17 Σεπτεμβρίου 2021

Από "κακό παιδί" έγινε "αφεντικό": Η Τουρκία ανέλαβε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ VJTF

Γράφει ο Ιωάννης Χάρχαρης
 
Ο τουρκικός στρατός, έχει αναλάβει την ηγεσία της πολύ υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ Joint Task Force (VJTF) από την 1 Ιανουαρίου 2021 και για όλο το έτος, θέτοντας σε ετοιμότητα χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμοι να αναπτυχθούν εντός λίγων ημερών.
 
Η Τουρκία παραλαμβάνει απο την Πολωνία, η οποία παρείχε τον πυρήνα της δύναμης το 2020. Χτισμένη γύρω από την 66η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού της Τουρκίας με περίπου 4.200 στρατιώτες, συνολικά περίπου 6.400 στρατιώτες θα υπηρετήσουν στο VJTF. Μονάδες από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπηρετήσουν επίσης στη δύναμη, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.  
 
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μονάδα - από τις πιο κινητές στο ΝΑΤΟ – ιδιαίτερα, στον προγραμματισμό των υλικοτεχνικών και πυρομαχικών της. Τα τελευταία μοντέλα τουρκικών ενόπλων οχημάτων, αντιαρματικών πυραύλων έχουν διατεθεί στη δύναμη. 
 
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το VJTF στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014, ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Τα μέλη του ΝΑΤΟ εναλλάσσονται στη θέση του επικεφαλής του VJTF. Η Πολωνία ηγήθηκε του VJTF το 2020, η Γερμανία το 2019 και η Ιταλία είχε τον έλεγχο της δύναμης το 2018. 
 
Η Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF), είναι μια τεχνολογικά προηγμένη, πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από στοιχεία ξηράς, αέρος, ναυτιλίας και ειδικών επιχειρήσεων, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα. Παρέχει συλλογική άμυνα και γρήγορη στρατιωτική απάντηση σε μια αναδυόμενη κρίση. Επιπλέον, μπορεί να εκτελέσει επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, να παρέχει προστασία σε κρίσιμες υποδομές και να υποστηρίξει την αντιμετώπιση καταστροφών. 
 
Το NRF δημιουργήθηκε το 2002. Η συνολική διοίκηση ανήκει στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης. Η κοινή διοίκηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ Brunssum και η κοινή διοίκηση δυνάμεων Νάπολης, αναλαμβάνουν την επιχειρησιακή διοίκηση σε περιστροφική βάση, με τη Νάπολη να προηγείται για το 2021. 
 
Η δομή NRF αποτελείται από 4 μέρη:
  • Στοιχείο εντολών και ελέγχου: βασίζεται σε ένα αναπτυσσόμενο κεντρικό αρχηγείο κοινής ομάδας εργασίας   
  • Πολύ υψηλή ετοιμότητα Joint Task Force (VJTF)  
  • Αρχική ομάδα δυνάμεων παρακολούθησης: Πρόκειται για δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα μετά το VJTF, σε απάντηση κρίσης  
  • Ομάδα Δυνάμεων Ανταπόκρισης: Το ΝΑΤΟ διατηρεί ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δυνατοτήτων, που περιλαμβάνουν μονάδες διοίκησης και ελέγχου, μάχης και υποστήριξης μέσω της ομάδας των δυνάμεων ανταπόκρισης (RFP). Οι δυνάμεις αντλούνται, από την πολύ ευρύτερη ομάδα συμμαχικών δυνάμεων ή δυνάμεων που αναπτύσσονται.
Οι σύμμαχοι και τα κράτη –εταίροι, πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα για να συμμετάσχουν στο NRF. Κατά συνέπεια, κατά την περίοδο 6-18 μηνών πριν από την ανάληψη του ρόλου μιας μονάδας υψηλής ετοιμότητας NRF, πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις για την ενσωμάτωση των εθνικών δυνάμεων και την τυποποίηση των διαδικασιών τους. 
 
Το VJTF συγκεντρώνεται ακολουθώντας στα πρώτα σημάδια πιθανών διεθνών προβλημάτων, πριν ξεκινήσει μια κρίση, για να λειτουργήσει ως πιθανή προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση. 
 
Η κινητοποίηση μιας τόσο μεγάλης, καλά προετοιμασμένης δύναμης στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε επίδοξο επιτιθέμενο, ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με όλη τη δύναμη της Συμμαχίας σε κάθε επίθεση εναντίον ενός συμμάχου. 
 
Επειδή το VJTF πρέπει να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί, τα μέλη του ΝΑΤΟ αναλαμβάνουν το έργο εκ περιτροπής. Αυτό ρίχνει το βάρος στους ανθρώπους και τα μέλη του. 
 

Το VJTF είναι η αιχμή του δόρατος, της δομής της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και οι υποστηρικτικές συνεισφορές εναλλάσσονται, επίσης μεταξύ των μελών της Συμμαχίας ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη παρέχουν κεντρικά γραφεία, έτοιμες δυνάμεις μάχης και δυνατότητες εφοδιαστικής για ένα χρόνο έως 18 μήνες κάθε φορά. 
 
Επιπλέον, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα άλλων δυνάμεων. Για παράδειγμα: Οι σύμμαχοι συχνά στέλνουν δυνάμεις για να διεξάγουν ασκήσεις, σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη. Όλοι οι Σύμμαχοι έχουν εθνικά στρατεύματα σε υψηλές καταστάσεις ετοιμότητας, που μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε μια κρίση. 
 
Ορισμένες μονάδες είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε μόλις δύο ημέρες, ενώ η πλειοψηφία των μονάδων, θα είναι έτοιμη να κινηθεί σε λιγότερο από επτά ημέρες. Αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, διατηρεί όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ασφαλή.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.