21 Μαΐου 2022

Φιλανθρωπία - Αγγλικές Βάσεις και Ιστορική Μνήμη.

Γράφει ο Dr Nίκος Ιωάννου.
 
Αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι άτομα και φορείς που ενεπλάκησαν δολίως σε πανηγυρική εκδήλωση για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ Β’ που θα γινόταν στο Αρχαίο θέατρο Κουρίου, διεχώρισαν την θέση τους και απέχουν …
 
 
Στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας υπάρχει ένας μικρός χώρος, γνωστός σαν «Φυλακισμένα Μνήματα». Εκεί αναπαύονται κάποιοι πεσόντες και όλοι οι απαγχονισθέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Εκεί οι Άγγλοι τους έθαψαν κυρίως, γιατί δεν τολμούσαν να αντιμετωπίσουν την λαϊκή οργή που προβλεπόταν στις κηδείες τους. 
 
Αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι άτομα και φορείς που ενεπλάκησαν δολίως σε πανηγυρική εκδήλωση για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ Β’ που θα γινόταν στο Αρχαίο θέατρο Κουρίου, διεχώρισαν την θέση τους και απέχουν. 
 
Η διοργάνωση γίνεται από το «Καθεστώς των Κυρίαρχων Αγγλικών Βάσεων στην Κύπρο» και μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τα «καρκινοπαθή» παιδιά της Κύπρου…. (Τελικά η εκδήλωση - φιέστα των Άγγλων μετά την κατακραυγή ματαιώθηκε στον ιερό χώρο του Αρχαίου ένδοξους βασιλείου του Κουρίου και μεταφέρθηκε εντός των Αγγλικών βάσεων του κατεχόμενου Ακρωτηρίου. Την ίδια μέρα στις 2 Ιουνίου, διοργανώνεται από πατριωτικούς φορείς τιμητική συναυλία στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου στην Λεμεσό.) 
 
Είναι γνωστή η προμετωπίδα κοινωφελών έργων, που χρησιμοποιούν διεθνώς, ακόμα και εγκληματικές οργανώσεις, προκειμένου να υπονομεύσουν και να διεισδύσουν στην κοινωνία. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν υπολείπεται σε κυνισμό και εξαπάτηση. 
 

1955-1959. Η «φιλανθρωπία» των Άγγλων αποικιοκρατών, προς τα μαχόμενα υπέρ Ελευθερίας Ελληνόπουλα της Κύπρου …. 
 
Είναι τοις πάσι γνωστό πως οι Αγγλικές Κυβερνήσεις από 10ετίες οφείλουν δυσθεώρητα χρηματικά ποσά στην από το 1964 χειμαζόμενη Κυπριακή Δημοκρατία για συμπεφωνημένη αποζημίωση έναντι των ωφελημάτων που απολαμβάνουν. 
 
Και δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να βρεθεί η σχέση αν όχι η ευθύνη των Άγγλων για τα γεγονότα, τις εξελίξεις και τα αδιέξοδα που ακόμη υφίστανται την επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος. 
 
Εύγε στους συμπολίτες μας που ετόλμησαν, εξ’ ου και η αναζήτηση άλλου χώρου για την εκδήλωση. Είναι καιρός όμως και η Νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαιτήσει σθεναρά τα αυτονόητα. Να λήξει επιτέλους το αναχρονιστικό καθεστώς κυρίαρχων βάσεων, σε χώρα μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., από χώρα που ήδη απεχώρησε από την Ε.Ε. και βαρύνεται με πλείστα όσα ανομήματα. 
 
Με την αφορμή αυτή ανακαλώ στη μνήμη και επαναπροωθώ σχολιασμό του 2016 με αφορμή τα γενέθλια της ίδιας βασίλισσας σε σχέση με την ιερή μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με τίτλο: «Αθανασία και Ματαιότης» 
 
Όν οι θεοί φιλούσιν, αποθνήσκει νέος 
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι, κάποια στιγμή, είπαμε ή ακούσαμε αυτή την έκφραση. Και, όπως όλα στη ζωή, έχει τουλάχιστον δύο αναγνώσεις ή γωνίες θεώρησης. 
 
Η πρώτη, είναι η παρηγοριά που αναζητούμε στην προσπάθεια να αιτιολογήσουμε ή να αποδεχθούμε την απώλεια νέου και προσφιλούς προσώπου. 
 
Η δεύτερη εδράζεται στην πραγματικότητα ότι το Πάνθεον των σπουδαίων, σοφών, ηρώων, δημιουργών κοσμείται από φυσιογνωμίες νέων. 
 
Κάποιοι βέβαια έφθασαν και σε βαθύ γήρας αλλά συχνά η ακμή της απόδοσης και προσφοράς τους επετεύχθη κατά τη διάρκεια της νεότητος. 
 
Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες για τα 90α γενέθλια βασίλισσας, πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρας χώρας. Αφιερώματα σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, εορτασμοί, συνεντεύξεις, σχόλια και ..... μία συγκινητική φωτογραφία της, σε εξώφυλλο περιοδικού παγκόσμιας κυκλοφορίας με τα 4 αγαπημένα της τετράποδα!* 
 

Η μακροβιότης αναμφίβολα αποτελεί θείο δώρο μέσω του οποίου απολαμβάνει κάποιος εμπειρίες, χαρές αλλά και λύπες, που μπορούν να μετουσιωθούν σε γνώση και σοφία χρήσιμα για τους άλλους.  
 
*Vanity Fair! (σύμπτωση άραγε ο τίτλος;)
**Στίχοι του, που μελοποίησε ο Μάριος Τόκας 
 
ΕΟΚΑ 1955-1959. Ανάμεσά στους απαγχονισθέντες και πεσόντες ήρωες κι ο έφηβος ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, για τον οποίο εκινήθη παγκόσμια εκστρατεία, για μετατροπή της θανατικής ποινής. Και η νεαρή τότε βασίλισσα και μητέρα αρνήθηκε... 
 
Ο νεαρός αγωνιστής της Ελευθερίας ανέβηκε περήφανα στο ικρίωμα και παρά το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να γευτεί πολλά πράγματα ή να απολαύσει τη χαρά της οικογένειας και τη σοφία των γηρατειών, εξασφάλισε μία θέση στον κύκλο των Αθανάτων Νέων, οι δε στίχοι του μας συντροφεύουν, αδιάλειπτα. 
 
Και η μνήμη αυτού αεί αγήρως.
Οι θεοί σίγουρα αγάπησαν τον Ευαγόρα κι ας μην του χάρισαν την δυνατότητα, εκτός από «την Ελλάδα που αγάπησε μ’ έναν έρωτα μεγάλο, αληθινό» να τον χαρεί και μ’ εκείνην που, «τα γαλάζια της τα μάτια, τα θλιμμένα, τον καθάριο της θύμιζαν ουρανό». **
 

Ο κυβερνήτης Χάρτιγκ με την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ ….

 
Διερωτώμαι ειλικρινά, τι θα κουβαλήσει στις πνευματικές αποσκευές της την ημέρα της κρίσεως και τι κληρονομιά θα αφήσει η πάλαι ποτέ αυτοκράτειρα, που εν ονόματί της καταδικάστηκε να σπαρταρήσει στην αγχόνη ο Βαγορής και οι υπόλοιποι απαγχονιθέντες και πεσόντες ήρωες μας …. 
 
Στο δια ταύτα …. Μια υπενθύμιση ιστορικής μνήμης... 
 
Kαι στις 2 Ιουνίου τότε το 1953: Οι Βρετανοί εόρταζαν σε όλες τις αποικίες τους την στέψη της νέας βασίλισσάς τους Ελισάβετ Β’. Στην Πάφο, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο», αναρτούν την αγγλική σημαία. Αυτό εξοργίζει τους μαθητές. Οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απαιτούν την αφαίρεση της σημαίας από την πύλη του σχολείου τους. Ακολουθούν συγκρούσεις. Ένας τολμηρός 15χρονος, ονόματι Ευαγόρας, κατεβάζει το σύμβολο της αποικιοκρατίας και το ξεσκίζει. Οι λοιποί μαθητές βάζουν φωτιά και καίνε τη σημαία ….  
 
ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ, ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ…ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΙΣΤΩ… ΠΡΟΤΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ….. 
 
Νίκος Ιωάννου. 
Επιμέλεια φώτο και αναδημοσίευσης από Α. Αντωνά.



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πικρές ωμές ιστορικές αλήθειες καταγράφει ο Dr Νίκος Ιωάννου της ομώνυμης γνωστής πολύπαθης πατριωτικής οικογένειας, από την κατεχόμενη Κερύνεια και φώτο ντοκουμέντα καταχωρεί ο κ. Αντωνάς.
Ας διαβάσουν το άρθρο οι τυχόν Αγγλολάγνοι Κυπραίοι, που θα τιμήσουν την δολοφόνο εθνομαρτύρων και ηρώων βασίλισσα τους Ελισάβετ, που ποτέ δεν έδωσε χάρη στα μελλοθάνατα παιδιά της Ελληνικής Κύπρου ...
Έλληνες της Κύπρου ενισχύστε τα καρκινοπαθή Κυπραιόπουλλα μας με όποιο τρόπο φιλανθρωπικό. Τα αργύρια των δόλιων Άγγλων, που μέχρι σήμερα είναι πολέμιοι μας, είναι πυρακτωμένα ....
ΕΥΓΕ.
Μ.Ρ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Φίλε πατριώτη Νίκο, ο κονδυλοφόρος σου από χρυσόφτερο Σταυραετού του Μαχαιρά είναι καμωμένος.

Ο Κυπραίος Έλληνας το αίμα του μελάνι τόχει κάνει/ σφραγίδες και υπογραφές στην Λευτεριά να βάνει ...

ΑΑ

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΝΤΙΝΩΝ Κ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.