεμος περιορίζεται στο Ιράκ και τη Συρία
(1) στη
  καταπολέμηση του Ντάες (Μοσούλη και Ράκκα) και 
(2) στο πόλεμο εναντίον της Τουρκίας (Μπασίκα και αλ-Μπαμπ) [
8].


Αυτό που είναι προφανές σε όλους στην περιοχή είναι, ότι από την ανάληψη της εξουσίας στο Πεκίνο από τον πρόεδρο Ξι Ζινπίνγκ (Xi Jinping),  φορέα του προγράμματος των Δυο Δρόμων του Μεταξιού, η Ουάσιγκτον έχει ωθήσει για τη δημιουργία ενός «Σουνιστάν» σε επικάλυψη του Ιράκ και της Συρίας. Για να το κάνει, έχει χρηματοδοτήσει, εξόπλισε, εκπαίδευσε και πλαισίωσε το Ντάες για να διακόψει τον άξονα επικοινωνίας Βηρυτός-Δαμασκός-Βαγδάτη-Τεχεράνη-Πεκίνο.

Εδώ και τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει και διαπραγματεύεται το πώς μπορείνα αλλάξει αυτή η πολιτική και να συνάψει μια συνεργασία με το Πεκίνο, αντί της τρέχουσας αντιπαράθεσης [9].

Ενώ στο έδαφος, αλληλοσυνδέονται αντικρουόμενα γεγονότα, οι ιρακινός και συριακός στρατοί προχώρησαν ξαφνικά από την αρχή της κρίσης γύρω από το Κατάρ.

Απελευθέρωσαν από το Ντάες τα εδάφη γύρω από τα σύνορα της επικράτειάς τους και βρίσκονται στο σημείο να συναντηθούν (ήτοι να αποκατασταθεί ο Δρόμος του Μεταξιού). Οι δύο στρατοί δεν χωρίζονται παρά μόνο από διακόσια μέτρα γης που ελέγχονται παράνομα από το στρατό των ΗΠΑ [10].

Όσον αφορά τις  μάχες στη νότια Συρία, σταμάτησαν ως εκ θαύματος. Μια εκεχειρία κηρύχτηκε μονομερώς από τη Δαμασκό στην Νταρίγια. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στο Τελ Αβίβ ότι η Συρία θα αφήσει να αναπτυχτούν στα σύνορα της μόνο ρωσικά στρατεύματα και όχι ιρανικά, ούτε εκείνα της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

Εν ολίγοις, αν το Πεντάγωνο ακολουθήσει τις εντολές του Λευκού Οίκου, η σύγκρουση θα πρέπει να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Θα παραμείνει η τουρκική κατοχή του Ιράκ και της Συρίας, κατά το πρότυπο της τουρκικής κατοχής της Κύπρου με την οποία συμβιβάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία, που ήταν εχθροί του Ιράκ και της Συρίας θα γίνουν ξανά σύμμαχοι τους. 

3- Η σύγκρουση  στην Υεμένη 

Οι πολίτες της Υεμένης θα μπορούσαν να φέρουν το κύριο βάρος των τρεχουσών εξελίξεων. Ενώ είναι σαφές ότι η Σαουδική Αραβία μπήκε στον πόλεμο για να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση που ευνοεί την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο «Άδειο Τέταρτο» και για την προσωπική δόξα του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν σαλμάν, φαίνεται ότι η παροχή βοήθειας από το Ιράν στους Χούθι και στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ παρακάμπτει τα μάτια των αραβικών χωρών και της «διεθνούς κοινότητας» για τα εγκλήματα που διαπράττονται εκεί.

Πρέπει πράγματι να επιλέξει ο καθείς το στρατόπεδο του και σχεδόν όλοι επέλεξαν τη Σαουδική Αραβία κατά του Κατάρ και των Τούρκων και Ιρανών συμμάχων του. Ό, τι ήταν θετικό στη Παλαιστίνη, το Ιράκ και τη Συρία, αποδεικνύεται αρνητικό στην Υεμένη.

Συμπέρασμα 

Από της 5ης Ιουνίου και της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Ντόχα, όλες οι πρεσβείες προετοιμάζονται για έναν πιθανό πόλεμο, ακόμα και αν μόνο η Γερμανία αναφέρθηκε δημοσίως σε αυτό το ενδεχόμενο. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίεργη δεδομένου ότι είναι το Κατάρ και όχι η Σαουδική Αραβία, η οποία συμμετέχει ως παρατηρητής στο ΝΑΤΟ [11].

Παραιτήσεις αλληλοσυνδέονται στην Ντόχα, από την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Ντάνα Σελ Σμιθ, μέχρι του προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Jorge Fossati. Όχι μόνο τα κράτη που ευθυγραμμίζονται με το Ριάντ μειώσαν τις εμπορικές τους σχέσεις με το εμιράτο, αλλά πολλές εταιρείες χωρίς ιδιαίτερους δεσμούς με το Κόλπο έκαναν το ίδιο εν όψει του κινδύνου πολέμου. Αυτή είναι η περίπτωση για παράδειγμα της COSCO, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας της Κίνας.

Τέλος πάντων, παρά της δικαιολογημένες ιστορικές διεκδικήσεις της, φαίνεται αδύνατο η Σαουδική Αραβία να προσαρτήσει το Κατάρ, ενώ είχε αντιτεθεί στη προσάρτηση του Κουβέιτ από το Ιράκ για τους ίδιους λόγους. 

Ένας κανόνας έχει αναδειχθεί στον κόσμο μετά τη βρετανική αποαποικιοποίηση: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίξει τα σύνορα που χαράχτηκαν από το Λονδίνο, με μοναδικό στόχο να διατηρούνται άλυτα τα προβλήματα για τα νέα ανεξάρτητα Κράτη. Με αυτόν τον τρόπο το Λονδίνο διατηρεί εκ των πραγμάτων (de facto) τη διαρκή εξάρτηση τους από το ίδιο. Περαιτέρω, η προσεχή άφιξη 43.000 Πακιστανών και Τούρκων στρατιωτών και θα έρθουν για να υπερασπιστούν το Κατάρ θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση του.

Τιερί Μεϊσάν  
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

Παραπομπές 
[1] « Exclusif : Les projets secrets d’Israël et de l’Arabie saoudite », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 22 juin 2015.
[2] “Η «αραβική» Δύναμη κοινής Άμυνας”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 26 avril 2015.
[3] “Η Εγγύς Ανατολή πυρηνικοποιήθηκε!”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 8 mars 2016.
[4] “Saudi trade talks with Israel are historic first”, Michael Binyon & Gregg Carlstrom, The Times, June 17th, 2017.
[5] “Αποκλειστικό: Η Σαουδική Αραβία χτίσει πρεσβεία στο Ισραήλ”, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 29 mai 2016.
[6] « Le Conseil de sécurité s’apprête à enjoindre à Israël de rompre avec al-Qaïda », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 2 juillet 2016.
[7] Sous nos Yeux. Du 11-Septembre à Donald Trump, éditions Demi-Lune, 2017.
[8] « Invasion militaire turque de l’Irak », par Ibrahim Al-Jaafari, Réseau Voltaire, 19 octobre 2016.
[9] “Τραμπ: το μπίζνες έναντι του πολέμου”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 14 février 2017.
[10] « Les USA empêcheront-ils la réouverture de la route de la soie ? », Réseau Voltaire, 17 juin 2017.
[11] « Israël et des émirs dans l’Otan », par Manlio Dinucci, Traduction Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto (Italie) , Réseau Voltaire, 13 mai 2016

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.