25 Μαΐου 2022

Ελλάς Ινδία συμμαχία

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Η είδηση ότι η Ινδία θεωρεί την Ελλάδα ως «συνεργάτη κλειδί» είναι εντυπωσιακή, αλλά απολύτως λογική. Οι εκ μέρους της Ινδίας λόγοι της αναβαθμίσεως των δεσμών της με τη χώρα μας δεν είναι τόσο οικονομικοί, όσο γεωπολιτικοί.
 
Η Ινδία στο Κασμίρ αντιμετωπίζει την ένοπλη επιθετικότητα του Πακιστάν, στο οποίο η Τουρκία προμηθεύει σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων και drones. Από τη μεριά του το Πακιστάν υποστηρίζει την Τουρκία στον διαμελισμό της Κύπρου και στη συγκρότηση κράτους μαριονέτας στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου. Επίσης το Πακιστάν είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Γενικών Συνελεύσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ..  
 
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του. Παλαιότερα οι κυβερνήσεις της ασχολούντο μόνο με τα ζητήματα που προέκυπταν με τις όμορες χώρες και με αυτά της Νότιας Ασίας. Ο Μόντι εγκαινίασε μια ευρύτερη γεωπολιτική προσέγγιση. Παράδειγμα η Τουρκία. Από την ώρα που αυτή βοηθάει στρατιωτικά το Πακιστάν στην επιδίωξή του να καταλάβει εδάφη της Ινδίας στο Κασμίρ ο Μόντι αποφάσισε να απαντήσει στην προκλητικότητα της Τουρκίας, δια της σφυρηλάτησης δεσμών με χώρες που έχουν αποδείξει ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και φρενάρουν με επιτυχία τις επιδιώξεις της. 
 
Μια τέτοια χώρα, κατά τον Μόντι, είναι η Ελλάδα. Το ότι η Τουρκία ενοχλείται από την στάση της Ελλάδας αποδεικνύεται πρώτον από το γεγονός ότι ο Πρόεδρός της Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία μιλάει εναντίον Της, δεύτερον από την κομπλεξική του απόφασή να μετατρέψει την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τρίτον από τις συνεχείς προκλητικές ενέργειές του στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Εις επίρρωση των έναντι της χώρας μας αισθημάτων του Ερντογάν ο γεωπολιτικός αναλυτής και αξιωματικός ε.α. Ερντογάν Καρακούς σε δήλωση του στις 25 παρελθόντος Απριλίου δήλωσε ότι «η υπ’ αριθμόν μία απειλή για την Τουρκία είναι η Ελλάδα»... Όταν η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Συρία, Ιράκ. Ιράν, Αρμενία, Γεωργία και τον θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν) και βρίσκεται από τη Μαύρη θάλασσα κοντά σε άλλες τρεις (Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία) και από όλες αυτές ο Ερντογάν ασχολείται μόνο ή κυρίως με την Ελλάδα, αποδεικνύει την ψυχιατρικού επιπέδου εμμονή του με την χώρα μας και τη σημαντική γεωπολιτική αξία της, την οποία ο πρωθυπουργός της μακρινής Ινδίας εμπράκτως αναγνωρίζει... 
 
Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει σύμμαχο και να συνεργάζεται με την Ινδία, μία τεράστια σε μέγεθος χώρα, που αναπτύσσεται ραγδαία. Στη συνεργασία σε πολλούς τομείς με την Ινδία προσβλέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως απέδειξε η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν κας φον Ντερ Λάιεν στο Νέο Δελχί. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο τεύχος του «Εκόνομιστ» (14-20/05/2022) υπάρχει αφιέρωμα στην Ινδία. Στο εξώφυλλο γράφει «Η ώρα της Ινδίας – Ο Μόντι θα την εκτοξεύσει;». Σημειώνεται επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το 2027 η Ινδία θα είναι η πέμπτη παγκόσμια οικονομική δύναμη.-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.