26 Μαΐου 2022

Zero Hedge: Είμαστε στο γκρεμό

Zero Hedge, MAY 20, 2022 –  
 
Mετάφραση: Μ. Στυλιανού
 
Δεν πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται το τεράστιο μέγεθος της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες. Αλλά ο κόσμος θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Ας βουτήξουμε μέσα…  
Η κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας προηγήθηκε του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ο πόλεμος έχει εντείνει μόνο τα προβλήματα. Μπορείτε να το δείτε με τα μάτια σας όταν περπατάτε σε ένα σούπερ μάρκετ και βρίσκετε μεγάλες εκτάσεις από άδεια ράφια σε καταστήματα που ήταν γεμάτα τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα.  
 
Ακόμη και τα διαθέσιμα αγαθά, όπως η βενζίνη, πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές. Οι τιμές της βενζίνης (και του ντίζελ, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά αγαθών) έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους εννέα μήνες. Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα. Το ερώτημα είναι αν θα χειροτερέψει από εδώ και εμπρός.  
Δυστυχώς, η απάντηση είναι ναι.  
 
Ο Bob Unanue είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goya Foods, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς τροφίμων στον κόσμο. Λίγοι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν την παγκόσμια κατάσταση των τροφίμων από ό, τι η Unanue, η οποία ασχολείται με τις παραδόσεις πρώτων υλών από τη μία πλευρά και τους πελάτες λιανικής από την άλλη.  
 
Ο Unanue προειδοποιεί τώρα, «Βρισκόμαστε στο γκρεμό μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι κάνουν την ίδια διαπίστωση. Αυτό δεν είναι υπερβολή ή φόβος, αλλά μια σοβαρή ανάλυση. Να γιατί…  
 
29% όλων των εξαγωγών σιταριού σε κίνδυνο  
 
Στο βόρειο ημισφαίριο, η περίοδος φύτευσης για το 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι καλλιέργειες φυτεύτηκαν (ή όχι) τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Με βάση αυτό, μπορείτε ήδη να σχηματίσετε εκτιμήσεις της παραγωγής τον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής (με την επιφύλαξη κάποιας μεταβλητότητας με βάση τον καιρό και άλλους παράγοντες).  
 
Οι φυτεύσεις ήταν πολύ κάτω από το κανονικό το 2022, είτε λόγω έλλειψης λιπάσματος είτε λόγω πολύ υψηλότερου κόστους για λίπασμα, όπου οι αγρότες απλά επέλεξαν να φυτέψουν λιγότερα. Αυτή η προβλέψιμη έλλειψη είναι το επιπλέον των πολύ μεγαλύτερων ελλείψεων λόγω του γεγονότος ότι η ρωσική παραγωγή τιμωρείται και η ουκρανική παραγωγή είναι ανύπαρκτη επειδή βρίσκεται σε πόλεμο.  
 
Ρωσία και Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν το 29% του παγκόσμιου σιταριού και το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού.  
 
Ρωσία και Ουκρανία παράγουν μαζί το 29% όλων των εξαγωγών σιταριού στον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι καλλιεργούν το 29% του σιταριού στον κόσμο. Σημαίνει ότι αυξάνουν το 29% των εξαγωγών σιταριού.  
 
Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και άλλοι καλλιεργούν πολύ σιτάρι, αλλά καταναλώνουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος του. Εξάγουν σχετικά λίγα. Είναι σημαντικό ότι δεν το τρώνε απλά. Το ταΐζουν στα ζώα της φάρμας τους. Οι άνθρωποι δεν κάνουν συχνά τη σύνδεση μεταξύ σιτηρών και ζωικών προϊόντων, αλλά είναι κρίσιμη.  
 
Πολλές χώρες παίρνουν το 70-100% των σιτηρών τους είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία ή και τα δύο. Ο Λίβανος παίρνει το 100%. Η Αίγυπτος είναι πάνω από 70%. Η Κένυα, το Σουδάν, η Σομαλία, πολλές χώρες της Κεντρικής Αφρικής και η Ιορδανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής προμηθεύονται μεγάλο μέρος των σιτηρών τους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.  
 
Χωρίς φύτευση, χωρίς καλλιέργειες  
 
Αλλά είναι χειρότερο από αυτό, επειδή όχι μόνο πολλές ουκρανικές εξαγωγές έχουν κλείσει τώρα, αλλά η περίοδος φύτευσης έχει σχεδόν τελειώσει. Και δεν πρόκειται να πάρετε σιτηρά τον Οκτώβριο αν δεν το φυτέψετε τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Και δεν το έκαναν για προφανείς λόγους.  
 
Αυτό σημαίνει ότι προβλέπεται ότι πριν από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, οι χώρες που ανέφερα δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν σιτηρά. Απλά δεν πρόκειται να υπάρξουν, αλλιώς θα μειωθούν σημαντικά. Ο συνδυασμένος πληθυσμός των χωρών που λαμβάνουν μεταξύ 70% και 100% των εισαγωγών τους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία είναι 700 εκατομμύρια άνθρωποι.  
 
Αυτό είναι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οπότε έχεις να κάνεις με μαζική πείνα. Βλέπετε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου, ίσως τη χειρότερη από τον Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνα. Αυτό έρχεται, είναι στο δρόμο, ακόμα κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το δουν να έρχεται ή να κατανοήσουν πλήρως τα βάθη της επερχόμενης κρίσης.  
 
Εν ολίγοις, γνωρίζουμε αρκετά τώρα για να προβλέψουμε πολύ υψηλότερες τιμές, άδεια ράφια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μαζική πείνα το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετά.  
 
Πέρα από την ανθρωπιστική πτυχή των επερχόμενων ελλείψεων τροφίμων, υπάρχουν επίσης δυνητικά σοβαρές κοινωνικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις.  
 
‘Αλλη μια Αραβική Άνοιξη;
 
Θυμάστε την «Αραβική Άνοιξη» από το 2010. Ξεκίνησε στην Τυνησία και εξαπλώθηκε από εκεί. Λοιπόν, προκλήθηκε από μια επισιτιστική κρίση. Υπήρχε έλλειψη σιταριού, η οποία πυροδότησε τις διαμαρτυρίες.  
 
Υπήρχαν υποκείμενα προβλήματα σε αυτές τις κοινωνίες, αλλά η επισιτιστική κρίση ήταν ο καταλύτης για τις διαμαρτυρίες.  
 
Τώρα, πολλές φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερη κρίση καθώς ο αντίκτυπος των ελλείψεων εκδηλώνεται αργότερα φέτος και το επόμενο έτος. Θα δούμε ακόμη περισσότερες κοινωνικές αναταραχές από ό, τι το 2011;  
 
Είναι πολύ πιθανό, και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποσταθεροποιητικό από την Αραβική Άνοιξη. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε κύματα μαζικής μετανάστευσης από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από απελπισμένους και πεινασμένους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. 
 
Η Ευρώπη υπέμεινε ένα κύμα μαζικής μετανάστευσης το 2015. Πολλοί μετανάστες προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, αλλά υπήρχαν μεγάλοι ποσότητες ανθρώπων που δεν επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Απλά αναζητούσαν καλύτερη ζωή στα κράτη πρόνοιας της Ευρώπης.  
 
Η μαζική πείνα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μετανάστευση, η οποία θα παρουσίαζε στην Ευρώπη τεράστιες προκλήσεις.  
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να παρακολουθήσουν ένα άλλο κύμα μετανάστευσης στα νότια σύνορα, τα οποία αυτή τη στιγμή κατακλύζονται από μετανάστες. Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να στείλει τους αριθμούς σε ανεξέλεγκτα όρια.  
 
Κι αν ο πόλεμος συνεχιστεί;  
 
Και τι θα γίνει αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί και του χρόνου; Η καλλιεργητική περίοδος του επόμενου έτους θα διαταραχθεί επίσης και οι ελλείψεις θα μπορούσαν να επεκταθούν στα τέλη του 2023 και μετά.  
 
Λοιπόν, ίσως κάποιοι θα υποστήριζαν ότι άλλα έθνη θα μπορούσαν να εκμεταλευθούν την χαλαρότητα και να καλλιεργήσουν επιπλέον σιτηρά. Αυτό είναι ωραίο θεωρητικά, αλλά δεν είναι τόσο απλό.  
 
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων και οι κυρώσεις διακόπτουν τις προμήθειες. Πολλοί αγρότες δεν μπορούν να πάρουν λίπασμα καθόλου, και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν μεταξύ δύο και τριών φορές την τιμή του περασμένου έτους.  
 
Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιέργειες που παράγονται πραγματικά θα έχουν πολύ υψηλότερες τιμές λόγω της υψηλότερης τιμής των εισροών όπως το λίπασμα και του υψηλότερου κόστους μεταφοράς λόγω των υψηλότερων τιμών για το ντίζελ και τη βενζίνη.  
 
Όπως είπα νωρίτερα, εξετάζουμε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου, ίσως τη χειρότερη από τον μαύρο θάνατο του 14ου αιώνα.  
Και δεν είμαστε έτοιμοι να το χειριστούμε.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.