30 Δεκεμβρίου 2015

Πριν την σύγκρουση ΕΦΙΑΛΤΕΣ ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τα Βαλκάνια;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Φώτο από agkarra.com 

ΕΛΛΗΝΕΣ η Τουρκία μένει από ΦΩΤΑ… 
Ο ΚΑΙΡΟΣ πλησίασε να πάμε στην Καθ ημάς Ανατολή τα δικά μας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΦΩΤΑ. 

Το ντόμινο των διακοπών της παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Κριμαία με την δολιοφθορά των γραμμών παροχής της από την Ουκρανία αναγκάζοντας εσπευσμένα την Ρωσία να στήσει ηλεκτρική γέφυρα με την χώρα αυτή που δοκιμάζεται από Τατάρους σαμποτέρ που καυχώνται ότι έχουν την στήριξη της Τουρκίας. 

ΚΑΙ φυσικά ήρθε η ώρα να πληρώσει η Τουρκία το ανάλογο τίμημα και μάλιστα πρωτοχρονιάτικα. "Κλονίζεται" η τουρκική οικονομία από τις ρωσικές κυρώσεις που έχουν κοστίσει στην Άγκυρα 15 δισ.δολάρια (!) και ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδοσίας ακόμα και στην εύπορη Κωνσταντινούπολη. 

Μια έκθεση από το Επιμελητήριο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (EMO) της Κωνσταντινούπολης, που δημοσιεύεται στην μεγαλύτερη κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Zaman αποκαλύπτει του λόγου το αληθές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το EMO, (Elektrik Mühendisleri Odası), το περασμένο έτος οι διακοπές ρέυματος ξεπέρασαν τις 72 χιλιάδες ώρες! 

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ώρες διακοπής συγκεντρώθηκαν το μήνα Δεκέμβριο αφού η ρωσοτουρκική κρίση μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 έχει ήδη κοστίσει στην τουρκική οικονομία 15 δισ. δολάρια, και αναμένεται οι ώρες διακοπής ρεύματος να αυξηθούν κατακόρυφα στο νέο έτος! 

 Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης καθημερινά γίνονται ανακοινώνεις σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή ρεύματος.

Σύμφωνα με την τουρκική «Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας», (EPDK), το ενεργειακό πρόβλημα θα επιδεινωθεί ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών της κατανάλωσης ενέργειας.¨ 
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου http://www.pronews.gr/portal 

Τι γίνεται βρε παιδιά με εκείνους τους περιβόητους αγωγούς τον Turkish srteam ή τον ΤΑΝΑΡ που θα είχε σαν προέκταση τον δικό μας ΤΑΡ; Είχανε καλομάθει οι Τούρκοι με την κλεμμένη ενέργεια των πετρελαϊκών κοιτασμάτων από την Συρία και το Ιράκ και πέρα βρέχει… 

 Τώρα όμως ήρθαν τα επίχειρα. Πόσο όμως αυτή η ηλεκτρική δυσανεξία στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τα Βαλκάνια; 

ΕΛΛΑΔΑ 
¨Ενέργεια: Εισαγόμενη μία στις τέσσερις κιλοβατώρες Το 24% της ζήτησης κάλυψαν το τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Μειώνεται η λιγνιτική παραγωγή. 

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τάση αυξημένης συμμετοχής των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος, οι εισαγωγές από Βουλγαρία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Τουρκία και Αλβανία κάλυψαν το 24% της καθαρής ζήτησης, όπως αυτή καταγράφεται στα σημεία μέτρησης του συστήματος (υψηλή τάση) 

Ενώ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι η Βουλγαρία και δεύτερη η Ιταλία. Ακολουθούν οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία με 174.753 και 163.484 μεγαβατώρες αντίστοιχα, ενώ μέσω της διασύνδεσης με την Τουρκία το ελληνικό δίκτυο τροφοδοτήθηκε με περίπου 50.000 μεγαβατώρες.. ¨ 
Μιχάλης Καϊταντζίδης 22 Μαΐου 2015 http://www.euro2day.gr 

 ¨Mε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτονται οι ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, λόγω της κάθετης μείωσης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε μεν, αλλά όχι σε επίπεδα που δημιουργούν πρόβλημα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ, για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 8,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου, κυρίως από τους πελάτες του δικτύου διανομής. 

Παραγωγή 

Το ποσοστό είναι υψηλό μεν, δικαιολογείται όμως από τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα. Η λιγνιτική παραγωγή κατέγραψε σημαντική μείωση της τάξης του 21,6%. Τα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή των δύο μονάδων στην Πτολεμαΐδα εξηγούν ένα μέρος της πτώσης αυτής. 

Ωστόσο συνολικά η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων ήταν πεσμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε και η υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω του σχετικά άνυδρου περσινού χειμώνα. Από τις μονάδες φυσικού αερίου η παραγωγή μειώθηκε στο ελάχιστο.¨  
http://www.imerisia.gr/ 

ΠΙΣΤΕΨΕ πολύ στον εαυτό της η Τουρκία και θέλησε να εξαρτήσει τα Βαλκάνια με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας απόρροια του περιβόητου στρατηγικού βάθους του Αχμέτ Νταβούντογλου. 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 12/01/2013 

¨Τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς πωλεί μέσω διεθνούς μειοδοτικού σταθμού η αλβανική κυβέρνηση, αλλά το ιδιαίτερο Ελληνικό ενδιαφέρον εντοπίζεται σε έναν από αυτούς τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μπίστριτσας στην Επαρχία Μεσοποτάμου.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο η τούρκικη πολυεθνική «Kürüm International Sh. A.» είχε προσφέρει το αστρονομικό ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ αφήνοντας πίσω κάθε άλλη προσφορά. Τελικά το υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ανακήρυξε πλειοδότρια την Πέμπτη την «Kürüm International Sh. A.», ενώ ο αλβανικός τύπος αναφέρει πως η οικογένεια Μπερίσα και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά του, Shkelzen και Αrgitα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του τουρκικού πολυεθνικού ομίλου ως νικητή του διαγωνισμού. 

Η ιδιαίτερη και κρίσιμη "λεπτομέρεια" είναι ότι από αυτό το Υ/Η γίνεται η ενεργειακή διασύνδεση Αλβανίας-Ελλάδος και ηλεκτροδοτείται μεγάλο τμήμα της χώρας μας! Δηλαδή σε μία κρίση αρκεί με κάποια δικαιολογία "να κλείσουν τον διακόπτη" οι Τούρκοι και να βυθίσουν ολόκληρα τμήματα στο σκοτάδι! ¨ Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 12/01/2013 

Aπόβαση... στην Tουρκία για την ενέργεια!! 22. 08. 2011 
 ¨Σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη στη γειτονική Τουρκία ανακαλύπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η τουρκική αγορά λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θεωρείται ότι έχει πολλές προοπτικές για τις εταιρείες που επενδύουν στην ηλεκτρική ενέργεια. Το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε πρεμιέρα φέτος στις 4 Μαΐου, όταν το ευρωπαϊκό όργανο των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (European Network Of Transmis-sion System Operators For Electricity) έδωσε το πράσινο φως ύστερα από μία δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών για την ανταλλαγή ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Κατά το α' εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 1.264.588 MW ηλεκτρικής ενέργειας και από τη Βουλγαρία 1.334.122 MW. 

Στην τουρκική αγορά ηλεκτρισμού των 74 εκατ. κατοίκων δραστηριοποιούνται μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι ιταλικοί Eni, Edison και Enel, οι γερμανικοί RWE, EnBW, STEAG και Ε.On, οι γαλλικοί EDF και Gaz de France, οι ρωσικοί Gazprom και Lukoil, οι αμερικανικοί AES, GE και SCE Mission, ο αυστριακός Verbound, οι ισπανικοί Iberdrola και Endesa, ο βρετανικός Interna-tional Power και ο βελγικός Suez-Tractabell.¨ http://www.dealnews.gr/ 22. 08. 2011 

Τελικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ 

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το γεγονός των διακοπών στην παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία πρώτα θα επηρεάσει δραματικά τις Ελληνικές επενδύσεις στην γείτονα χώρα και η επιδείνωση αυτή κυμαινόμενα ανάλογα των καιρικών συνθηκών και τα κέφια των Ρώσων θα έχει τις αντίστοιχες συνέπειες σε όλο το διασυνδεμένο δίκτυο των Βαλκανίων, ακόμα και με αυξητικές τάσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται στα συναλλαγματικά αποθέματα εκάστης χώρας. 

ΕΛΛΗΝΕΣ η Τουρκία μένει από ΦΩΤΑ… 
Ο ΚΑΙΡΟΣ πλησίασε να πάμε στην Καθ ημάς Ανατολή τα δικά μας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΦΩΤΑ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 

Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.