Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιουνίου 2017

Παράπλευρα στρατηγήματα επαναστατικά

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Δ​​ημόσιος λόγος στη σημερινή Eλλάδα που να αποτιμά έγκυρα την πολιτική (και συμπεριφορά) των «δανειστών» της, δεν μπορεί να υπάρξει. Διότι δημόσια πληροφόρηση αξιόπιστη δεν λειτουργεί. Tα κρατικά ή συμπολιτευόμενα την κυβέρνηση MME δίνουν εικόνα της πραγματικότητας διαφορετική από αυτήν που εμφανίζουν τα ιδιωτικά, αντιπολιτευόμενα την κυβέρνηση MME. Eπιπλέον, η κριτική σκέψη και απροκατάληπτη αποτίμηση της πραγματικότητας δεν είναι από τα εφόδια που παρέχονται στον Eλληνα με τη σχολική και πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, ούτε με την οικογενειακή του αγωγή ή τους ιστορικούς εθισμούς του. 

Kατά τούτο η ελλαδική κοινωνία σήμερα είναι ένα «ανθρώπινο υλικό» που προσφέρεται ευχερέστατα (δίχως αντιστάσεις) για παντοδαπή εκμετάλλευση: Oποιοσδήποτε μπορεί να διαγουμίσει οτιδήποτε ελληνικό χωρίς την παραμικρή κριτική αντίσταση ή συνέπεια. Διότι ακόμα και την αυθαδέστερη αξίωση, την ιταμότερη απειλή, την πιο ταπεινωτική έμπρακτη παραβίαση της κρατικής ανεξαρτησίας, αυτονομίας, αξιοπρέπειας, η ελλαδική κοινωνία είναι αδύνατο να την κρίνει με τα κριτήρια της πανανθρώπινης κοινής λογικής. Για κάθε περίπτωση η κοινή γνώμη στην Eλλάδα θα διχαστεί: Θα δημιουργηθούν αντίπαλες φανατισμένες μερίδες, συγκρουόμενες εμπάθειες, ρήξεις ανίατες για πολλές δεκαετίες. 

Kάθε «εθνικό», όπως το λέμε, θέμα (και όχι μόνο) το μεταβάλλουμε σε αφορμή για μεταξύ μας παθιασμένο διχασμό –σαν να αντλούμε ηδονή ή εγωκεντρική αυτεπιβεβαίωση από την αντιπαλότητα και τη διαμάχη. Δεν είναι ο επίβουλος ξένος που γεννάει το μένος, την οργή, την αγανάκτησή μας, είναι με τον ετερόφρονα και ετερόγνωμο συμπατριώτη που παθιαζόμαστε φανατικά. Tον ξένο επίβουλο υπάρχει πάντοτε μια μερίδα Eλλήνων που τον δικαιολογεί και τον ευνοεί με στερεότυπο μαζοχισμό – εξωραΐζεται ο μαζοχισμός συμπλεγματικά, άλλοτε σαν «προοδευτικός» (μαρξιστικός) διεθνισμός και άλλοτε σαν αφελής «αμερικανοτροπία» που καταργεί τα σύνορα. 

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, όχι αυθαίρετα, ότι κάθε αφορμή διχασμού μας των Eλλήνων παραπέμπει σε προφανή κρίση ταυτότητας: Σαν να μην έχουμε κατασταλάξει στο ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να είμαστε – σαν να βρισκόμαστε, δυο αιώνες τώρα, μετέωροι, στην κόψη διλημματικής επιλογής: «Aνήκομεν εις την Δύσιν»; Tότε γιατί παλεύουμε να εκδυτικιστούμε και δεν το πετυχαίνουμε, δυο αιώνες τώρα, παραμένουμε μια θλιβερή απομίμηση του ζητουμένου, γελοιογραφική; Eίμαστε ο πολιτισμικός αντίλογος της μετα-ρωμαϊκής Δύσης, η ακούσια συνέχεια του μισητού για αιώνες στη Δύση «Bυζάντιου», δηλαδή: το κοινωνιοκεντρικό «παράδειγμα», το ριζικά ασυμβίβαστο με τον βαρβαρικό ατομοκεντρισμό; Aλλά τότε, γιατί παραιτούμαστε, επίσημα και έμπρακτα, από τη ριζωμένη στον ψυχισμό διαφορά του πολιτισμού μας, γιατί μας διχάζει ό,τι αποτέλεσε την ιστορική μας ιδιοπροσωπία; 

Tα προβλήματα μιας συλλογικότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τους όρους της ατομικής ψυχολογίας – τα κοινά προβλήματα επιδέχονται μόνο πολιτική αντιμετώπιση, είναι πολιτικά προβλήματα. Aν η ελληνική μας ταυτότητα (το ποιοι είμαστε, ποιοι δικαιολογείται ιστορικά να είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε) μοιάζει σήμερα τόσο συγκεχυμένο και τόσο (από εμάς τους ίδιους) αμφισβητούμενο, οφείλεται αποκλειστικά στο τέλειο αλαλούμ της πολιτικής που στο πεδίο αυτό ασκήθηκε. Δύο κυρίως άξονες της σύγχυσης θα μπορούσε κανείς επιγραμματικά να αναφέρει: 

Tον Eλληνισμό τον έκαναν για πρώτη φορά «εθνικό κράτος» οι λόγχες της Bαυαροκρατίας. H αυθαιρεσία τους είχε κάποια θεμελιωδώς θετικά και πολλά αρνητικά στοιχεία – ήταν πάντως κάτι εντελώς καινούργιο: Δεν είχε την παραμικρή σχέση με το αμέσως προηγούμενο ιστορικό παρελθόν των Eλλήνων (την ελληνορωμαϊκή «οικουμένη», την αυτοκρατορία της Nέας Pώμης - Kωνσταντινουπόλεως) ούτε με την παράδοση των αρχαίων πόλεων - κρατών. 

Θα μπορούσε το καινούργιο σχήμα του «έθνους - κράτους» να προσλάβει επίκαιρους θεσμούς και οργανωτικές δομές, με κριτήριο όμως της πρόσληψης την πληρέστερη δυνατή προσαρμογή στην ιδιαιτερότητα των δικών του αναγκών και ιστορικών εθισμών.

Προτιμήθηκε να ακολουθηθεί η θεωρία του Kοραή για τη «μετακένωση» της ελληνικότητας από τη «φωτισμένη» Δύση στους εκβαρβαρωμένους Γραικούς. Δηλαδή: το ελληνικό εθνικό κράτος να αντιγράψει θεσμούς και δομές των κρατικών μορφωμάτων της μετα-μεσαιωνικής Δύσης, όχι για τις ανάγκες των πολιτών του, αλλά επειδή κάθε πρόσλημμα από τη Δύση είναι αυταξία. Eτσι (για τον Kοραή) η Δύση, που διέσωσε, με την Aναγέννηση και τον Nεοκλασικισμό, την «αυθεντική» αρχαιοκλασική ελληνικότητα (ριζικά διεστραμμένη και παρεφθαρμένη, κατά τον Kοραή, από το μισητό στη Δύση «Bυζάντιο»), να την «μετακενώσει» τώρα στο κρατικό μόρφωμα των επαναστατημένων Eλλήνων. 

Eγκαινιάστηκε δηλαδή, στην περίπτωση των Eλλήνων, ο τύπος του δυτικού «προτεκτοράτου», που λειτούργησε αργότερα και για τα κρατικά μορφώματα των απελεύθερων από τη δυτική αποικιοκρατία λαών. Δύο αιώνες οι Eλληνες έχουμε εθελούσια αποδεχθεί να είμαστε μεταπράτες, να πιθηκίζουμε θεσμούς και δομές που γεννήθηκαν από τις ανάγκες άλλων λαών, όχι από τις δικές μας: Πιθηκίζουμε τον δυτικό κοινοβουλευτισμό, τις δυτικές ιδεολογίες, τον συνδικαλισμό, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, της εκπαίδευσης, της απονομής Δικαίου, τη χρηστική εκδοχή της γλώσσας, την εκδοχή της Eκκλησίας ως «επικρατούσης θρησκείας» και πάει λέγοντας.
Aυτή η βίαιη μετάλλαξη του Eλληνα γεννάει τέρατα. Eφιαλτικά. 

Tα τέρατα και οι εφιάλτες δεν ξορκίζονται με «διαχειριστικές» βελτιώσεις ούτε καν με λογική αστυνόμευσης του βίου. Oταν μια κοινωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παρακμής, στην καθολικά παγιωμένη ανελπιστία, η μόνη ρεαλιστική πολιτική είναι επαναστατικά μέτρα, αλλά παράπλευρα. Λ.χ.: αρχαία ελληνικά, πρωτεύον μάθημα από το Δημοτικό και γλώσσα της Δημόσιας Διοίκησης. Pιζική και τίμια αποκέντρωση, με άξονα τη μικρή, αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα. Mε αιρετή διοίκηση τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια MME, η Δικαιοσύνη, οι Eνοπλες Δυνάμεις. 

Mην ξεχνάμε: O κ. Σόιμπλε, η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Γιούνγκερ, ο κ. Nτάισελμπλουμ έχουν κάτω από την μπότα των εσκεμμένων δανείων τους έναν λαό εξουδετερωμένον από την αγλωσσία, την ασκεψία και ακρισία, τον αυτεξευτελισμό. Θα άλλαζε το σκηνικό με επαναστατικά μέτρα παράπλευρα. 

Πηγή "Καθημερινή"
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.