27 Ιανουαρίου 2022

Δημογραφικό Κύπρου: Ποιοι θα ζουν τελικά σε αυτό το νησί;

Δεν γεννούμε, αλλά γερνούμε σε αυτό το νησί – Σταθερά μειωμένες οι γεννήσεις, πλέον, με το πρόβλημα της γήρανσης να φαντάζει τεράστιο – Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων
 
Γερνά ο πληθυσμός της Κύπρου! Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που τα τελευταία χρόνια φανερώνουν ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν λέει να βρει τη λύση του. Λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να γεννήσουν τρίτο παιδί -μην αναφέρουμε καν το τέταρτο (!), ενώ παράλληλα λιγοστεύουν οι εργαζόμενοι και αυξάνονται οι συνταξιούχοι. 
 
Γι’ ακόμη μια φορά η Ad Hoc Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος επισημαίνει την ανησυχία για το ποσοστό γεννήσεων, σε συνάρτηση με το ποσοστό των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Άμεσες λύσεις ζητούνται για το ζήτημα και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, η οποία φέρνει απρόβλεπτες συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό τομέα. 
 
Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού αναφέρεται ως πλέον σοβαρό. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, μόλις το 16% του πληθυσμού ανήκει στις ηλικίες 0-14 χρονών. Παράλληλα, το ποσοστό των ηλικιών άνω των 65 ξεπέρασε το ποσοστό των νεαρών, φτάνοντας στο 16,3%. Το 67,7% αφορά τις ηλικίες 15-64, που θεωρούνται ηλικίες που μπορούν να εργαστούν.
 
Αύξηση γεννήσεων τώρα 
 
Μπορεί η Κυβέρνηση να προχώρησε στην παραχώρηση κάποιων κινήτρων, όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνου, αύξηση άδειας μητρότητας, υιοθέτηση άδειας πατρότητας, και άλλα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει τεράστιο, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών μένουν στο ένα παιδί. 
 
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε πως η γήρανση του πληθυσμού οφείλεται σε δύο παράγοντες. «Πρώτα απ’ όλα είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και δεύτερον η μείωση της γονιμότητας. Σήμερα η αναλογία εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους είναι 3 προς 1 και αναμένεται να γίνει 2 προς ένα συνταξιούχο τα επόμενα χρόνια». 
 
Στήριξη και αύξηση ορίου συνταξιοδότησης 
 
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, είναι η αναθεώρηση του εθνικού φορέα δημογραφικής πολιτικής. «Είναι ένα πλάνο διετές που έχουμε ήδη παραδώσει αναθεωρημένο και περιμένουμε να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό περιελάμβανε 35 δράσεις, από τις οποίες κάποιες έγιναν και κάποιες δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, λόγω πανδημίας». 
 
Μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα στηρίζει την αύξηση των γεννήσεων αλλά και την επέκταση της επαγγελματικής ζωής, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία και να δοθούν κίνητρα για επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα θα πρέπει να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης με την παραχώρηση κινήτρων, ώστε οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας να μένουν περισσότερο στην απασχόληση. 
 
«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση με εισηγήσεις στην επόμενη συνεδρία της Βουλής. Προτάσεις που αφορούν τη στήριξη νέων ζευγαριών, των πολυτέκνων οικογενειών, τη στήριξη των γεννήσεων με παραχώρηση ενός εφάπαξ ποσού για το 3ο και το 4ο παιδί και πολλά άλλα». 
 
Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η γονική άδεια με απολαβές, όπως ανέφερε ο κ. Αλαμπρίτης. «Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα είναι ότι κάποιος μπορεί να πάρει γονική άδεια αλλά χωρίς απολαβές. Όμως, με το νομοσχέδιο που θα περάσει στη Βουλή, πλέον θα μπορεί να παραχωρείται η γονική άδεια μετ’ απολαβών». 
 
Σημερινή



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ .... ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ....
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νουρής απηύθυνε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη χρηματοδότησης στο πλαίσιο Έκτακτης Βοήθειας, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με το κόστος της κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Διαμονής για Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου «Λίμνες».
ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΩΣ ΕΠΑΙΤΕΣ ... ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΤΕ ΤΟΥΣ ... ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ... ΜΑΣ ΒΙΑΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ, ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑΧ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΖΗΜΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΟΒΟΛΟΥΝ ΣΑΝ ΓΑΤΕΣ... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ... ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΘΩΜΑΝΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ... ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ... ΠΡΟΤΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ... Η ΑΦΕΛΕΙΑ ΣΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ... ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ...

Ο Ισλαμιστής Μουαμάρ Γκαντάφι προτού εκτελεσθεί είχε πει.. Ο Αλλάχ μου έδωσε αισιόδοξα μηνύματα .... Το Ισλάμ δεν έχει πλέον ανάγκη να επιβάλει την θρησκεία μας δια πυρός και σιδήρου... κλπ. Ο Αλλάχ ευλογεί τις γεννήσεις ... (Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και ...κατακυριεύσατε τον κόσμο....). Ο Ισλαμικός πληθυσμός σε 20-25 χρόνια, θα υπερκεράσει με βάση την αυξανόμενη Μουσουλμανική πολυσπερμία, όλους τους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και θα είναι κυρίαρχος .. Και τι εννοουσε;

Μια Ευρωπαϊκή δημογραφική έρευνα ντοκουμέντο αναφέρει για το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης....

Για να διατηρηθεί ισορροπία σε ένα πληθυσμό και πολιτισμό ο κατώτερος δείκτης γεννητικότητας είναι 2.11 παιδιά ανά οικογένεια.... Το 1.9 είναι σχεδόν μη αναστρέψιμο και το 1.3 είναι αδύνατον.

Προσέξτε δείκτες γεννητικότητας σε ενδεικτικές Ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία 1.9, Αγγλία 1.6, Κύπρος 1.3, Ελλάδα 1.2, *Γερμανία 1.3, Ιταλία 1.2.... 33 χώρες της Ευρώπης έχουν μέσο όρο από 1.3 μέχρι 1.6... με τάση προς τα κάτω..

Ρυθμός γεννήσεων Μουσουλμανικών οικογενειών που ζούν στην Ευρώπη αγγίζει το 5.1. Στην Τουρκία το 4.1... Δηλαδή αν γίνει μια αναγωγή η πλειοψηφία της Ευρώπη σε 20-25 χρόνια θα είναι Μουσουλμανική ...
Η Αnna Eshoo γράφει... Ο Χριστιανισμός είναι υπό υπαρξιακή απειλή.

Τέλος το διεθνές ερευνητικό κέντρο PEW μετά από εντατικές έρευνες, εξάγει το συμπέρασμα ότι .... ότι οι Χριστιανοί είναι τώρα αντιμέτωποι με θρησκευτικές διώξεις σε όλες τις Μουσουλμανικές χώρες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από τις αρχές της ιστορίας τους......
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΣΣΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΟΥΜΕ. ΤΟ ΑΙΔΩΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ....ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΤΟΛΜΟΥΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ..ΛΕΩ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ... ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ... ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΟΥΣΟΥΜΑΝΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟ ΕΝΑΜΙΣΥ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ... ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ 1974 ΒΟΗΘΗΣΕ ΑΛΛΕΣ 350000 ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΡΗΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ...ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΝΙΨΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΡΙΨΑΝ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ....
ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Και όσοι νεοταξίτες Έλληνες και ξένοι "φιλάνθρωποι" προτού διαμαρτυρηθείτε για τα γραφόμενα μου κάντε μια βόλτα στους δρόμους των πόλεων μας, για να δείτε τα χάλια τα μαύρα της νεόπτωχης Ελληνικής κοινωνίας... Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται προ των πυλών του λιμού και της εξαθλίωσης ... Αυτοί είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες στον τόπο τους ... Αν βαρεθείτε ... το πλέον εύκολο είναι ... να ανοίξετε τα δικά σας σπίτια στους αδελφούς σας Μουσουλμάνους ... για να δείτε και πόσο θα αντέξετε ...Πριν από την φιλοξενία αφαιρέστε ιερές εικόνες, σταυρούς, κανδήλια διότι ... κινδυνεύετε .... Αφελείς. Και Μουσουλμάνο φίλευε και κ@@ο φύλαγε ....
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.