5 Φεβρουαρίου 2024

Ελληνική Μικροτεχνία. Μια αξιοθαύμαστη τέχνη την οποία οι Ελληνες εξασκούν χιλιετίες!!!!

Η θεά Νίκη επί άρματος. Σκουλαρίκι του 350 - 325 π.Χ.
 
Μια τέχνη στην οποία δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή. Αφορά την κατασκευή ή τη διακόσμηση μικρών αντικειμένων, ιδίως χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας. Γνώρισε μεγάλη ακμή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δύο χαρακτηριστικά δείγματα:
 
Εικ. 1 Περίαπτο, κρεμαστό κόσμημα, με βασικό στοιχείο αυτό των δύο αντικριστών
εντόμων (υμενόπτερα). Επάνω από τα κεφάλια των εντόμων βρίσκεται ένας χρυσός συρμάτινος κλωβός, που περικλείει στο εσωτερικό του ένα χρυσό σφαιρίδιο. Στα φτερά και στο άκρο της κοιλιάς των εντόμων κρέμονται τρία στρογγυλά δισκία, ενώ στους κορμούς και στα φτερά τους οι λεπτομέρειες αποδίδονται με εντυπωσιακή μικροσκοπική κοκκίδωση. Αριστούργημα της μινωικής χρυσοχοΐας (1800 – 1700 π.Χ.). Βρέθηκε στα Μάλια της Κρήτης και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
 
Εικ. 2 Σκουλαρίκια σε σχήμα καραβέλας. Σίφνος, μέσα 17ου αιώνα (3.400 χρόνια μετά…). Χρυσός, σμάλτο, μαργαριτάρια. Μουσείο Μπενάκη.
 
Πηγη: odeg.gr
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Περιττό να πούμε που βρίσκονταν οι Ευρωπαίοι το 1800 π.Χ.
Ζούσαν σε κάτι αχυροκαλύβες χωρίς γραφή, πολιτισμό και η τέχνες ήταν κάτι φαντασιακό...
Οσο για τους Τούρκους;  Αυτοί δεν υπήρχαν ούτε σε μορφή σπερματοζωαρίων ακόμα εκεί στις στέππες της Μογγολίας... 

Δείτε μια μεγάλη συλλογή κοσμημάτων μικροτεχνίας της αρχαιότητας ΕΔΩ
 
Μερικές ενδεικτικές εικόνες (όλες είναι του 4ου με 5ου αιώνα π.Χ.)
 






Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΟ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ.

Από το 1800-1700 π.Χ. προηγουμένως και εντεύθεν κανείς λαός δεν μπόρεσε να φτάσει τους Έλληνες τόσον στην χρυσοχοϊα όσον και την τεχνική των αγαλμάτων, που στόλιζαν αρχαίους ναούς.
Ήταν απαράμιλλη τέχνη με λεπτομέρειες, που είναι αδύνατον να αντιγραφούν και που αντιπροσώπευαν το ύψιστο επίπεδο πολιτισμού. Τόσον οι Ευρωπαίοι όπως και οι βάρβαροι τουρκομογγόλοι τότε ζούσαν σε σπηλιές και αχυροκαλύβες, ειδικά δε Τούρκοι, όπως σωστά αναφέρει και το σχόλιο ... ούτε σαν σπερματοζωάρια δεν υπήρχαν ... Εγώ θα διόρθωνα το σχόλιο του φίλου Θάνου ότι μάλλον οι Τούρκοι υπήρχαν και ζούσαν σε δέντρα υπό την μορφή τετράποδων ζώων αιλουροειδών ή ως αρπακτικά σαρκοβόρα.....
Αν υπάρχει ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τους Έλληνες καλλιτέχνες από τους συναδέλφους τους άλλων χωρών, αυτό είναι η έντονη διάθεσή τους να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρχαίας ελληνικής τέχνης είναι ότι κανένας από τους τύπους που χρησιμοποιεί δεν μένει σταθερός και αναλλοίωτος για περισσότερο από μία γενιά, καθώς οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες προσπαθούσαν συνεχώς να ξεπεράσουν τους δασκάλους τους. Ξέρουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν συνειδητά από πολύ νωρίς το πνεύμα της έρευνας και της καινοτομίας σε όλες τους τις δραστηριότητες.
Στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. ο φιλόσοφος και ποιητής Ξενοφάνης γράφει (απόσπ. 18 Diels-Kranz):

«Δεν είναι αλήθεια ότι οι θεοί τα έδειξαν από την αρχή όλα στους Έλληνες· αντίθετα, αυτοί με το πέρασμα του χρόνου ψάχνοντας βρίσκουν τι είναι καλύτερο και τελειότερο.»
Σημαντικά για την ανάπτυξη της τέχνης ήταν τα μεγάλα πανελλήνια ιερά, όπου συνέρρεαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να γιορτάσουν μαζί και να τιμήσουν τους θεούς. Στους χώρους αυτούς μπορούσε να δει κανείς και να θαυμάσει έργα των πιο άξιων καλλιτεχνών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η ιστορία της ελληνικής τέχνης στην πρώιμη φάση της είναι, επομένως, στην πραγματικότητα η μελέτη των χαρακτηριστικών των διάφορων τοπικών εργαστηρίων και η παρακολούθηση της εξέλιξης την οποία να αντιγράψουν δεν μπορούν ακόμη μέχρι σήμερα να αντιγράψουν... Δυστυχώς στα ξένα μουσεία χιλιάδες κλεμμένα έργα ελληνική τέχνης κοσμούν τις βιτρίνες τους, που χωρίς αυτά θα ήταν μόνο μουσεία αφηρημένης τέχνης όπως και ο δήθεν πολιτισμός τους ...Πινακίδες σε αυτά τα έργα στα ξένα μουσεία αναφέρουν ....OUR HISTORY... χωρίς να αναφέρουν ότι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ.... οι τρισάθλιοι κλέφτες και διαστρεβλωτές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ιστορίας....
Ορθό λοιπόν το πας μη Έλλην ... βάρβαρος...
Α.Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.