27 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Γράφει η Μαίρη Καρά
 
    Μια σημαντική ενημέρωση για τους υποταγμένους γιατρούς της πατρίδας μας, που χωρίς αιδώ γίνονται επίορκοι του Όρκου του Ιπποκράτη, υπακούοντας συνειδητά στις εντολές της προδοτικής Κυβέρνησης. Βέβαια γνωρίζουν ποιος ήταν ο Ιπποκράτης, αφού διδάσκονται την Ιατρική του από τα πρώτα φοιτητικά τους χρόνια… αλλά μια υπενθύμιση δεν βλάπτει.
 
    Ο Έλληνας Ιατρός Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ και πέθανε στην Λάρισα το 377 π.Χ. Ήταν Δωριεύς στην καταγωγή από το ένδοξο Γένος των Ασκληπιαδών. Ο πατέρας του ο Ιατρός Ηρακλείδης καταγόταν από τον Θεό της Ιατρικής Ασκληπιό και η μητέρα του η Φαιναρέτη από τον ήρωα της Ελληνικής Μυθολογίας Ηρακλή. Ο γιος τους Ιπποκράτης ήταν προικισμένος με μεγάλη εργατικότητα και ροπή για μάθηση και σπούδασε την Ιατρική στο φημισμένο Ασκληπιείο της Κω.
     
    Αρχικά ως μαθητής του πατέρα του, μετά του Ηρόδικου, του Γοργία, του ρήτορα Λεοντίνου και του Δημόκριτου του Αβδηρίτη. Αφού εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική άσκησε στην Κω το Ιατρικό επάγγελμα. Θέλοντας όμως να συμπληρώσει την μόρφωσή του και να διαδώσει την πίστη του στον καθαρό αέρα και στον ήλιο, ταξίδευσε και σε άλλα μέρα όπως στην Δήλο, στην Θάσο, στην Σκυθία, στην Θράκη και στην Σμύρνη.
    
    Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του θεράπευε, δίδασκε και έγραφε τις παρατηρήσεις, τις θεωρίες και τις ανακαλύψεις του. Αυτά τα 59 έργα του που γράφτηκαν στην Ιωνική Διάλεκτο, μετά τον θάνατό του συγκεντρώθηκαν και αποτέλεσαν την «Ιπποκρατική Συλλογή». Η φήμη του απλώθηκε γοργά σε όλη την Ελλάδα και πέρα από τα όριά της, στην κραταιά Περσία.  
 
    Λέγεται ότι ο Αρταξέρξης έστειλε Πρέσβεις με πολύτιμα δώρα καλώντας τον στην Αυλή του, μα αρνήθηκε να φύγει από την πατρίδα του. Επίσης, λέγεται πως θεράπευσε το Βασιλιά των Μακεδόνων Περδίκκα και λύτρωσε τα Άβδηρα από λοιμό. Εκεί εξέτασε - όπως ισχυρίζονται πολλοί μελετητές του - και τον Δημόκριτο, ο οποίος τότε θεωρούνταν από κάποιους Έλληνες, ότι ήταν τρελός επειδή γέλαγε με όλα. Ο Ιπποκράτης διέγνωσε ότι απλά βρισκόταν σε χαρούμενη διάθεση και από τότε ο Δημόκριτος αποκαλούνταν "ο γελαστός φιλόσοφος".  
 
    Λέγεται, πως βοήθησε τους Αργείους και τους Αθηναίους, με προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων. Οι τελευταίοι, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια του στον ιδιαίτερα θανατηφόρο λοιμό των Αθηνών, τον μύησαν στα Ελευσίνια Μυστήρια και τον ανακήρυξαν Πολίτη των Αθηνών. Επίσης, του παραχώρησαν δωρεάν σίτιση στο Πρυτανείο γι' αυτόν και τους απογόνους του, αν και οι σύγχρονοι ερευνητές αμφισβητούν την ανάμειξή του σε γεγονότα της Αττικής γης.
 
    Τελευταίος του σταθμός ήταν η Θεσσαλία, γη των προγόνων του, όπου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε στην Λάρισα το 377 π.Χ., σε ηλικία 83 ετών και σύμφωνα με τον Άνθιμο Γαζή, το μνήμα του διατηρήθηκε μέχρι και τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Ο Σορανός ο Εφέσιος, στο έργο του Βίοι Ιατρών, σχετικά με τον τάφο του Ιπποκράτη αναφέρει: «τέθαπται δέ μεταξύ Γύρτωνος καί Λαρίσης καί δεικνυται άχρι δεϋρο τό μνήμα». Επίσης αναφέρει ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του Ιπποκράτη υπήρχε σμήνος μελισσών, των οποίων το μέλι είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.
 
    Υπήρξε μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες στην Ιστορία της Ιατρικής και αναφέρεται ως ο Πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης. Θεωρείται ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής Ιατρικής ταυτίζοντας την επαγγελματική άσκηση με ηθικοδεοντολογικές Αρχές. Πέτυχε αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής Επιστήμης με την Ιατρική Τέχνη και τον Φιλοσοφικό στοχασμό. Συνόψισε την συστηματική μελέτη και της κλινικής Ιατρικής με την Ιατρική Γνώση και με πρακτικές συμβουλές για Ιατρούς, με την Ιπποκρατική Συλλογή (Corpus Hippocraticum).
 
    Τα άρθρα του και καθετί που είχε την υπογραφή του, τύχαινε ευρείας αποδοχής. Το τόσο σημαντικό πρωτοποριακό και προβλεπτικό έργο του επηρέασε τις σύγχρονες ιατροβιολογικές ειδικότητες του Δυτικού κόσμου, που επάξια τον ονόμασε Στυλοβάτη της τρικής Επιστήμης. Η προσφορά της Ιατρικής του στην Παγκόσμια Ιατρική είναι ανεκτίμητη. Αν και διαχώρισε την Ιατρική από την Φιλοσοφία, προσέδωσε όμως βαρύνουσα σημασία στις ηθικο-δεοντολογικές Αξίες και στον Φιλοσοφικό στοχασμό «μητρός γαρ φιλόσοφος ισόθεος».  
 
    Απάλλαξε την Ιατρική από μαγικοθρησκευτικές αντιλήψεις, αγυρτεία, προλήψεις, προκαταλήψεις και απορρίπτοντας την δοξασία, πως οι νόσοι είναι θεϊκό θέλημα. Ενημέρωνε πως οι πληγές προέρχονταν από το μολυσμένο νερό, την ακαθαρσία, και από την επαφή των άρρωστων με τους άλλους. Επεδίωκε να κάνει την μικρή παραμονή του ανθρώπου στην γη υποφερτή και να ανακουφίζει από τον πόνο, την αρρώστια και τον φόβο.
 
    Τόνιζε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Ιατρικής, την ρευστότητα των Γνώσεων, την σχετικότητα των διαγνώσεων και το περιορισμένο των Ιατρικών δυνατοτήτων: «Ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρή, ο καιρός οξύς, η πείρα σφαλερή και η κρίσις χαλεπή». Η ζωή είναι σύντομη, η Επιστήμη ατέλειωτη, ο χρόνος λίγος, η πείρα λαθεμένη και η απόφαση γεμάτη ευθύνες. Το γνωμικό αυτό συνοψίζει όλη την Φιλοσοφία του.
 
    Αν και υπάρχουν πολλές βιογραφικές πληροφορίες για τον Ιπποκράτη, οι περισσότερες είναι αναληθείς. Ο Σορανός ο Εφέσιος, Έλληνας γυναικολόγος του 2ου αιώνα μ.Χ., ήταν ο πρώτος βιογράφος του Ιπποκράτη και πηγή των περισσότερων πληροφοριών γύρω από το πρόσωπό του. Η βιογραφία που έγραψε, με τίτλο "Ιπποκράτους γένος και βίος" φέρεται να είναι η πιο αξιόπιστη. Πληροφορίες υπάρχουν και στα γραπτά του Αριστοτέλη, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και στα έργα του Ιωάννη Τζέτζη από τον 12ο αιώνα μ.Χ.
 
    Η παγκόσμια αναγνώριση του Κώου Σοφού ως «Πατέρα της ορθολογικής Ιατρικής» είναι περίτρανη απόδειξη ανεκτίμητης Αξίας του πρωτοποριακού του έργου, που επηρέασε την διαχρονική εξέλιξη της Επιστημονικής Ιατρικής σκέψης από τότε ως τις ημέρες μας. Όπως αποδεικνύεται στις μέρες μας περίτρανα, πόσο εκτιμούν την ανεκτίμητη προσφορά του.
 
    Ποια ασήμαντα γιατρουδάκια αμφισβητούν τον Όρκο του Γίγαντα της Ιατρικής, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή; Ποιοι ανιστόρητοι κλινικάρχες περιφρονούν τον ένδοξο πρόγονό μας; Ποιοι ιατρικοί επιχειρηματίες, εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο; Ποιοι φτηνιάρηδες «θεραπευτές» χωρίς έλεος βάζουν πάνω από το χρέος προς τους ασθενείς, την Υπακοή σε έναν σχιζοφρενή πρωθυπουργίσκο; Ανώνυμοι είναι; Όχι, ο λαός τους γνωρίζει και τους διαγράφει από την μνήμη του και από την ύπαρξή τους στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.