25 Μαΐου 2022

Φωτοδότες και σοτοδότες

Γράφει ο ΠαπαΗλίας Υφαντής
 
Ζούμε σε εποχή «λάσπης». Κατακλυσμού «λάσπης». Με πηλοπλάστες κα πηλοφόρους (=παραγωγούς και μεταφορείς «λάσπης»). Πηλοπλάστες είναι, για παράδειγμα, ο Σβάμπ και ο Χαράρι, με τα λεγόμενα και τα γραφόμενά τους. Και πηλοφόροι ο Κούλης και άλλα ευπειθέστατα ανδρείκελα και ανδράποδα του κατεστημένου.
 
Σε αντίθεση με το Θεό, που με τη λάσπη έφερε στο φως τη Γη μας και ολάκερο το σύμπαν. Και το Χριστό, που με ένα σβωλαράκι λάσπης έδωκε το φώς στον εκ γενετής τυφλό. Για να επακολουθήσει, εκ μέρους των φαρισαίων κατακλυσμός «λάσπης», προκειμένου ν’ αποδειχθεί ότι ο τυφλός, που βρήκε το φως του, δεν ήταν τυφλός.  
 
Ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν οι φαρισαίοι τα ίδια και τα ίδια. Και βέβαια, αφού ένα τέτοιο περιστατικό δεν συµφωνούσε µε την πανεπιστηµοσύνη τους, έθεσαν θέµα αξιοπιστίας:  
 
∆εν µπορεί είπαν, παρά ο δήθεν πρώην τυφλός, να είναι πληρωµένος απ’ τη φάρα του Χριστού, που θέλουν να διαφηµίσουν τον αγύρτη δάσκαλό τους ως θαυµατοποιό. Και, χωρίς να χάνουν καιρό, στείλανε και έφεραν τους γονείς του πρώην τυφλού ενώπιόν τους:
- Αυτός εδώ, τους ρώτησαν, είναι, σίγουρα, ο γιος σας;
- Σιγουρότατα!
- Και είναι σίγουρο ότι γεννήθηκε τυφλός;
- Σιγουρότατο!
- Και πώς τώρα βλέπει;
- Αυτό δεν το ξέρουµε. Μεγάλος άνθρωπος είναι, ρωτήστε τον, για να σας πει.
 
Και το ’λεγαν αυτό, γιατί οι φαρισαίοι είχαν πάρει απόφαση ότι όποιος θα ’παιρνε το µέρος του Χριστού, θα γινόταν αποσυνάγωγος. Που σηµαίνει ότι θα τους επέβαλαν κοινωνικό αποκλεισµό και αποµόνωση. Μέθοδο, που εφαρµόζουν οι φαρισαίοι και οι φασίστες όλων των εποχών, που αποµονώνουν τους αντιφρονούντες, για να ασκούν σε βάρος του λαουτζίκου ψυχολογική τροµοκρατία. Όπως τώρα Ο Κούλης, η Ντόρα κι όλο το τοπικό και παγκόσμιο νεοταξικό συνονθύλευμα.  
 
Αλλά, αφού το µετερίζι της αξιοπιστίας κατέρρευσε οι φαρισαίοι, ταµπουρώθηκαν πίσω απ’ το µετερίζι της νοµιµότητας. Γιατί βέβαια, ως πολυξεράδηδες, ήταν το Α και το Ω της νοµοµάθειας και της νοµιµοφροσύνης. Και γιατί να µην είναι; Τους νόµους τους είχαν προσαρµόσει-όπως και οι σύγχρονοι φαρισαίοι-στα συµφέροντά τους. Γι’ αυτό και υπερασπίζονταν τους νόμους µε νύχια και µε δόντια.  
 
Γιατί, αν κατέρρεε το νοµικό τους καθεστώς, θα κατέρρεαν και τα συµφέροντά τους. Και δεν είχαν την παραµικρή αµφιβολία ότι, αν επικρατούσε η διδασκαλία του Χριστού, το καθεστώς τους θα διέτρεχε τον έσχατο κίνδυνο. Όπως και οι τωρινοί νεοταξίτες φαρισαίοι…  
 
- Τι καθόµαστε και το συζητάµε, είπαν κάποιοι. Ο κοµπογιαννίτης αυτός είναι ολοφάνερα παράνομος και άρα αμαρτωλός. Όπως και κάποιοι νεοταξίτες πολιτικοί και δεσποτάδες ισχυρίζονται για τους ανεμβολίαστους…
- Και πού τη βλέπετε την αµαρτωλότητά του; τους είπαν κάποιοι.
- Μα είναι ολοφάνερο! ∆εν παραβίασε την αργία του Σαββάτου; ∆εν έφκιασε λάσπη και άλειψε τα µάτια του τυφλού; Αλλά κάποιοι απόρησαν: Κι ο άνθρωπος, που πέρασε, µέχρι τώρα, φυλακισµένος στα σκοτάδια, έπρεπε να µείνει και στο υπόλοιπο της ζωής του, για να µη φκιάσει ο Χριστός το Σάββατο εκείνο το σβωλαράκι της λάσπης!  
 
Αλλά οι φαρισαίοι, που άκουγαν αυτά και άλλα παρόμοια, καταλάβαιναν ότι έπρεπε µε κάθε τρόπο να κάμουν τον πρώην τυφλό, που ήταν η διαφήµιση του Χριστού να γίνει η δυσφήµισή του. Και τον ξανάβαλαν στην πρέσα και στη διαδικασία «πλύσης εγκεφάλου»:  
Καλό µας παιδί, του είπαν, δόξασε το Θεό. Εµείς οι θεοσεβείς και σπουδαγµένοι φαρισαίοι ξέρουµε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι αµαρτωλός.  
- Εγώ, τους αποκρίνεται, δεν ξέρω, αν είναι αµαρτωλός. Αυτό, που ξέρω είναι ότι ήµουνα τυφλός και µου άνοιξε τα μάτια. Πράγμα, που δεν ξανάγινε!  
- Σταµάτα να λες τέτοιες ανοησίες. Μπορεί κανείς να παραδεχτεί ότι µε τη λάσπη σου άνοιξε τα µάτια; Όταν φηµισµένοι γιατροί δεν θα µπορούσαν, µε τα µέσα, που διαθέτουν, ποτέ να το καταφέρουν;  
- Εγώ όµως, που µε αυτόν τον τρόπο γιατρεύτηκα, αυτό ξέρω να πω. Άλλωστε και τα δικά σας τα µάτια από λάσπη είναι καµωµένα. Κι όχι µόνο τα µάτια, αλλά και όλο σας το σώµα. Και το σοφό σας µυαλό.. Κι όλα τα ζώα και τα φυτά. Κι ο Ήλιος και το φεγγάρι, που μας φωτίζουν κι ολάκερο το σύµπαν…  
 
Είδαν κι απόειδαν οι φαρισαίοι ότι δεν είχαν καµιά ελπίδα να τον µεταπείσουν και τον πέταξαν έξω απ’ τη γιάφκα τους.  
- Πήγαινε από δω! του είπαν. ∆ε σου φτάνει που είσαι βουτηγµένος στην αµαρτία, θα µας κάµεις και µαθήµατα θεοσέβειας!  
Έµαθε ο Χριστός, πως έδιωξαν τον πρώην τυφλό και είπε στους φαρισαίους, που τον ακολουθούσαν:  
Τι κρίµα, που εγώ ήρθα στον κόσµο να βλέπουν οι τυφλοί και να τυφλώνονται αυτοί, που βλέπουν!…
Και οι φαρισαίοι του είπαν:
- Μήπως αυτό το λες για µας;
- Αν δεχόσασταν, τους είπε, ότι είστε τυφλοί, θα ψάχνατε να βρείτε το φως σας. Αλλά λέτε ότι βλέπετε. Συνεπώς η τύφλωσή σας είναι αγιάτρευτη!
 
Δεν αποτελεί η σημερινή ευαγγελική περικοπή ακριβή ακτινογραφία της σύγχρονης πραγματικότητας και των πρωταγωνιστών της;  
Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι αγωνίζονται να κάµουν τη λάσπη φως, γίνονται φωτοδότες. Όπως ο πρώην τυφλός, που φωτίστηκε σωματικά και ψυχικά, ώστε με το παράδειγμά του και το λόγο του να γίνει φως για τους άλλους.  
 
Ενώ αυτοί, που αγωνίζονται να κάµουν το φως λάσπη, καταντούν, τελικά, να γίνουν αυτό, που κάνουν: ∆ηλαδή, λάσπη! Όπως οι φαρισαίοι. Όπως Ο Σβάμπ, ο Χαράρι, ο Κούλης και η υπόλοιπη νεοταξική συμμωρία (από το συν+μωρία)!… 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.