27 Μαΐου 2022

Θεμιστόκλειο Τείχος -Ένας «κρυμμένος θησαυρός» της Αθήνας

Πόσες φορές έχουμε ακούσει την έκφραση πως «η Αθήνα είναι μία πόλη που ούτε Αθηναίοι δεν την γνωρίζουν». Και πόσες φορές την έχουμε όλοι μας επιβεβαιώσει με κάποια σημαντική, ή ασήμαντη αφορμή. Μία τέτοια, ομολογώ από τις πιο εντυπωσιακές, επιβεβαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο σε μία από τις σαββατιάτικες βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Η οδός Δραγατσανίου, στον αριθμό 6, κρύβει έναν «αθηναϊκό θησαυρό» από εκείνους που βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας, αλλά τις περισσότερες φορές είτε αγνοούμε, είτε δεν μπορούμε καν να τους δούμε.
 
Μία μικρή ράμπα στο βάθος της στοάς σε οδηγεί περίπου 10 με 15 μέτρα κάτω από το έδαφος φέρνοντας εμπρός στα μάτια μία εκπληκτική σύνθεση.
 
Οι αρχαίες πέτρες διαπερνούν οριζόντια την βάση του κτιρίου «στηρίζοντας» νοητά μία σύγχρονη σκάλα. 
 
Αριστερά ένα ασανσέρ και μία εσοχή του σύγχρονου οικοδομήματος που σηκώνεται προς τα πάνω σώζουν ένα ακόμη κομμάτι του αρχαίου τείχους. 
 
Πηγαίνοντας το μάτι λίγο πιο δεξιά οι δοκοί της πολυκατοικίας «δένουν» σχεδόν αρμονικά με το άριστα σωζόμενο αρχαίο οικοδόμημα. 
 

Η αρχική εντύπωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν μία πρόχειρη πινακίδα στον τοίχο μας ενημερώνει πως το σύμπλεγμα που βλέπουμε ζωντανό μπροστά μας οφείλεται σε ένα από τα λίγα σωζόμενα τμήματα του περίφημου «Θεμιστόκλειου τείχους» του 5ου αι. π.Χ. 
 
Πρόκειται για το τείχος που όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης έφτιαξαν άρον – αρον οι αρχαίοι Αθηναίοι μετά τους Περσικούς πολέμους για να αποκρούσουν τον επελαύνοντα κίνδυνο της Σπάρτης. 
 
(H μικρή αφίσα στον τοίχο που μας ενημερώνει για την πορεία του Θεμιστόκλειου τείχους κατά την αρχαιότητα) 
 
Η σύγχρονη πολυκατοικία δένει πλέον αρμονικά με ένα από κομμάτι από τα πιο εμβληματικά έργα της κλασικής Αθήνας, προσφέροντας μία σπάνια εικόνα και αποκαλύπτοντας πως αυτή η πόλη με τα πολλά μειονεκτήματα δεν σταμάτησε ποτέ, αν μη τι άλλο, να είναι ζωντανή. Αλλά και ανεξερεύνητη ακόμα και για όσους ζούμε σε αυτήν. 
 
Τι ήταν το Θεμιστόκλειο Τείχος 
 
Το Θεμιστόκλειο Τείχος περιέκλειε την αρχαία Αθήνα και θεωρείτο το μεγαλύτερο σε μήκος οχυρωματικό έργο της πόλης. Είχε συνολική περίμετρο περίπου 6.500 μ. και διέθετε τουλάχιστον 13 πύλες. Τα θεμέλια του τέθηκαν το 479 – 478 π.Χ. κατόπιν της προτροπής του ίδιου του Θεμιστοκλή, και διατηρήθηκε για 1000 περίπου χρόνια. 
 
Σημαντικότερη από τις 13 πύλες του τείχους ήταν το «Δίπυλον» από την οποία εκτεινόταν εκτείνονταν το τείχος σε καμπύλη γραμμή μέχρι τον λόφο των Νυμφών και την Πνύκα, απ΄ όπου συνέχιζε σε δύο σκέλη (το ένα προς Πειραιά). Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου το τείχος φέρεται να επισκευάστηκε τρεις φορές, μία το 420 π.Χ., μία επί Κόνωνος περί το 394 π.Χ. και μία περί το 338 π.Χ. ή το 307 π.Χ. κατά την διάρκεια των Μακεδονικών πολέμων. Σταδιακά από το 86 π.χ και την ρωμαϊκή επέλαση άρχισε να πέφτει σε αχρηστία με μικρές αναλαμπές. 
 
Η τελευταία επισκευή του αναφέρεται επί εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ τον 5ο αι. μ.Χ καταγράφοντας μία πορεία 1.000 ετών στον χρόνο. 
 
Φωτογραφίες: Σταύρος Παπαντωνίου 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.