26 Δεκεμβρίου 2015

Το Εσεκουίμπο είναι δικό μας! ESSEQUIBO IS OURS

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Η Γουιάνα είναι περιοχή στα βόρεια της Νότιας Αμερικής όπου πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων κατοικούσαν ιθαγενείς φυλές Ινδιάνων. Γουιάνα στην γλώσσα των ιθαγενών σημαίνει «Η χώρα των πολλών νερών» και πραγματικά τροπικά δάση, ποτάμια και άφθονες βροχοπτώσεις συνθέτουν την περιοχή αυτή. 

Το 1498 ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του εκεί.
Το 1616 φτάσανε και οι Ολλανδοί που φτιάξανε πρώτοι αποικία στις εκβολές του ποταμού Εσεκουίμπο. 
Το 1648 οι Ολλανδοί προσκάλεσαν Βρετανούς αποίκους να εγκατασταθούν στην αποικία τους. Φοβερό όμως ήταν το σφάλμα τους. Μετά 112 χρόνια, το 1760 οι Βρετανοί πλέον πλειοψηφούσαν στην Ολλανδική αποικία. Στους Ναπολεόντειους  πολέμους η Βρετανία με την συνθήκη του Λονδίνου (1814) γίνεται κυρίαρχη της περιοχής Εσεκουίμπο - Ντεμεράρα και λίγα χρόνια αργότερα (1833) δημιουργεί την αποικία της, Βρετανική Γουιάνα. Ανατολικά αυτής οι Ολλανδοί έχουν την Ολλανδική Γουιάνα που αργότερα θα μετονομαστεί σε Σουρινάμ. Ακόμα πιο ανατολικά οι Γάλλοι δημιουργούν την Γαλλική Γουιάνα. Τα υπόλοιπα εδάφη της προκολομβιανής Γουιάνας βρίσκονται εντός των συνόρων της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Κολομβίας. 

Σήμερα η Βρετανική Γουιάνα είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος, έχοντας απωλέσει τον επιθετικό προσδιορισμό της, έγινε σκέτη Γουιάνα. H μοναδική συνεργατική δημοκρατία στον κόσμο (Co-operative Republic of Guyana). Ομοίως ανεξάρτητη δημοκρατία είναι το Σουρινάμ, η δε Γαλλική Γουιάνα παραμένει γαλλική ως υπερπόντια γαλλική περιφέρεια πλέον, έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με νόμισμα φυσικά το ευρώ. 

Επικεντρωνόμενοι όμως στην τέως Βρετανική Γουιάνα η οποία στη μικρή της έκταση (3500 τ.χ.), όση σχεδόν η νήσος Εύβοια, και με πληθυσμό 735.000 κατοίκους, έχει στην επικράτειά της την επαρχία Εσεκουίμπο, η οποία ορίζεται δυτικά του ομώνυμου ποταμού και μέχρι των συνόρων της Βενεζουέλας, με πρωτεύουσα την Παρίκα με 4081 κατοίκους. 

Η εκ δυσμών όμως γειτόνισσα Βενεζουέλα δεν έπαψε να θεωρεί πως η περιοχή του Εσεκουίμπο της ανήκει και πως οι Βρετανοί της την αφαίρεσαν. Παρά την συνθήκη του 1905, κατά την οποία η Βρετανία και η Βενεζουέλα είχαν αποδεχθεί τα υπάρχοντα σύνορα, η Βενεζουέλα δεν έπαψε να τρέφει αλυτρωτικά όνειρα για το χαμένο Εσεκουίμπο. 

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Γουιάνας οι απαιτήσεις της Βενεζουέλας έγιναν επιτακτικές. Για να αποσοβήσουν ένα θερμό γεγονός, το State Department, η CIA και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις επελήφθησαν του θέματος και το 1970 υπογράφηκε ένα πρωτόκολλο που επέβαλε ένα 12ετίες μορατόριουμ στο ζήτημα. 

Όμως με την λήξη του, το 1981 η Βενεζουέλα αρνήθηκε να το ανανεώσει. Παρέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της απειλώντας πως θα εισβάλει. Εθνικός πυρετός στην μικρή Γουιάνα. 

Οι φτωχές ένοπλες δυνάμεις της κινητοποιήθηκαν και παρατάχθηκαν στην μεθόριο. Οι ιθαγενείς βάζανε πυρετωδώς δηλητήριο στα βέλη τους. Η μικρή αλλά υπερήφανη Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας ήταν αποφασισμένη να προασπίσει το έδαφός της, για μια ακόμα φορά, απέναντι στους Καστιλιάνους της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Σίγουρα εκατοντάδες χιλιάδες Ινδιάνοι με δηλητηριώδη βέλη σε μία τροπική ζούγκλα είναι μία πολύ υπολογίσιμη απειλή για κάθε οργανωμένο στρατό. 

Τότε επισημάνθηκαν και όλα τα σε χρήση γραμματόσημα και τα λοιπά ένσημα της Γουιάνας με την επισήμανση, στα αγγλικά “ESSEQUIBO IS OURS” (Το Εσεκουίμπο είναι δικό μας), όλα πλέον για ταχυδρομική χρήση. 

Με την παρέμβαση του διεθνή παράγοντα και μετά από μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης, οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών υπέγραψαν ένα ακόμα πρωτόκολλο το 1990. Όμως το ζήτημα για την Βενεζουέλα παραμένει πάντα ανοικτό. 

Δημήτρης Περδίκης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.