26 Μαΐου 2022

Eμβόλια κατά του κορονοϊού και αιφνίδιοι θάνατοι σε νέους.

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος 
 
Eμβόλια κορονοϊού και αιφνίδιοι θάνατοι νέων και υγειών ανθρώπων. 
 
(άρθρο Eμβόλια κορονοϊού και αιφνίδιοι θάνατοι νέων) Φθάνουν συχνά- πυκνά το τελευταίο διάστημα στον τύπο ειδήσεις για αιφνίδιους θανάτους νέων και υγειών ανθρώπων. Τις περισσότερες φορές οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν έρχονται στη δημοσιότητα και η εύκολη διάγνωση των ΜΜΕ είναι «οξύ έμφραγμα». Επειδή ως καρδιολόγος γνωρίζω καλά ότι το οξύ έμφραγμα δεν είναι καθόλου σύνηθες σε νέους απορρίπτω τη διάγνωση αυτή αμέσως. Από την άλλη πλευρά ακούγεται πολύ εύκολα από κάποιους ότι μπορεί να είναι το long covid σύνδρομο που φταίει ενώ οι πιο δύσπιστοι το αποδίδουν στα εμβόλια και μάλιστα τα m-RNA. 
 
Επειδή αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά για να εκφράζει κάποιος την υποκειμενική του άποψη έψαξα τη βάση των επιστημονικών δεδομένων για τον αν πράγματι αυξήθηκε το ποσοστό των αιφνίδιων νεανικών θανάτων και αν έχει διερευνηθεί η αιτιολογία. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας ένα άρθρο που πράγματι έψαξε προς την κατεύθυνση αυτή και το θεώρησα πολύ σοβαρό.  
 
Eμβόλια κορονοϊού και αιφνίδιοι θάνατοι νέων. Μία μελέτη για αυξημένα επείγοντα καρδιαγγειακά συμβάντα σε πληθυσμό κάτω των 40 ετών στο Ισραήλ.  
 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature με τίτλο «Increased emergency cardiovascular events among under-40 population in Israel during vaccine rollout and third COVID-19 wave» δηλαδή «Αυξημένα επείγοντα καρδιαγγειακά συμβάντα σε πληθυσμό κάτω των 40 ετών στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του εμβολίου και του τρίτου κύματος COVID-19». Συγγραφείς του είναι δύο επιστήμονες από το MIT, το εγκυρότερο τεχνολογικό ινστιτούτο του κόσμου (Christopher L. F. Sun Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology, Retsef Levi Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology), και ο υπεύθυνος των επειγόντων περιστατικών (EMS) του Συστήματος Υγείας του Ισραήλ (Eli Jaffe, Israel National Emergency Medical Services , Ben Gurion University of the Negev, Beer Sheva, Israel).  
 
Είναι λοιπόν μια πολύ σοβαρή μελέτη και το θέμα αφορά τις καρδιακές ανακοπές (CA), και τα οξέα στεφανιαία επεισόδια (ACS) σε σχέση με τα εμβόλια αλλά και τη νόσηση με κορονοϊό. Επειδή ο νόμος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων συνεχίζει να ισχύει αλλά και επειδή δε θέλω να προσθέτω τίποτε στις εργασίες θα σας μεταφράσω την περίληψη της εργασίας κατά λέξη.  
 
Eμβόλια κορονοϊού και αιφνίδιοι θάνατοι νέων. Η περίληψη του άρθρο στο περιοδικό Nature.
 
«Οι καρδιαγγειακές δυσμενείς καταστάσεις προκαλούνται από λοιμώξεις από τη νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και αναφέρονται και ως παρενέργειες των εμβολίων COVID-19. Ο εμπλουτισμός των σημερινών συστημάτων επιτήρησης της ασφάλειας των εμβολίων με πρόσθετες πηγές δεδομένων μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση της ασφάλειας του εμβολίου COVID-19.  
 
Χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων από τις Εθνικές Ιατρικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ (EMS) από το 2019 έως το 2021, η μελέτη στοχεύει να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ του όγκου καρδιακής ανακοπής και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου των κλήσεων EMS στον πληθυσμό 16-39 ετών με πιθανούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών μόλυνσης από τον COVID-19 και εμβολιασμού. Αύξηση άνω του 25% εντοπίστηκε και στους δύο τύπους κλήσεων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τα έτη 2019–2020. Χρησιμοποιώντας μοντέλα αρνητικής διωνυμικής παλινδρόμησης, οι εβδομαδιαίες μετρήσεις κλήσεων έκτακτης ανάγκης συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με τα ποσοστά της 1ης και 2ης δόσης εμβολίου που χορηγήθηκαν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά δε βρέθηκε συσχέτιση με τα ποσοστά μόλυνσης από τον COVID-19.  
 
Αν και δεν καθιερώνουν αιτιώδεις σχέσεις, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις προκαλούμενες από το εμβόλιο μη ανιχνεύσιμες σοβαρές καρδιαγγειακές παρενέργειες και υπογραμμίζουν την ήδη εδραιωμένη αιτιολογική σχέση μεταξύ των εμβολίων και της μυοκαρδίτιδας, μια συχνή αιτία απροσδόκητης καρδιακής ανακοπής σε νεαρά άτομα. Η επιτήρηση των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου και των αποτελεσμάτων του COVID-19 θα πρέπει να συνδυαστούν από το EMS και με άλλα δεδομένα υγείας για τον προσδιορισμό των τάσεων της δημόσιας υγείας (π.χ. αύξηση στις κλήσεις EMS) και τη διερεύνηση των πιθανών υποκείμενων αιτιών.»  
 
Αύξηση των περιστατικών αιφνίδιων θανάτων σε εμβολιασμένους νέους με κύρια αιτία τη μυοκαρδίτιδα.  
 
Τι λέει δηλαδή πολύ απλά αυτή η μελέτη; Ότι φαίνεται ότι αυξάνουν τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων σε εμβολιασμένους νέους και ως κύρια αιτία επιλέγεται η μυοκαρδίτιδα. Αυτή είναι μια επιπλοκή που μπορεί κλινικά να μην είναι πάντα εμφανής αλλά έχει συνδεθεί με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα δε φαίνεται ότι η νόσηση από κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.  
 
Αυξήσεις άνω του 25% τόσο στον αριθμό των κλήσεων καρδιακών ανακοπών όσο και στις κλήσεις για οξέα στεφανιαία επεισόδια ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 16-39 κατά τη διάρκεια της εφαρμογής εμβολιασμού για τον COVID-19 στο Ισραήλ (Ιανουάριος-Μάιος, 2021).  
 
Από τα συμπεράσματα της μελέτης αντιγράφουμε: «Το κύριο εύρημα αυτής της μελέτης αφορά αυξήσεις άνω του 25% τόσο στον αριθμό των κλήσεων καρδιακών ανακοπών (CA) όσο και στις κλήσεις για οξέα στεφανιαία επεισόδια (ACS) ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 16-39 κατά τη διάρκεια της εφαρμογής εμβολιασμού για τον COVID-19 στο Ισραήλ (Ιανουάριος-Μάιος, 2021), σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο τα προηγούμενα έτη (2019 και 2020).  
Επιπλέον, υπάρχει μια ισχυρή και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των εβδομαδιαίων κλήσεων CA και ACS και των ποσοστών της 1ης και 2ης δόσης εμβολίου που χορηγήθηκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ταυτόχρονα, δεν παρατηρείται στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών μόλυνσης από COVID-19 και του αριθμού των κλήσεων CA και ACS.  
 
Αυτό το αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στη συνολική επίπτωση της CA δεν σχετίζονταν πάντα με υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από COVID-19 σε επίπεδο πληθυσμού, καθώς και με τη σταθερότητα των ποσοστών νοσηλείας που σχετίζονται με έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια του αρχικού COVID-19 κύματος σε σύγκριση με τις βασικές γραμμές πριν από την πανδημία στο. Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται επίσης από μια αναφορά αυξημένων επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με καρδιαγγειακά παράπονα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής εμβολιασμού στη Γερμανία, καθώς και από αυξημένες κλήσεις EMS για καρδιακά επεισόδια στη Σκωτία.»  
 
Τα γραφήματα υποστηρίζουν και ενισχύουν τα παραπάνω ευρήματα.  
 
«Τα γραφικά υποστηρίζουν και ενισχύουν αυτά τα ευρήματα. Η αύξηση στις κλήσεις CA και ACS από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 φαίνεται να παρακολουθεί στενά τη χορήγηση των εμβολίων 2ης δόσης. Αυτή η παρατήρηση είναι σύμφωνη με προηγούμενα ευρήματα που συσχέτισαν πιο σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας με τη 2η δόση του εμβολίου.  
 
Μια δεύτερη αύξηση στον αριθμό κλήσεων CA και ACS παρατηρείται από τις 18 Απριλίου 2021, η οποία φαίνεται να παρακολουθεί την αύξηση του εμβολιασμού μιας δόσης σε άτομα που ανέρρωσαν από λοιμώξεις COVID-19. Αυτό συμφωνεί με προηγούμενα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται από μία μόνο δόση σε άτομα που έχουν αναρρώσει είναι γενικά ισχυρότερη από την ανταπόκριση στη 2η δόση του εμβολίου σε άτομα που δεν εκτέθηκαν στη μόλυνση από COVID-1954. Επιπλέον, τα γραφήματα υπογραμμίζουν την απουσία συσχέτισης μεταξύ του αριθμού των κλήσεων και του αριθμού των μολύνσεων COVID-19, κάτι που φαίνεται πιο ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων κυμάτων πανδημίας το 2020.»  
 
Δεν ξέρω κατά πόσο τα ευρήματα αυτά θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο τρομακτικές προοπτικές. Είχαμε τονίσει σε όλους τους τόνους ότι η απόλυτη βεβαιότητα για την ασφάλεια των εμβολίων κρύβει ανευθυνότητα, όσο και ο εμβολιασμός των νεότερων και των παιδιών ενώ δε φαίνεται να βοηθά σε κάτι μπορεί να κρύβει κινδύνους. Ελπίζω η υπερβολική σιγουριά για τα εμβόλια να μην κρύβει κάποια τραγωδία. Διαβάστε πάντως όλη την εργασία. Αξίζει νομίζω.
 
Πηγή: CardiodoctorShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.