26 Μαΐου 2022

Η Κύπρος προτείνει ΜΟΕ και η Τουρκία επεκτείνει τον Αττίλα στην Αμμόχωστο

Ο ένας λέει για ΜΟΕ, ο άλλος για συνομιλίες, και οι Τούρκοι κάνουν τα δικά τους ως να μην υπάρχουμε
 
 
Από το 2020, που το κατοχικό καθεστώς εφαρμόζει επί του εδάφους τα σχέδια του για την Αμμόχωστο, περιμένουμε να ακούσουμε μια αντίδραση από την ηγεσία μας που θα δίνει μια κάποια ελπίδα. Κάτι που να δείχνει ότι είναι σε θέση να χειριστεί τα πράματα με κάποια προοπτική. Τι ακούμε, όμως, μέχρι και σήμερα, που προχωρούν οι Τούρκοι σε τουριστικοποίηση κι άλλης παραλίας στην Αμμόχωστο; 
 
Η Κυβέρνηση διά του Γιαννάκη Κασουλίδη κάνει εκστρατείες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία, από τη μια, ανέσυρε από συρτάρια όπου ήταν ξεχασμένα, και από την άλλη, απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά και τώρα και στο παρελθόν. Την Παρασκευή έκανε πάλι δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών. «Αν δεν προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν εχθές στην Αμμόχωστο», έλεγε. Και τα λέει με έναν τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι μας απειλεί. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε». 
 
Ας προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, λοιπόν. Τι θέλει ο υπουργός να κάνουμε; Να πάμε στο οδόφραγμα της Λήδρας και να διαδηλώνουμε ότι θέλουμε τα ΜΟΕ μας; Θέλει να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας; Θέλει να τον χειροκροτούμε που τα προωθεί; Είναι η τουρκική πλευρά που τα απορρίπτει, δεν φταίνε πάλι οι Ελληνοκύπριοι και θα πέσουν κεραμίδια στα κεφάλια τους και μικρασιατικές καταστροφές.  
 
Από την άλλη, έχουμε και την αντιπολίτευση να κινείται στο ίδιο μοτίβο. Με αφορμή τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, η παρέμβαση του ΑΚΕΛ έλεγε προχτές ότι «απαιτούνται πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση και αναστροφή της ολέθριας πορείας στο Κυπριακό και των νέων κατοχικών τετελεσμένων, πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο». Τι εννοούν κι αυτοί; Φταίνε πάλι οι Ελληνοκύπριοι που δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες; Ποιες πρωτοβουλίες να αναληφθούν; Με ποιους θα συνομιλήσουμε; Με τον Ερντογάν που δεν πρόκειται να εγκρίνει συνομιλίες πριν από τις τουρκικές εκλογές του 2023 και πριν μαζέψει τα κέρδη του από τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται; Ή με τον Τατάρ, που διαμηνύει (με οδηγίες της Άγκυρας, ασφαλώς) σε όλους όσους τον προσέγγισαν ότι για να πάει στις συνομιλίες πρέπει εκ των προτέρων να αναγνωρίσουμε την «κυριαρχική ισότητα» και να γίνουν συνομιλίες για λύση δύο κρατών; 
 
Μήπως, θα μας πουν πάλι, όπως τόσες και τόσες φορές ότι αυτά που λένε οι Τούρκοι πρέπει να δοκιμαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Δηλαδή, να δεχτούμε τις προϋποθέσεις που τίθενται, να πάμε στο τραπέζι και να ελπίζουμε ότι εκεί θα αλλάξουν τα πράματα. Όπως έγινε και στο Κραν Μοντάνα. Που μας έλεγαν ότι ο Τσαβούσογλου ήταν έτοιμος να δεχτεί αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων. Αλλά, είναι ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που μαρτυρούσε ότι στο Κραν Μοντάνα «η Τουρκία επέμεινε στη μόνιμη παραμονή αριθμού στρατευμάτων στην Κύπρο και στην αναβολή της συζήτησης για τη διατήρηση ή όχι των εγγυήσεων για δέκα τουλάχιστον χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης και χωρίς δέσμευση για το τελικό αποτέλεσμα» (Φιλελεύθερος, 28/11/21).  
 
Τα ΜΟΕ του Κασουλίδη είναι μια κάποια πρωτοβουλία. Πέφτει κι αυτή στο κενό διότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Επειδή την Τουρκία δεν την ενδιαφέρει η αναγνώριση της «τδβκ», την ενδιαφέρει μόνο μια διευθέτηση που θα της επιτρέπει να ελέγχει όλη την Κύπρο. Με τα ΜΟΕ τους προσφέρεται νομιμοποίηση του αεροδρομίου Τύμπου, πράγμα που σημαίνει ότι «το ψευδοκράτος θα αποκτήσει και το τελευταίο στοιχείο που του λείπει, δηλαδή την απρόσκοπτη επαφή με τον έξω κόσμο, νόμιμη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων», και «είναι πιθανό αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λύση και σταδιακά να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικής αναβάθμισης της “τδβκ” από παράνομη οντότητα σε μη αναγνωρισμένο κράτος». Έγγραφο του Τουμάζου Τσελεπή τα λέει αυτά, το 2013, όταν συζητήθηκαν παρόμοια ΜΟΕ για αεροδρόμιο Τύμπου. 
 
Αυτή τη στιγμή αγγίζει τα όρια της ανεκδοτολογίας να ακούμε για ΜΟΕ και για τραπέζια συνομιλιών, ενώ οι Τούρκοι προχωρούν σε τετελεσμένα ως να μην υπάρχουν στην Κύπρο ούτε Ελληνοκύπριοι, ούτε νόμιμο κράτος. Αν δεν δύνανται να αλλάξουν πολιτική οι ηγέτες μας, ας σιωπήσουν, να αφοσιωθούν στις εκλογές, μη μας κοροϊδεύουν κι από πάνω, ότι συνεχίζουν την πολιτική που μας έφερε εδώ περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. 
 
Φιλελεύθερος



Share

2 σχόλια:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

Τούρκο φίλευε και κ@@λο φύλαγε ... Καλό θα ήταν η Κύπρος να μετατρέψει τα ΜΟΕ, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τους βαρβάρους σε .... Μακρυά Όλοι Έποικοι ή Μείνετε Όλοι Έτοιμοι ή Μογγόλοι Όλοι Έξω ή Μένουμε Όλοι Έλληνες ή στο τέλος Μ@@@@κες Όλοι Ενωθείτε ... και ανεχθείτε τα ΜΟΕ (Μ@@@κίες Όλων Εκείνων), που δόλιοι σύμμαχοι μας επιβάλλουν για να ξεχαστεί η εισβολή και κατοχή, αλλά και η νέα σύληση της Αμμοχώστου από το Ερντογανικό και Ταταρικό φασιστικό καθεστώς... Με αυτούς συζητάτε;;; Γραμμένους σας έχουν στα παλιά κιτάπια του κορανίου τους, αυτοί που δεν άφησαν τίποτα όρθιο Χριστιανικό και Ελληνικό στην κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο και συνεχίζουν να ισοπεδώνουν τα πάντα, αφελείς πολιτικοί και άβουλοι αντάμα ... Σε λίγο θα αλώσουν και την Ελεύθερη Κύπρο με τις ορδές των Μουσουλμάνων εισβολέων, που πεσκέσι μας αποστέλλουν μέσω κατεχομένων και εμείς τους καλωσορίζουμε τους επιδοτούμε, τους σπιτώνουμε και σε λίγο θα ισοπεδώσουν τα πάντα ... Μόλις προχθές ισοπέδωσαν ξενοδοχείο φιλοξενίας ασυνοδεύτων ... μουσουλμανοπαίδων ( όλοι άνω των 30 ετών) στην Πάφο ... και καθημερινά προκαλούν τους Έλληνες ... βιάζουν, κλέβουν, δολοφονούν, καταστρέφουν εκκλησίες, παρενοχλούν κορίτσια και ... αγόρια ... Συνεχίστε λοιπόν όλοι οι ... προοδευτικοί πολιτικοί... ειδικά του ΑΚΕΛ ... να στηρίζετε και τα ΜΟΕ και τους νέους εισβολείς μουσουλμάνους .... Σπιτώστε τους εσείς ... Πλούσιο κόμμα είστε ... αφού εισπράττετε και προμήθεια από την εξεύρεση εργασίας και άδεια παραμονής για τους παράνομους λαθρομετανάστες αδελφούς σας ... πραιτωριανούς και Δούρειους Ίππους των επίσης συντρόφων σας Τούρκων ....!!!! ΑΝΤΕ ...

Ανώνυμος είπε...

Για μισό λέπτό... Μια διευκρίνηση .. Τα ΜΟΕ δεν τα εφηύρε ο Κασουλίδης ... Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέμμα ... Διαβάστε πιο κάτω...

Συμφωνία για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής
Newsroom
05.02.2005 • 08:00

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τη διεύρυνση του κανονισμού για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, καθώς επίσης και για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης στην περιοχή Ζώδια και στην οδό Λήδρας, κατέληξαν οι σχετικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα για το πρώτο, τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, που οδηγεί σε χαλάρωση των περιορισμών διακίνησης εμπορευμάτων, μένει να επισημοποιηθεί η συμφωνία, ύστερα από επικοινωνία, που θα έχουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά με την λουξεμβουργιανή προεδρία της Ε.Ε.

Για τις εξελίξεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο ο υπεύθυνος της ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Λ. Μάουρερ, όσο και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση διά της υφυπουργού Εξωτερικών Βαρόνης Σίμονς εξέφρασε και πάλι τη δέσμευσή της να εργασθεί για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη του ζητήματος με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, ο οποίος εξετάζεται στην Ε.Ε.


Πρόταση 8 σημείων από Λευκωσία
Newsroom
20.10.2007 • 08:00

Δημοσιοποιήθηκε χθες η πρόταση οκτώ σημείων που υπέβαλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος στον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Αναλυτικά, τα οκτώ σημεία είναι:

– Εντός δύο εβδομάδων να υπάρξει συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα σηματοδοτήσει τη λειτουργία των ομάδων εργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

– Εντός τριών εβδομάδων από τη λειτουργία των ομάδων εργασίας, να γίνει νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τα σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους θεμάτων, που ήδη αντηλλάγησαν.

– Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

– Οι δύο ηγέτες να συναντώνται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες ή και στη βάση της προόδου που θα επιτελείται.

– Δημιουργία κοινωνικού φόρουμ διαλόγου από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
– Διάνοιξη οδού Λήδρας και οδοφράγματος Λιμνίτη, καθώς και υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών που ήδη υποβλήθηκαν στον ΟΗΕ ή και άλλων.

– Εφαρμογή άμεσων μέτρων στη βάση της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους και

– Οι δύο ηγέτες να συναντήσουν εντός δέκα ημερών τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις εργασίες της.

Τάσσος Παπαδόπουλος 5ος πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008.
Βεβαίως και ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέβαλλε όποια προσπάθεια, για να περισώσει ότι απέμεινε, αλλά το αποτέλεσμα μηδέν ... όπως κα σήμερα ... ΜΟΕ ΓΙΟΚ. Αυτό που αποδέχονται μόνο οι Τούρκοι σήμερα λόγω συμφερόντων είναι να εισάγουμε Τ/Κ προϊόντα (συμφωνία πράσινης γραμμής) τα περισσότερα των οποίων εισάγονται από Τουρκία, να παίρνουν τα αργύρια μας για να τα μετατρέπουν σε σφαίρες και οι Κύπριοι παραγωγοί να πετάνε τα αγροτικά τους προϊόντα στις χωματερές.... ΑΧ ΜΠΑΜΠΕΣΑ ΔΟΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΧ ΚΑΙ ΒΑΧ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ...
Μ.Ρ.


Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.