30 Μαΐου 2022

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κόμβο για τις Ρωσικές μεταφορές μαζούτ από πλοίο σε πλοίο

26 Μαΐου 2022 από το gcaptain.com - Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Οι αφίξεις ρωσικού μαζούτ στα ανοικτά της Ελλάδας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς οι κυρώσεις κατά της Μόσχας ωθούν τους εμπόρους να βρουν νέους τρόπους εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω φορτώσεων από πλοίο σε πλοίο (STS), όπως έδειξαν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon και δήλωσαν πηγές.
 
Η εμπορία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών παραμένει νόμιμη προς το παρόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει πλήρως σχετικά με το προτεινόμενο εμπάργκο, αλλά οι τραπεζικές και άλλες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολη τη διαδικασία. 
 
Τον Απρίλιο, οι αποστολές ρωσικού μαζούτ με προορισμό την Ελλάδα έφτασαν σχεδόν τα 0,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου διπλάσια από τα επίπεδα του Μαρτίου και θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέα ρεκόρ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. 
 
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φορτίου μεταφέρθηκε από ρωσικά λιμάνια προς το λιμάνι της Καλαμάτας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία. 
 
Το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό που, όπως είπε, ήταν επιχείρηση ιδιωτικών εταιρειών. 
 
Οι έμποροι δήλωσαν ότι το μαζούτ - ένα υποπροϊόν της διύλισης του αργού πετρελαίου σε ελαφρύτερα, καθαρότερα προϊόντα, όπως τα καύσιμα αυτοκινήτων - αποθηκεύεται και αναμιγνύεται υπεράκτια σε δεξαμενόπλοια και φορτώνεται μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο για επανεξαγωγή. 
 
Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να φορτώνεται μαζούτ στα ανοιχτά της Ελλάδας για εξαγωγές σε άλλους προορισμούς, το επίπεδο δραστηριότητας ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα του Απριλίου, δήλωσε μια πηγή του κλάδου. 
 
Το δεξαμενόπλοιο Ευρυδίκη, το οποίο έχει τη δυνατότητα φόρτωσης 130.000 τόνων, φόρτωσε ρωσικό φορτίο μαζούτ στα μέσα Απριλίου στα ανοιχτά της Καλαμάτας, δήλωσαν δύο ναυτιλιακές πηγές. 
 
Στη συνέχεια, το δεξαμενόπλοιο κατευθύνθηκε προς τον πετρελαϊκό κόμβο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Fjairah, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές καυσίμων προς τον κόμβο, με τις αφίξεις να εκτινάσσονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πετρελαϊκών αναλύσεων Vortexa. 
 
Ένα άλλο δεξαμενόπλοιο, το Okeanos, με την ίδια χωρητικότητα, φόρτωσε μαζούτ μέσω STS στα ανοικτά της Καλαμάτας νωρίτερα αυτό το μήνα και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς την Ινδία, δείχνουν τα στοιχεία. 
 
Το Kriti King, το οποίο φόρτωσε φορτίο μαζούτ 130.000 τόνων ανοιχτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου, κατευθύνεται επί του παρόντος προς την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. 
 
Ναυτιλιακές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι Ρώσοι πωλητές πετρελαίου έχουν αποκαταστήσει τις εργασίες STS στο Ρότερνταμ και κοντά στην ισπανική Θέουτα, αφού οι κυρώσεις της ΕΕ και οι διαμαρτυρίες ακτιβιστών εκτροχίασαν τις εν λόγω εργασίες στη Δανία. 
 
Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για να απαλλάξει τη χώρα από τους φασίστες, ισχυρισμός που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε ότι αποτελεί αβάσιμη πρόφαση για έναν απρόκλητο πόλεμο. 
 
Το μαζούτ χρησιμοποιείται ως ναυτιλιακό καύσιμο, στην ηλεκτροπαραγωγή ή ως πρώτη ύλη για ορισμένες μονάδες διύλισης που το αναβαθμίζουν σε άλλα καύσιμα. 
 
Δείτε περισσότερα εδώ: gcaptain.com
----------------- 
 
Δικτυογραφία:
Greece Emerging as Hub for Russian Ship-to-Ship Fuel Oil Transfers | Principia Scientific Intl.
https://principia-scientific.com/greece-emerging-as-hub-for-russian-ship-to-ship-fuel-oil-transfers/



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.