30 Δεκεμβρίου 2015

Γορτυνίας Ιερεμίας: «κάποια προδοσία της πίστης ετοιμάζεται μυστικά και υπόκωφα»

Με ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα το οποίο ανέφερε πολλά, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιερεμίας, έκφρασε τις ευχές αλλά και τις φοβίες του για το νέο έτος, τη θρησκεία και την προδοσία προς την πίστη του Χριστιανισμού. Η Πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιος αφήνει επίσης αιχμές κατά του Οικ. Πατριαρχείου αναφέροντας χαρακτηριστικά » Οι παπικοί, που παλαιά ήταν ορθόδοξοι, έπεσαν σε αιρέσεις, που δεν τις αρνούνται με τίποτα και γι᾽ αυτό κόπηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Δεν είναι τώρα αυτοί οι παπικοί, Εκκλησία, αφού μ᾽ αυτούς δεν μπορούμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία. Καί όμως υπάρχουν μερικοί, και ο Πατριάρχης μας ακόμη, που τους ονομάζει «αδελφή Εκκλησία»».

Αναλυτικά: 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016 

1. Νέον έτος έχουμε σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί, το έτος 2016. Όλοι ανταλλάσσουν ευχές και λέμε «χρόνια πολλά και ευτυχισμένα». Σας εύχομαι και εγώ ο Επίσκοπός σας να είναι πολλά και ευτυχισμένα τα έτη της ζωής σας. Αλλά σαν χριστιανοί ξέρουμε ότι η ζωή είναι πραγματικά χαρούμενη και ευτυχισμένη μόνο με τον Θεό. Γι᾽ αυτό, ως Αρχιερεύς του Θεού εγώ, σας εύχομαι το έτος αυτό να γνωρίσετε και να αγαπήσετε περισσότερο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και να τηρείτε τις άγιές Του εντολές. Καί τότε θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

2. Δηλαδή: (α) Αν τα προηγούμενα έτη δεν κάνατε την προσευχή σας και σας έφτανε ένας απλός σταυρός, σας εύχομαι το έτος αυτό να βάλετε μία ιερή συνήθεια και να μιλάτε στον Θεό με λόγια βγαλμένα από την καρδιά σας, ώστε να γλυκαθείτε από την προσευχή. (β) Αν τα προηγούμενα έτη δεν νηστεύατε Τετάρτη και Παρασκευή, σας εύχομαι το έτος αυτό να πάρετε απόφαση και να τηρείτε τις νηστείες της Εκκλησίας μας.

Σας υπόσχομαι ότι με την νηστεία θα δείτε μεγάλη ευλογία και η υγεία σας θα πάει καλύτερα.

(γ) Αν προηγούμενες χρονιές δεν εκκλησιαζόσασταν τις Κυριακές πάρετε, χριστιανοί μου, την απόφαση από το έτος αυτό να εκκλησιάζεστε κάθε Κυριακή και σείς και τα παιδιά σας. Επιμένω στο «και τα παιδιά σας»! Γιατί βλέπω με πόνο σαν Επίσκοπος ότι η νεολαία δεν εκκλησιάζεται. Παλαιότερα τον αλειτούργητο τον έλεγαν «αχαίρευτο», ότι δηλαδή δεν θα κάνει προκοπή, γιατί δεν έχει την χάρη του Θεού, που την παίρνουμε στην Θεία Λειτουργία. Δυστυχία μας, λοιπόν, γιατί και οι επίσημοι και μεγάλοι άρχοντές μας είναι αλειτούργητοι, αφού το δηλώνουν καθαρά ότι δεν πιστεύουν στον Θεό. Τι προκοπή τότε να δεί το έθνος αυτό;

(δ) Καί αν στα προηγούμενα έτη, χριστιανέ μου, δεν εξομολογήθηκες τα κρίματά σου που σε βαραίνουν, σού εύχομαι το έτος αυτό να σε φωτίσει ο Χριστός και η Παναγιά και να πάρεις την απόφαση να πας σε ένα πνευματικό πατέρα, σε ένα άγνωστο παπά, όπου θέλεις, και να εξομολογηθείς τα αμαρτήματά σου. Σού υπόσχομαι ότι θα νοιώσεις πολύ ωραία και θα κοιμάσαι ανάλαφρα, γιατί θα φύγει από πάνω σου το φορτίο των ανομιών σου.

3. Αυτά ήθελα να σας ευχηθώ εγώ ο Αρχιερέας του Χριστού με την ευκαιρία του νέου έτους. Καί νομίζω και πιστεύω ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά για μία όμορφη και ευτυχισμένη ζωή, ζωή με νόημα και νοστιμάδα. Μη λέμε όλο για την οικονομική κρίση της πατρίδας και τα διάφορα άλλα εξωτερικά προβλήματα, γιατί αυτά λίγο ή πολύ θα υπάρχουν πάντα. Ας κοιτάξουμε επί τέλους τον εαυτό μας, την ψυχή μας.

Περνούν τα χρόνια και δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει και δεν έχουμε γευθεί την σωτηρία της ψυχής μας, που ήλθε ο Χριστός κάτω στην γη για να μας δώσει. Είμαστε αξιολύπητοι και ας μην το έχουμε καταλάβει. Ναί! Ένας που δεν γνώρισε τα γλυκά χτυποκάρδια της αγάπης του Χριστού είναι πραγματικά αξιολύπητος. Δεν γεύτηκε την πιο μεγάλη αγάπη και τον πιο γλυκό έρωτα, τον έρωτα του Χριστού, για τον οποίο έγινε η νύφη ψυχή μας.

4. Καί ένα άλλο, χριστιανοί μου, πολύ σοβαρό. Το ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Αλλά δεν πηγαίνουν καλά και στο θέμα της πίστης μας. Δεν ξέρω αν βλέπω καλά, αλλά σαν να μου φαίνεται ότι κάποια προδοσία της πίστης ετοιμάζεται μυστικά και υπόκωφα.

Το λέγουν και πολλοί άλλοι αυτό άγιοι και μορφωμένοι πατέρες. Η πίστη μας είναι η ορθόδοξη πίστη, αυτή που έβγαλε και βγάζει θαυματουργούς αγίους και μεγάλους θεολόγους Πατέρες. Οι παπικοί, που παλαιά ήταν ορθόδοξοι, έπεσαν σε αιρέσεις, που δεν τις αρνούνται με τίποτα και γι᾽ αυτό κόπηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Δεν είναι τώρα αυτοί οι παπικοί Εκκλησία, αφού μ᾽ αυτούς δεν μπορούμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία. Καί όμως υπάρχουν μερικοί, και ο Πατριάρχης μας ακόμη, που τους ονομάζει «αδελφή Εκκλησία». Έτσι δημιουργείται μπέρδεμα, εκκλησιολογικό μπέρδεμα στους χριστιανούς μας.

Γιατί οι αιρετικοί δεν μπορεί να αποτελέσουν Εκκλησία. Γιά να μη σας λέγω πολλά, χριστιανοί μου, σας συμβουλεύω σαν Επίσκοπος κάθε μέρα να κάνετε την προσευχή σας και να παρακαλάτε τον Χριστό να κρατήσετε την πίστη, την ορθόδοξη πίστη, όπως ακριβώς μας την παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες. Καί εγώ σαν Επίσκοπός σας, με την Χάρη του Χριστού και της Παναγίας μας την Ευχή, σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας προδώσω, αλλοιώνοντας την πίστη των Πατέρων μας, ονομάζοντας τους παπικούς «αδελφή Εκκλησία». Αυτά ήθελα να σας πω με την νέα χρονιά, τα οποία προσωπικώς θεωρώ πολύ σημαντικά. Αν ζούμε μέσα στην αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την αγάπη του Χριστού και την προσευχή, είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και ας ζούμε σε ένα κράτος με τα πολλά του χάλια.

Σας εύχομαι χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, αδελφοί μου χριστιανοί, με όσα παραπάνω σας είπα.

Με πολλές ευχές

crashonline.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.