31 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία θέλει διχοτόμηση του Ιράκ και τη Μοσούλη τουρκικό προτεκτοράτο.

Η Τουρκία έχει σχηματίσει μισθοφορικό στράτευμα από Ιρακινούς σουνίτες στο βορειοδυτικό Ιράκ και με αυτή τη δύναμη θέλει να καταλάβει τη Μοσούλη, που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος, και να τη μετατρέψει σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Η ιρακινή σουνιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή γνωστή με το όνομα Χασχντ Αλ Ουατάνι (Hashd Al Watani) λαμβάνει τη μισθοδοσία της απευθείας από την Τουρκία, αφότου η κυβέρνηση της Βαγδάτης έπαψε να πληρώνει τους άνδρες της τον Αύγουστο, σύμφωνα με καταγγελίες ιρακινού βουλευτή.

Ο Σακχαουάν Αμπντουλάχ (Shakhawan Abdulla), επικεφαλής της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας της ιρακινής βουλής δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Rudaw ότι η Τουρκία πληρώνει 500 δολάρια μισθό σε 6.000 σουνίτες παραστρατιωτικούς μαχητές, τους εκπαιδεύει και τους εξοπλίζει. 

Η σουνιτική ιρακινή πολιτοφυλακή, που θεωρείται «αντίβαρο» στην πανίσχυρη ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, αρχικά συστήθηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ ώστε να στρατολογήσει σουνίτες μαχητές που επιθυμούσαν να πολεμήσουν ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. 

Η σουνιτική πολιτοφυλακή μέχρι τον Αύγουστο πληρωνόταν κανονικά από την ιρακινή κυβέρνηση, ως μέρος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ως ένα έμπρακτο δείγμα ότι η σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν ξεχωρίζει τους Ιρακινούς σε σουνίτες και σιίτες.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, να σημειωθεί αυτό, συνεχίζει και καταβάλλει κανονικά τους μισθούς και όλων των δημοσίων υπαλλήλων στη Μοσούλη, παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο του 2014.

Ωστόσο, η Βαγδάτη «ξήλωσε» από το αξίωμά του τον εξόριστο κυβερνήτη της Μοσούλης, τον Αθεέλ Νουτζαΐφι (Atheel Nujaifi), έναν σουνίτη, κατηγορώντας τον ότι ήθελε να μετατρέψει τη σουνιτική πολιτοφυλακή σε προσωπικό του στρατό.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ με 1.200 στρατιώτες και 25 άρματα μάχης και στρατοπέδευσε στη Μπασίκα, στην επαρχία της Νινευή, ισχυριζόμενη ότι είχε προσκληθεί από την ιρακινή κυβέρνηση για να εκπαιδεύσει την εν λόγω σουνιτική πολιτοφυλακή.

Η εισβολή αυτή προκάλεσε την οργή της Βαγδάτης που την κατήγγειλε στην παγκόσμια κοινή γνώμη και στον ΟΗΕ ως «εισβολή» και «εχθρική ενέργεια». Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κάλεσαν την Άγκυρα να αποχωρήσει από το έδαφος του Ιράκ. 

Ο διοικητής των σουνιτών παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων της Χασχντ Αλ Ουατάνι παραδέχθηκε στο Rudaw ότι οι άνδρες του πλέον μισθοδοτούνται απευθείας από την Τουρκία. 

Ο στρατηγός Μουχάμαντ Γιαχία (Muhammad Yahya), είπε ότι οι πρώτοι Τούρκοι εκπαιδευτές έφτασαν στη Μπασίκα στα τέλη Ιουλίου.

«Πριν δέκα μήνες περίπου, 10 Τούρκοι εκπαιδευτές έφτασαν στο στρατόπεδο στη Μπασίκα για να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματά μας. Στις αρχές Δεκεμβρίου αύξησαν τον αριθμό των εκπαιδευτών σε 110 άνδρες και επίσης ανέπτυξαν και επιπλέον στρατεύματα για την προστασία τους».

Ο ίδιος φιλότουρκος σουνίτης Ιρακινός στρατηγός δήλωσε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν από τους Τούρκους και είναι έτοιμοι να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη. 

Με άλλα λόγια… 

Η ιρακινή κυβέρνηση, που είναι σιιτική, δημιούργησε μια σουνιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Μοσούλης. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση του Ιράκ ανακάλυψε ότι ο κυβερνήτης της Μοσούλης ήθελε να μετατρέψει αυτή τη δύναμη σε προσωπικό του στρατό και τον «ξήλωσαν».

Στη συνέχεια, Τούρκοι εκπαιδευτές ανέλαβαν τους εν λόγω πολιτοφύλακες αλλά και αστυνομικούς και στρατιώτες που είχαν διαφύγει από τη Μοσούλη.

Σταδιακά δημιουργήθηκε ένα φιλοτουρκικό, μισθοφορικό από την Τουρκία, ιρακινό στράτευμα κοντά στη Μοσούλη, το οποίο και επιθυμεί να απελευθερώσει την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος αλλά τίθεται σε αμφισβήτηση τι θα απογίνει η Μοσούλη. Θα επιστρέψει υπό την κυβέρνηση του Ιράκ, η θα ανακηρυχτεί αυτόνομη; 

Η κυβέρνηση του Ιράκ μόλις «έδεσε» το παζλ των τουρκικών προθέσεων άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται στους διεθνείς οργανισμούς. 

Μάλιστα αυτό που λένε οι Ιρακινοί είναι, ότι οι Τούρκοι θέλουν να διχοτομήσουν το Ιράκ και να δημιουργήσουν μια σουνιτική επικράτεια στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Δηλαδή, θέλουν το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέτυχε να υλοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος.
Και έτσι εξηγείται τι δουλειά έχει η Τουρκία στο έδαφος του Ιράκ. Θέλει την πλούσια σε πετρέλαιο Μοσούλη προτεκτοράτο της. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.