28 Μαΐου 2022

Το Τραπέζι του Απόντα

Μπαίνοντας για φαγητό στον χώρο του εστιατορίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ), βρίσκεσαι απέναντι σε μια συγκλονιστική εικόνα.
 
Του Χρήστου Μπολώση
 
Ένα τραπέζι, στρωμένο με πεντακάθαρα σερβίτσια και τραπεζομάντιλο και μία θέση άδεια. Πάνω στο τραπέζι δύο κείμενα (στα Ελληνικά και στα Ελληνικά) σε ενημερώνουν, τι είναι αυτό που βλέπεις. Διαβάζουμε: 
 
«Αυτό το τραπέζι κρατείται προς τιμήν όλων των αγνοουμένων συναδέλφων Αξιωματικών και Οπλιτών στους Αγώνες του Έθνους. 
Στις Ημερήσιες Διαταγές των Μονάδων, επίσημα αναφέρονται ως Αγνοούμενοι ή Αιχμάλωτοι. 
Εμείς, οι υπόλοιποι «Στρατιώτες», τους τιμούμε ως Συμπολεμιστές, δεν τους ξεχνάμε και πάντα ελπίζουμε στην επιστροφή τους στην Πατρίδα και στη Στρατιωτική μας οικογένεια. 
Το τραπέζι είναι στρωμένο για έναν. Συμβολίζει την μοναξιά του αγνοουμένου, μακριά από τον τόπο μας, τους συντρόφους συμπολεμιστές, την οικογένεια. 
Το τραπεζομάντιλο είναι λευκό σαν την αγνή, ανυστερόβουλη άμεση ανταπόκριση του Στρατιώτη, όταν η Πατρίδα τον κάλεσε στο καθήκον. 
 
Το λουλούδι στο βάζο, εκφράζει το πνεύμα του Χαμένου Συμπολεμιστή που ζει ανάμεσά μας και η κόκκινη κορδέλα σε φιόγκο, όπως ο παραδοσιακός μας τρόπος, είναι για να υπενθυμίζει την διαρκή ελπίδα των οικογενειών και των συναδελφώνω, που προσμένουν την επιστροφή του Αγνοουμένου στην Πατρίδα. 
 
Το άδειο πιάτο, περιμένει τον Συμπολεμιστή. Όμως αντί για ψωμί, στο Τραπέζι υπάρχει μία φέτα λεμόνι για να συμβολίζει την πικρή μοίρα και τις κακουχίες των Αγνοουμένων και των Αιχμαλώτων σε αφιλόξενους τόπους και λίγο αλάτι για τα αλμύρα δάκρυα των οικογενειών και των συντρόφων τους, που τους αποχωρίστηκαν. 
 
Τέλος η γαλανόλευκη, συμβολίζει την Πατρίδα, που τιμά ένα προς ένα όλα τα γενναία Τέκνα της και η Αγία Γραφή, που αντιπροσωπεύει την δύναμη της πίστης και της προσευχής στην Υπέρμαχο Στρατηγό να βοηθήσει όλους τους Αγνοουμένους Συμπολεμιστές μας, να γυρίσουν ζωντανοί ή έστω νεκροί στα Άγια Ελληνικά Χώματα». 
 
Ένας κόμπος ανεβαίνει στο λαιμό, η ανάσα πιάνεται και η σκέψη μας τρέχει στους απόντες. Στους απόντες του 1897, του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Στους απόντες του Α΄ Παγκοσμίου Πόλεμου και στους απόντες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στους απόντες του έπους των ετών 1940 και 1941. Στους απόντες της περιόδου 1946-1949. Και τέλος στους απόντες της Κύπρου. 
 
Μία τεράστια ιστορία γεμάτη απόντες, αλλά και χιλιάδες νεκρούς ήρωες. 
 
Δε σου κάνει πια όρεξη για φαγητό. Προτιμάς μια βόλτα δίπλα στον Λευκό Πύργο, που στην κορυφή του κυματίζει η κυανόλευκη, πάνω στο μεσιανό κατάρτι του τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέ, το οποίο βύθισε στις 18 Οκτωβρίου του 1912, στην αρχή των Βαλκανικών Πολέμων ο υποπλοίαρχος Νίκος Βότσης, ανιψιός του Ναυάρχου Κουντουριώτη, μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παραδίπλα και καθώς σε δροσίζει το αεράκι του Θερμαϊκού, ο Παύλος Μελάς με τις προτομές των Μακεδονομάχων, σε συντροφεύουν στο ταξίδι σου, καθώς αισθάνεσαι δίπλα σου τις πνοές χιλιάδων απόντων… 
Ευλογημένοι νάσται…
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.