21 Ιανουαρίου 2022

Πενταράς: Ανατρέπει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή η άφιξη Rafale

Ο στρατηγός Πενταράς για τα ελληνικά Rafale
 
 
Με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ανατρέπονται τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και δημιουργείται ένα νέο ισοζύγιο δυνάμεων, αφού αυτή θα συγκροτήσει ουσιαστικά μίαν ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, σε μια απάντηση στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, ερωτηθείς για τη σημασία της άφιξης σήμερα στην Ελλάδα έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.
 
«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τον Ελληνισμό γενικότερα, περιλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου. Και τούτο διότι άρχισε η υλοποίηση ενός γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, αξίας περίπου 12 δις ευρώ, με την ολοκλήρωση του οποίου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με υπερσύγχρονα μέσα στον στρατό, στο ναυτικό και στην αεροπορία, και θα εκσυγχρονιστούν», είπε ο κ. Πενταράς. 
 
Πρόσθεσε πως περιλαμβάνεται και η Κύπρος σε αυτή την προσπάθεια, διότι είναι γνωστοί οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου. «Ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα υπάρχουν συμφωνίες Κύπρου – Ελλάδας και με τα νέα οπλικά συστήματα που αποκτά η Ελλάδα, λόγω των δυνατοτήτων που έχουν μπορούν να επιχειρούν και στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία βρίσκεται και η Κύπρος, και να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε. 
 
Ο κ. Πενταράς σημείωσε πως πως με το νέο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα ανατραπούν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή όπως τα γνωρίζουμε σήμερα με την άσκηση από την Τουρκία μιας αναθεωρητικής πολιτικής για κατάργηση των Συνθηκών, για τη Γαλάζια Πατρίδα, για δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κλπ. «Αυτή η στρατηγική είμαι βέβαιος και θα το δείτε ότι θα ανατραπεί», ανέφερε. 
 
Είπε πως ο σκοπός των ενόπλων δυνάμεων είναι η αποτροπή, δηλαδή μέσω της ισχύος να αποτρέπεται ο αντίπαλος να επιχειρεί οτιδήποτε. Και αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, σημείωσε. 
 
Επεσήμανε πως «η Τουρκία επιχειρεί ό,τι επιχειρεί στηριζόμενη στη στρατιωτική της ισχύ, ιδιαίτερα στο ναυτικό και στην αεροπορία”, για να σημειώσει ότι “η Ελλάδα με το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα θα αμφισβητήσει ουσιαστικά την ισχύ της Τουρκίας και στη θάλασσα και στον αέρα, θα έχει πλήρη κυριαρχία αέρος αλλά και ναυτική υπεροχή, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποτρέπεται από το να επιχειρεί αυτά τα οποία μέχρι σήμερα κάνει και στο Αιγαίο, και ιδιαίτερα σε εμάς εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο». 
 
Ερωτηθείς αν δηλαδή δημιουργείται ένα νέο ισοζύγιο δυνάμεων, ο κ. Πενταράς απάντησε: «Ασφαλώς. Με την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος η Ελλάδα θα έχει αυτό που ονομάζουμε στην στρατιωτική ορολογία κυριαρχία αέρος και πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι τα αεροσκάφη Rafale έχουν 4.000 χιλιόμετρα εμβέλεια και έχουν οπλικά συστήματα εμβέλειας μέχρι 500 χιλιομέτρων και στον αέρα και στην ξηρά». 
 
Κατά συνέπεια, σημείωσε, «θα έχει υπεροπλία και στη θάλασσα και στον αέρα η Ελλάδα, και αυτό θα υποχρεώσει την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αλλά και να προσέλθει σε συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος που έχει με την Ελλάδα που είναι ο διαχωρισμός της υφαλοκρηπίδας. Πιστεύω και ελπίζω και εύχομαι αυτό να συμβεί και με την Κύπρο και να κάτσει επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε. 
 
Ο κ. Πενταράς είπε, ακόμη, πως η αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία σημαίνει ότι επίθεση εναντίον του ενός σημαίνει επίθεση και εναντίον του άλλου. «Και στα πλαίσια αυτά δημιουργείται αυτή η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα οπλικά συστήματα. Είναι η εξωτερική πολιτική, είναι οι συμμαχίες που έχει η Ελλάδα με άλλα κράτη, είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά το κύριο είναι οι ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε. 
 
Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία της Κύπρου με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα, αναφέροντας ότι περίπου το 70% των οπλικών συστημάτων που έχει η Εθνική Φρουρά προέρχονται από τη Γαλλία. 
 
Πρόσθεσε πως «οι κοινές δραστηριότητες με τη Γαλλία στον τομέα της άμυνας ενισχύουν την εκπαίδευση του προσωπικού, τις τακτικές κλπ». 
 
ΚΥΠΕ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.