31 Δεκεμβρίου 2015

Μπορεί να υπάρξει κάτι χειρότερο από το 2015;


Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης 

Όταν έχεις συναντήσει μία δύσκολη χρονιά, όπως ήταν το 2015, έχεις δικαίωμα να αναρωτηθείς τι άλλο χειρότερο μπορεί να σε βρει! Μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.; Μία νέα δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου για το ασφαλιστικό; Τα στρατιωτικά λύκεια του Πάνου του Καμμένου; Τι άλλο; Μήπως το 2016 να είναι "δίδυμο αδερφάκι" του 2015;

Περάσαμε έξι πραγματικά δύσκολα χρόνια! Το ένα πιο δύσκολο από το άλλο. Έξι σκληρά χρόνια. Η απογοήτευση βρίσκεται στο ζενίθ. Λίγο καιρό πριν θα βρίσκατε μερικούς αισιόδοξους να σας πούνε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Είτε επειδή πίστευαν στο success story του Αντώνη, είτε επειδή περίμεναν να έρθει ο Αλέξης και να επιστρέψει η ελπίδα. Τελικώς ο Αλέξης ήρθε και η ελπίδα δραπέτευσε έντρομη…

Κι όμως! Αυτή η υπερβολική απαισιοδοξία που επικρατεί μας κάνει να σκεφτόμαστε αν υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει. Τα τελευταία έξι χρόνια κέρδισαν όσοι πόνταραν στην πτώση. Σήμερα η συνέχιση της πτωτικής τάσης φαίνεται κάτι παραπάνω από σίγουρη. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι αν κανείς επενδύσει στην πτώση θα κερδίσει τόσο εύκολα που θα είναι σαν να κλέβει εκκλησία! Μήπως η μεγάλη απαισιοδοξία είναι μία ένδειξη ότι διανύουμε τη μεγαλύτερη νύκτα του χρόνου κι ότι από εδώ και πέρα το σκοτάδι θα αρχίσει να περιορίζεται;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον άλλη μία φορά έγραψα παραμονή πρωτοχρονιάς ένα ανάλογο θέμα. Και τότε μου φάνηκε ότι η απαισιοδοξία ήταν μεγάλη και κι ότι αυτό ήταν μία καλή ένδειξη για τη συνέχεια. Ότι θα έκλεινε ο πτωτικός κύκλος και θα άνοιγε ένας νέος ανοδικός, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η αίσθηση αυτή ενισχύεται κάθε φορά από τη στατιστική! Υπολογίζαμε πόσο χρόνο κράτησε η ύφεση στο παρελθόν και έτσι προσπαθούσαμε να μαντέψουμε το μέλλον, πιστεύοντας ότι δεν θα ανατραπεί η… παράδοση. Να που είχαμε άδικο! Η κρίση έχει ισοπεδώσει τα πάντα και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, λες και θέλει να εξαφανίσει ακόμη και τις πέτρες που έχουν σωριαστεί στους δρόμους από τα γκρεμισμένα κτήρια.

Οι παλαιότεροι παίκτες των αγορών θα θυμούνται ότι μία βασική αρχή είναι ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Οι μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί όταν ακολουθήσαμε τη μεταφυσική και πιστέψαμε ότι ο κύκλος της καταστροφής θα έκλεινε, επειδή δήθεν δεν υπήρχε κάτι άλλο για να καταστραφεί. Κάναμε λάθος!

Σήμερα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις η αγορά μπορεί να γυρίσει, να δείξει σημάδια ανάκαμψης. Κι αυτό είναι σωστό! Μόνο που αυτές οι προϋποθέσεις δεν είναι εύκολο να σημειωθούν. Κι η κυριότερη όλων είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Έτσι και λυθεί αυτό, όλα τα άλλα θα έρθουν! Πόσο εφικτό είναι; Το να περιμένει κανείς ότι θα τους έρθει η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και ενεργούν είναι σαν να περιμένει να του πέσει το λαχείο δίχως να έχει αγοράσει ούτε έναν λαχνό! Πιο πιθανό είναι να πιεστούν να αλλάξουν κάτω από την πίεση των γεγονότων από το να λυπηθούν για το χάος που έχουν ήδη προκαλέσει. Κι ίσως λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά κάτω από τον φόβο ότι αν δεν αλλάξουν θα ξεπεραστούν από την Ιστορία, όπως συνέβη με τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης.

Όποιος σας ρωτήσει αν μπορεί να υπάρξει κάτι χειρότερο από το 2015, μπορείτε να απαντήσετε άφοβα: Ίσως το 2016! Ίσως και πάλι όχι! Αρκεί να τους αναγκάσουμε να μας σέβονται. Πόσο δύσκολο είναι; Χρόνια Πολλά!

Θανάσης Μαυρίδης 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.