29 Ιανουαρίου 2022

Η προσοχή σας δεν «κατέρρευσε»! Εκλάπη! (μέρος 2ο)

Γράφει ο Johann Hari
 
(συνέχεια από το 1ο μέρος)
 
Αργότερα πήρα συνέντευξη από τον καθηγητή Mihaly Csikszentmihalyi στο Claremont της California, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε τις καταστάσεις ροής και τις ερεύνησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Από την έρευνά του, έμαθα ότι υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που πρέπει να εισαγάγετε στη ροή. Πρώτα πρέπει να επιλέξετε έναν στόχο. H ροή παίρνει όλη την ψυχική σας ενέργεια, που αναπτύσσεται σκόπιμα προς μια κατεύθυνση. Δεύτερον, αυτός ο στόχος πρέπει να έχει νόημα για εσάς – δεν μπορείτε να εισέλθετε σε έναν στόχο που δεν σας ενδιαφέρει. Τρίτον, βοηθάει αν αυτό που κάνετε είναι στο όριο των ικανοτήτων σας – εάν, ας πούμε, ο βράχος που σκαρφαλώνετε είναι ελαφρώς ψηλότερος και σκληρότερος από τον τελευταίο βράχο που σκαρφαλώσατε. Έτσι, κάθε πρωί, άρχιζα να γράφω – ένα διαφορετικό είδος γραφής από την προηγούμενη δουλειά μου, κάτι που με βοηθούσε συνεχώς να βελτιώνομαι- με «τέντωνε». Μέσα σε λίγες μέρες, άρχισα να «ρέω» και εστίαζα για ώρες χωρίς να αισθάνομαι ότι είναι πρόκληση για μένα. Ένοιωθα ότι εστιάζω με τον τρόπο που εστίαζα όταν ήμουν έφηβος, με αβίαστο τρόπο για μεγάλα διαστήματα. Φοβόμουν ότι ο εγκέφαλός μου σιγά σιγά αποδυναμωνόταν. Έκλαψα με ανακούφιση όταν συνειδητοποίησα ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες, η πλήρης ισχύς του εγκεφάλου μου θα μπορούσε να επανέλθει.  
 
Στο τέλος κάθε μέρας, καθόμουν στην παραλία και έβλεπα το φως να αλλάζει σιγά-σιγά. Το φως στο ακρωτήριο δε μοιάζει με το φως οπουδήποτε αλλού έχω πάει ποτέ και στο Provincetown, μπορούσα να δω πιο καθαρά από ποτέ στη ζωή μου – τις δικές μου σκέψεις, τους δικούς μου στόχους, τα δικά μου όνειρα. Ζούσα στο φως. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να φύγω από το παραλιακό σπίτι και να επιστρέψω στον κόσμο των υπερσυνδέσμων, πείστηκα ότι είχα σπάσει τον κώδικα της προσοχής. Επέστρεψα στον κόσμο αποφασισμένος να ενσωματώσω τα μαθήματα που είχα πάρει στην καθημερινότητά μου. Όταν ξαναβρέθηκα με το τηλέφωνό μου και το φορητό υπολογιστή μου αφού επέστρεψα με το πλοίο στο σημείο όπου ήταν κρυμμένοι στη Βοστώνη, μου φάνηκαν εξωγήινα και αποξενωτικά. Αλλά μέσα σε λίγους μήνες, ο χρόνος που είχα στην οθόνη επέστρεψε στις τέσσερις ώρες την ημέρα και η προσοχή μου αποδυναμωνόταν και «έσπαγε» ξανά.  
 
Στη Μόσχα, ο πρώην μηχανικός της Google, James Williams – που έχει γίνει ο πιο σημαντικός φιλόσοφος της προσοχής στον δυτικό κόσμο – μου είπε ότι είχα κάνει ένα κρίσιμο λάθος. Η ατομική αποχή «δεν είναι η λύση, για τον ίδιο λόγο που η χρήση μάσκας αερίων για δύο ημέρες την εβδομάδα έξω δεν είναι η απάντηση στη ρύπανση. Μπορεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, να κρατήσει μακριά ορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν είναι βιώσιμη λύση και δεν αντιμετωπίζει τα συστημικά ζητήματα». Είπε ότι η προσοχή μας μεταβάλλεται βαθειά από τεράστιες δυνάμεις εισβολής στην ευρύτερη κοινωνία. Το να πεις ότι η λύση ήταν απλώς να προσαρμόσεις τις δικές σου συνήθειες – να δεσμευτείς ότι θα «χωρίσεις» με το τηλέφωνό σου, ας πούμε – ήταν απλώς «σπρώξιμο του προβλήματος πίσω στο άτομο», είπε, όταν «στην πραγματικότητα είναι οι περιβαλλοντικές αλλαγές που θα κάνουν όντως τη διαφορά».  
 
Ο Nigg είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω τι συμβαίνει αν συγκρίνουμε τα αυξανόμενα προβλήματα προσοχής με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας. Πριν από πενήντα χρόνια υπήρχε πολύ λίγη παχυσαρκία, αλλά σήμερα είναι ενδημική στον δυτικό κόσμο. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά γίναμε άπληστοι ή επιεικής. Είπε: «Η παχυσαρκία δεν είναι μια ιατρική επιδημία – είναι μια κοινωνική επιδημία. Έχουμε κακό φαγητό, για παράδειγμα, και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν». Ο τρόπος που ζούμε άλλαξε δραματικά – άλλαξε η προσφορά τροφής και φτιάξαμε πόλεις όπου είναι δύσκολο να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο, και αυτές οι αλλαγές στο περιβάλλον μας οδήγησαν σε αλλαγές στο σώμα μας. Αποκτήσαμε μάζα, μαζικά. Κάτι παρόμοιο, είπε, μπορεί να συμβαίνει με τις αλλαγές στην προσοχή μας.  
 
Έμαθα ότι οι παράγοντες που βλάπτουν την προσοχή μας δεν είναι όλοι αμέσως προφανείς. Είχα επικεντρωθεί στην τεχνολογία στην αρχή, αλλά στην πραγματικότητα οι αιτίες ποικίλλουν πολύ – από το φαγητό που τρώμε μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε, από τις ώρες που εργαζόμαστε έως τις ώρες που πια δεν κοιμόμαστε. Περιλαμβάνουν πολλά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα – από το πώς στερούμε το παιχνίδι από τα παιδιά μας, μέχρι το πώς τα σχολεία αφαιρούν το νόημα της μάθηση βασίζοντας τα πάντα σε διαγωνίσματα. Κατέληξα να πιστεύω ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την αδιάκοπη εισβολή στην προσοχή μας σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ατομικό. Υπάρχουν πολλών ειδών αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο οι οποίες θα προστατεύσουν την εστίασή μας. Θα έλεγα ότι κάνοντας τα περισσότερα από αυτά, έχω ενισχύσει την εστίασή μου κατά περίπου 20%. Αλλά πρέπει να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τους ανθρώπους. Αυτές οι αλλαγές θα σε πάνε μόνο μέχρι ένα σημείο. Πρέπει να ενωθούμε για να εναντιωθούμε στις δυνάμεις που μας κλέβουν την προσοχή και να την πάρουμε πίσω.  
 
Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο αφηρημένο – αλλά συνάντησα ανθρώπους που το έκαναν πράξη σε πολλά μέρη. Για να δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι το άγχος και η εξάντληση καταστρέφουν την προσοχή σας. Σήμερα, περίπου το 35% των εργαζομένων πιστεύουν ότι δεν μπορούν ποτέ να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους επειδή το αφεντικό τους μπορεί να τους στείλει email οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Στη Γαλλία, οι απλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι αυτό ήταν απαράδεκτο και πίεσαν την κυβέρνησή τους για αλλαγή – έτσι τώρα, έχουν νόμιμο «δικαίωμα αποσύνδεσης». Είναι απλό. Έχετε δικαίωμα σε καθορισμένες ώρες εργασίας και έχετε το δικαίωμα να μην επικοινωνεί μαζί σας ο εργοδότης σας εκτός αυτών των ωρών. Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες τιμωρούνται με τεράστια πρόστιμα. Υπάρχουν πολλές πιθανές συλλογικές αλλαγές όπως αυτή που μπορούν να αποκαταστήσουν μέρος της εστίασής μας. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να αναγκάσουμε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εγκαταλείψουν το τρέχον επιχειρηματικό τους μοντέλο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εισβάλλει στην προσοχή μας, προκειμένου να μας κάνει να «χαζεύουμε» συνεχώς . Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτοί οι ιστότοποι – τρόποι που θα θεραπεύσουν την προσοχή μας αντί να την παραβιάζουν.  
 
Μερικοί επιστήμονες λένε ότι αυτές οι ανησυχίες για την προσοχή είναι ένας ηθικός πανικός, συγκρίσιμος με τις αγωνίες στο παρελθόν για τα κόμικς ή τη μουσική ραπ, και ότι τα στοιχεία είναι σαθρά. Άλλοι επιστήμονες λένε ότι τα στοιχεία είναι ισχυρά και αυτές οι ανησυχίες είναι σαν τις πρώιμες προειδοποιήσεις για την επιδημία παχυσαρκίας ή την κλιματική κρίση στη δεκαετία του 1970. Νομίζω ότι δεδομένης αυτής της αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να περιμένουμε αψεγάδιαστα στοιχεία. Πρέπει να ενεργήσουμε με βάση μια λογική εκτίμηση του κινδύνου. Εάν οι άνθρωποι που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην προσοχή μας αποδειχθεί ότι έσφαλαν και εξακολουθούμε να κάνουμε αυτό που μας προτείνουν, ποιο θα είναι το κόστος; Θα ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο να δεχόμαστε παρενόχληση από τα αφεντικά μας και η τεχνολογία θα μας παρακολουθεί και χειραγωγεί λιγότερο – μαζί με πολλές άλλες βελτιώσεις στη ζωή μας που είναι επιθυμητές σε κάθε περίπτωση. Αλλά αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο και δεν κάνουμε αυτό που λένε, ποιο είναι το κόστος; Θα έχουμε – όπως μου είπε ο πρώην μηχανικός της Google, Tristan Harris – υποβαθμίσει την ανθρωπότητα, αφαιρώντας μας την προσοχή ακριβώς τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες συλλογικές κρίσεις που την απαιτούν περισσότερο από ποτέ.  
 
Αλλά καμμία από αυτές τις αλλαγές δεν θα συμβεί αν δεν αγωνιστούμε για αυτές. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τώρα μια κίνηση προσοχής για να ανακτήσουμε το μυαλό μας. Πιστεύω ότι πρέπει να δράσουμε επειγόντως, γιατί αυτό μπορεί να είναι σαν την κλιματική κρίση ή την κρίση της παχυσαρκίας – όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι. Όσο περισσότερο υποβαθμίζεται η προσοχή μας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιστρατεύσουμε την προσωπική και πολιτική ενέργεια για να εναντιωθούμε με τις δυνάμεις που μας κλέβουν την εστίαση. Το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι η αλλαγή στη συνείδησή μας. Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους εαυτούς μας ή να απαιτούμε μικρές αλλαγές μόνο από τους εργοδότες μας και από τις εταιρείες τεχνολογίας. Είμαστε κυρίαρχοι των μυαλών μας– και μαζί, μπορούμε να τα πάρουμε πίσω από τις δυνάμεις που τα κλέβουν.  
 
 





Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Την παχυσαρκία την βλέπουμε
μπροστά μας...

την "κλιματική αλλαγή" μάς την
δείχνουν οι... γνωστοί μας...

κατά συρροήν ψεύτες... των ΜΜΕ...!

..το Νού μας λοιπόν!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.