24 Δεκεμβρίου 2015

Η συνέχιση της αποδόμησης της Εθνικής Φρουράς και οι ευθύνες.

Γράφει η Αντη Λοϊζου

Από την αλήστου μνήμης διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και τη διάδοχό της του Νίκου Αναστασιάδη άρχισε και συνεχίζεται με υπερβάλλοντα ζήλο και συγκεκαλυμμένη μαεστρία η σταδιακή και προοδευτικά επιταχυνόμενη αποδόμηση της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), με τη σύμφωνο γνώμη τής εκάστοτε στρατιωτικής ηγεσίας της.

Αρχικά, υπό το πρόσχημα της δήθεν αναδιοργάνωσης, άρχισε η διάλυση Μονάδων, μεγάλου αριθμού φυλακίων και αδρανοποίηση αμυντικών έργων, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι ανεπιτυχείς προσπάθειες μείωσης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, καθότι οι αξιωματικοί που εργάζονταν προς τούτο έκριναν αδύνατη τη μείωση της θητείας, η οποία θα προϋπέθετε μεγάλα κεφάλαια για προσλήψεις προσωπικού και νέους εξοπλισμούς.

Αφού οι επιθυμούντες τη μείωση της θητείας ΥΠΑΜ, Κ. Παπακώστας και Χ. Φωκαΐδης, κατ' εντολήν των κομμάτων τους μαζί με άλλους υψηλά ιστάμενους στρατιωτικούς, άλλαξαν τρεις φορές τις επιτροπές και τώρα ο νυν Υπουργός ανέθεσε εκ νέου την αναδιοργάνωση της ΕΦ σε επιτροπές, με επικεφαλής πρόθυμους αξιωματικούς της επιλογής του, πλην όμως ακόμη υπάρχουν στελέχη που έχουν το θάρρος της γνώμης τους και ανθίστανται. 

Η Κυβέρνηση και ο ΥΠΑΜ, πονηρά σκεπτόμενοι και για απέκδυση των ευθυνών τους, επιθυμούν όπως η αναδιοργάνωση αρχίσει με πρόταση του ΓΕΕΦ, κατόπιν μελέτης από επιτροπή αξιωματικών. Παρ' όλα τα παραπάνω, οι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης αποφάσισαν μονομερώς την ενίσχυση της Αστυνομίας με 120 στελέχη της ΕΦ, κατά πως λένε, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της τρομοκρατίας. Η διαφορά όμως της κυπριακής πραγματικότητας σε σχέση με την ευρωπαϊκή ευρίσκεται στα ακόλουθα:

1. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (που ενίσχυσαν την ασφάλειά τους με στρατιωτικές περιπόλους και σκοπούς), έχουν Μονάδες επαγγελματικές ως επί το πλείστον και όλες ανυπερθέτως έχουν επάνδρωση πέραν του 80 τοις εκατόν και πολλές 100 τοις εκατόν, ενώ η ταλαίπωρη και ημικατεχόμενη από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις -που αποτελούν τη μεγαλύτερη συμβατική απειλή γι' αυτή- Κύπρος, έχει Μονάδες με πάρα πολύ χαμηλή επάνδρωση, υποπολλαπλάσια των λοιπών ευρωπαϊκών.

2. Στην ΕΦ, λόγω της πολύ χαμηλής επάνδρωσης, όλα τα στελέχη έχουν διπλά καθήκοντα, και με αυτήν τη σοφιστεία κάποιοι θα βρεθούν με τριπλά ίσως, και σαφώς αύξηση των υπηρεσιών τους στον τομέα της ασφάλειας.

3. Τα αποσπασθέντα στελέχη της ΕΦ, σε περίπτωση που εκτελέσουν καθήκοντα μαζί με αστυνομικούς, θα είναι ανώτερα κατά βαθμό του αστυνομικού λοχία, δεδομένου ότι πολλοί στρατιωτικοί είναι επιλοχίες, αρχιλοχίες, ίσως και ανώτεροι. Άρα τίθεται θέμα σεβασμού της άτεγκτης ιεραρχίας και πειθαρχίας. Σε περίπτωση που οι στρατιωτικοί εκτελούν υπηρεσία αυτόνομα, χωρίς την παρουσία αστυνομικών, τότε το θέμα αλλάζει.

4. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει την εκτέλεση τέτοιων καθηκόντων από στρατιωτικούς και επιβάλλεται η νομοθετική του ρύθμιση πάραυτα.

5. Περί τον μήνα Μάιο 2015, όταν ετέθη θέμα νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου των στελεχών της ΕΦ, ο Αρχηγός της, Αντιστράτηγος Μπασιακούλης, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι σε τέτοια περίπτωση θα δημιουργείτο επιχειρησιακό πρόβλημα, ενώ τώρα ανέφερε πάλι στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ότι δεν τίθεται κανένα επιχειρησιακό πρόβλημα. Ποία η αλήθεια; Ας θυμηθούμε και τη φαιδρή περίπτωση της εισήγησης αφαίρεσης των επικρουστήρων από τα όπλα των εφέδρων.

6. Σ' ό,τι αφορά τους ΕΠΥ υπαξιωματικούς, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αποσπασθέντων, οι ηλικίες αυτών είναι αποτρεπτικές για εκπαίδευσή τους σε θέματα αντιτρομοκρατίας, δεδομένου ότι οι τελευταίοι προσελήφθησαν το 1997 και ο νεότερος ΕΠΥ υπαξιωματικός είναι 38 ετών.

Ως αξιωματικός της ΕΦ επί 37 χρόνια, με πείρα στη διοίκηση τριών Μονάδων εκστρατείας και δύο Συνταγμάτων πεζικού πρώτης γραμμής, έχοντας πλήρη επίγνωση, πρώτον, του μεγέθους της τουρκικής απειλής και, δεύτερον, των δυνατοτήτων της ΕΦ, λυπάμαι να παρατηρήσω και να διερωτηθώ πώς έχει τοποθετηθεί τοιουτοτρόπως η ανώτατη ηγεσία της ΕΦ στο εν λόγω θέμα, δεδομένου ότι αυτή κατέχει τα στρατιωτικά και όχι οι καθ’ όλα συμπαθείς Ιωνάς Νικολάου και Χριστόφορος Φωκαΐδης, οι οποίοι μακράν απέχουν αυτών.

Στις περιπτώσεις που οι στρατιωτικοί υποβάλλουν εμπεριστατωμένες απόψεις για σοβαρά θέματα στρατιωτικής ασφάλειας στην πολιτική ηγεσία και η τελευταία δεν τις λαμβάνει υπ' όψιν, τότε η στρατιωτική ηγεσία οφείλει να υποβάλει την παραίτησή της και η πολιτική ηγεσία φέρει πλήρως την ευθύνη για ό,τι επισυμβεί, καθ' ότι δεν στηρίζεται στις εισηγήσεις των υπευθύνων. 

Σημερινή

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.