29 Ιανουαρίου 2022

Μια συγκλονιστική ιστορία λίγο πριν την Α' Οικουμενική Σύνοδο

Λίγο όμως πριν την Α' Οικουμενική Σύνοδο ένα αξιοθαύμαστο γεγονός έζησε πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα ο διάκος του, ο Άγιος Τριφύλλιος καθώς ταξίδευαν προς την Νίκαια. 
 
Καθώς τους έπιασε το σούρουπο σταματήσανε ο Άγιος Σπυρίδωνας και ο Τριφύλλιος να διανυκτερεύσουν.
 
Ο Τριφύλλιος δένει τα δύο άλογα και πέφτουν να ξεκουραστούν. Τό πρωί ο Άγιος Σπυρίδωνας είπε στον διάκονό του, Τριφύλλιο:  
- Πήγαινε παιδί μου, φέρε τα άλογα και τον σανό τους, τώρα που είναι πρωί να ξεκινήσουμε για τό μεγάλο ταξίδι μας. Ήταν δύο ώρες περίπου πρίν ξημερώσει. Πήγε στον σταύλο καί βρήκε τα ζώα σκοτωμένα και αποκεφαλισμένα.  
- Πάτερα μου, γέροντά μου, αλλοίμονό μας, κακοί άνθρωποι απικεφάλισαν τα άλογα μας, έτρεξε προς τον γέροντά του αναφωνώντας. 
Και ο Γέροντας Άγιος Σπυρίδων γυρνάει και του λέγει, του Τριφυλλίου  
- Αυτοί οι αρειανοί τό έκαμαν αυτό το έργο για να μην πάμε στη σύνοδο.  
Πήγαινε καί βάλε τό κεφάλι τους στην θέση του σώματός τους καί έρχομαι κι εγώ. 
 
Ακόμη δεν είχε ξημερώσει.  
Ο άγιος Τριφύλλιος, επειδή ήταν ακόμη σκοτάδι, τοποθέτησε τό λευκό κεφάλι στο σκουρόχρωμο άλογο και το σκουρόχρωμο κεφάλι στο άσπρο άλογο.  
Όταν έφθασε και ο άγιος Σπυρίδων εκεί, τον ρώτησε:  
- Παιδί μου, έκαμες αυτό που σου είπα;  
- Τα έβαλα, Πάτερ.  
- Που είναι;  
- Να, εδώ.  
Ἦταν όμως σκοτάδι και δεν έβλεπε τι είχε κάνει προηγουμένως ο διάκος.
 
Τότε ό Άγιος λέγει  
- Να είσαι δεδοξασμένος Κύριε, Εσύ πού έδωσες ζωή σε ολόκληρη την κτίσι τώρα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.  
 
Αμέσως τά άλογα αναστήθηκαν καί κλωτσούσαν το ένα το αλλο από το ξαφνιασμα τους στην επαναφορά της ζωής. Δεν είχε δει ότι είχε κάμει λάθος ή μπορεί ο θεός να το επέτρεψε προκειμένου να φανερωθεί το θαύμα αυτό στα μάτια όλων αλλά και στα μάτια αυτών που έβλαψαν τα ζώα αυτά.  
 
Λίγο μετά που το φως ξεπρόβαλε σιγά σιγά είπε στον Γέροντά του:  
- Γέροντα, έκαμα κάποιο λάθος. Έβαλα κοντά το κεφάλι του άσπρου αλόγου στο σκουρόχρωμο άλογο και το ἀντίθετο.  
- Εεε άφησε τα αυτά, παιδί μου, έτσι ήθελε ο Θεός! Άϊντε, ξεκινάμε με του Χριστού μας τήν εὐλογία.  
Καί καθώς επήγαιναν, ἐξημέρωσε τελείως . Οι Ἀρειανοί είδαν το σκουρόχρωμο κεφάλι κολλημένο στο άσπρο άλογο και το άσπρο κεφάλι στο σκούρο άλογο και παραξενεύθηκαν. Έλεγαν μεταξύ τους γεμάτοι απορία:  
- Ἰδού, κόψατε τό κεφάλι τού αλόγου; Ποιού ἀλόγου;  
- Ναί, ναί, τά ἐκόψαμε.  
- Αλλά κοιτάξτε μπροστά σας τα άλογα! Πώς αναστήθηκαν;  
- Αυτός ο Επίσκοπος τα ανέστησε. Όταν έλθει στην σύνοδο, θα μάς κάνη σκόνη. Είναι μέγας θαυματουργός Άγιος!  
 
Αυτό είναι ένα από τα πολυάριθμα θαύματα που έζησε πλάι στον διδάσκαλο του μα σίγουρα δεν γνωρίζουμε όλα τα θαύματα τα οποία έζησε αλλά ούτε και αυτά τα οποία μεσσίτευσε προς τον πανάγαθο Θεό.  
 
Ο άγιος Τριφύλλιος αργότερα έγινε ο πρώτος επίσκοπος της Λευκωσίας, Λήδρας όπως την ονόμαζαν εκείνη την εποχή και είναι πολιούχος Λευκωσίας!!  
Τιμάται στις 12 Ιουνίου έξι μήνες πριν τον γέροντα του. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.