28 Ιανουαρίου 2022

Μια ανθρώπινη-κοινωνική τραγωδία, οι «αόρατοι» άνθρωποι

Γράφει ο Θάνος Κάλλης
 
Όνειδος για την ελληνική Πολιτεία συνιστά ο θάνατος ενός αστέγου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που κατέληξε την Τρίτη (25/01/2022) από το αφόρητο κρύο που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα». Κατά το τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, ο αδικοχαμένος συνάνθρωπος μας απεβίωσε στην πλατεία Αριστοτέλους, όντας παντελώς αβοήθητος και εγκαταλελειμμένος, ξαπλωμένος σε πεζοδρόμιο.
 
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν ένας αστυνομικός του Τμήματος Λευκού Πύργου πλησίασε τον άνθρωπο που ήταν πεσμένος στο έδαφος, για να τον ρωτήσει αν χρειάζεται κάτι. Όταν διαπίστωσε ότι ο άνδρας δεν είχε τις αισθήσεις του, κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ ξεκίνησε μόνος του διαδικασία καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. 
 
Τα επόμενα λεπτά κατέφθασαν στο σημείο το όχημα ταχείας επέμβασης του ΕΚΑΒ, ένα ασθενοφόρο και μια κινητή υγειονομική μονάδα. Ο 60χρονος διασωληνώθηκε απευθείας από τον γιατρό της μονάδας και μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια ανάνηψης. Όμως, παρά τις γενναίες προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφεραν να κρατήσουν στην ζωή τον άτυχο άνδρα. 
 
Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία, εν έτει 2022, που καταδικάζει το ανάλγητο ελληνικό κράτος, το οποίο διαχρονικά επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία στην συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που καθημερινά δίνουν αγώνα, για να επιβιώσουν στους δρόμους και στα παγκάκια. Δεν έχει λάβει ποτέ ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους και την θέσπιση νόμων για το στεγαστικό πρόβλημα. Για το κεντρικό κράτος, οι άστεγοι είναι «αόρατοι» και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. 
 
Οι άστεγοι περιφέρονται στη σιωπή ή στέκονται ακίνητοι στα σκοτάδια, ενώ κουβαλάνε όλα τα υπάρχοντα τους σε ένα καρότσι ή σε πλαστικές σακούλες. Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα διαβιούν στους δρόμους, με τον αριθμό να μεγαλώνει απειλητικά την τελευταία δεκαετία -λόγω μνημονίων- και αναμένεται να εκτιναχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της (νέας) οικονομικής κρίσης που πυροδοτήθηκε από την πανδημία. 
 
Έτσι, καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νεόπτωχων Ελλήνων, αλλά και των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων που εμπλουτίζουν τις τάξεις των αστέγων. Πρόκειται για άτομα, τα οποία λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Πατρίδα μας, αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους και τίθενται υπό έξωση. Είναι συνήθως άνθρωποι μορφωμένοι, πιθανόν με οικογένεια, που η ζωή πήρε άσχημη τροπή για αυτούς, αφότου έχασαν τη δουλειά τους ή επειδή δεν κατάφεραν να βρουν μία. 
 
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και το φαινόμενο ανθρώπων που απολύθηκαν λίγο πριν βγουν στη σύνταξη, αλλά και νέων που η ανεργία και η επακόλουθη αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις οδήγησαν σε κάποιο πρόσκαιρο καταφύγιο στο δρόμο. 
 
Οι κύριες αιτίες που έχουν αφήσει χωρίς στέγαση τους ανθρώπους αυτούς, είναι σύμφωνα με έρευνες η ανεργία, η φτώχεια και τα χαμηλά εισοδήματα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, διάφορα προβλήματα υγείας, προβλήματα ψυχικής υγείας, η απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος στις παραπάνω καταστάσεις, αλλά και η μετανάστευση που διογκώθηκε λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή. 
 
Εν όψει της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων λόγω πανδημίας, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση υπηρεσιών κοινωνικών υποδομών και προγραμμάτων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η Πολιτεία θα πρέπει να εγγυηθεί πολιτικές κοινωνικής προστασίας, που θα έχουν ως στόχο την ανθρωπιστική βοήθεια των άστεγων ατόμων, την κοινωνική ένταξη τους και την πραγμάτωση της αυτόνομης διαβίωση τους. 
 
Ο κόσμος των αστέγων πιθανότατα είναι ένας κόσμος πολύ μακρινός για όλους εμάς, ταυτόχρονα όμως τόσο κοντά μας. Πρόκειται για ψυχές που έχουν τεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας και βιώνουν μια πραγματική ανθρώπινη τραγωδία. 
 
Όταν δεις έναν άστεγο στον δρόμο, μην τον προσπεράσεις βιαστικά. Αφιέρωσε λίγο χρόνο. Μια καλημέρα, μια κουβέντα, ένα μπουκάλι νερό, λίγο φαγητό είναι αρκετά. Επίσης,αν έχεις καθαρά ρούχα που πλέον δεν χρειάζεσαι και ίσως σου είναι πια άχρηστα, για κάποιον άλλον είναι ίσως κάτι παραπάνω από σημαντικά. Αυτά που θα «κερδίσεις», θα είναι πολλά περισσότερα από όσα θα «ξοδέψεις». 
 
Θάνος Κάλλης
 
το είδαμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.