31 Δεκεμβρίου 2015

Ο ελληνικός παραλογισμός με το περιουσιολόγιο

Το κράτος έχει επαρκή στοιχεία για να ελέγξει την περιουσία του κάθε φορολογουμένου. Η εκ νέου υποβολή τους δεν βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το πραγματικό πρόβλημα και οι λύσεις. 

Γράφει η Μαρίνα Πολίτου.

Διεκδικούμε βραβείο επιφανειακής αντιμετώπισης σοβαρών θεμάτων. Για πολλοστή φορά, το "κοινωνικό και δίκαιο κράτος" στο οποίο ζούμε, ζητά από τους πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους.

 Περιουσιολόγιο θα έπρεπε να είχε καταρτίσει το κράτος μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Tα στοιχεία που χρειάζεται το Υπουργείο Οικονομικών τα έχει. Γιατί κάθε φορά μάς ζητούν με άλλα λόγια και άλλα έντυπα να δηλώσουμε τα ίδια πράγματα;

 Το μόνο που τελικά αλλάζει είναι η ησυχία των πολιτών. Κάθε αλλαγή γίνεται με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Αλλάζουν τα έντυπα που υποχρεούται "εντελώς δημοκρατικά" να συμπληρώσει και να καταθέσει ο φορολογούμενος και φυσικά οι φόροι που πρέπει να καταβάλει αυξάνονται.

 Γιατί μας ζητά συνεχώς αυτό το κράτος δικαίου την ίδια πληροφόρηση με άλλα λόγια διατυπωμένη; Όλα τα στοιχεία που χρειάζεται το Υπουργείο Οικονομικών τα έχει για να συντάξει περιουσιολόγιο.

• Έχει την ακίνητη περιουσία των πολιτών του, από τη στιγμή που την έχουμε πολλάκις δηλώσει και κάθε χρόνο δηλώνουμε τυχόν μεταβολές αυτής.
• Το κράτος γνωρίζει τι μετοχές και ποιας εταιρείας διαθέτει ο κάθε πολίτης, από τη στιγμή που φορολογείται κάθε αγοροπωλησία που διεκπεραιώνεται.
• Μπορεί να έχει πλήρη εικόνα των διαθέσιμων μετρητών που κατέχει ο κάθε πολίτης, από τη στιγμή που έχουν δηλωθεί σε παρελθόντα έτη. Στην προσπάθειά του να επαναπατρίσει καταθέσεις πολιτών, το κράτος έχει πολλάκις ζητήσει να δηλωθούν τα χρηματικά διαθέσιμα με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και με κίνητρο τη μη φορολόγηση αυτών και τη μη αιτιολόγηση απόκτησής τους. Κάθε χρόνο ο φορολογούμενος πολίτης δηλώνει τα ετήσια εισοδήματά του καθώς επίσης και τα έσοδα από τόκους καταθέσεων και γενικότερα όλα τα έσοδα καθώς επίσης και την πηγή από όπου προέρχονται αυτά.

Ακόμα και εάν η δήλωση του περιουσιολογίου είναι προσυμπληρωμένη, πώς θα ελέγξει ο φορολογούμενος την ορθότητα των στοιχείων πριν υποβάλλει στη δήλωσή του; Και από την άλλη, το Υπουργείο πώς θα υπολογίσει τα διαθέσιμα του κάθε φορολογούμενου με βάση τα πλασματικά εισοδήματα στα οποία φορολογούμαστε κάθε χρόνο; Χωρίς, δηλαδή, να έχουν εκπέσει πρωτίστως οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης, καταναλωτικές, ασφαλιστικές, ιατρικές (από τη στιγμή που δεν εκπίπτουν όλες οι ιατρικές δαπάνες που έχουν γίνει μέσα σε ένα φορολογικό έτος αλλά εκπίπτουν υπό προϋποθέσεις, ανάλογα, δηλαδή, εάν αυτές υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος ή όχι, δεν εκπίπτουν οι δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και πολλές άλλες ακόμα) κ.ά.

Από τι στιγμή που κάθε χρόνο προβαίνουμε σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, ποια άλλα στοιχεία χρειάζεται το κράτος;

Ας πάρει κάποιος την απόφαση επιτέλους να εξορθολογίσει όλη αυτή την πλασματική κατάσταση. Ας δηλώνονται όλα τα εισοδήματα και ας εκπίπτουν όλες οι δαπάνες στις οποίες προβαίνει ο κάθε φορολογούμενος μέσα σε κάθε έτος. Ας μην έχει κανένα απολύτως όφελος να φοροδιαφεύγει κι ας τιμωρούνται υποδειγματικά όποιοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον τρόπο διαβίωσής τους με υψηλή φορολόγηση και όποιο άλλο μέτρο κρίνει σκόπιμο το αρμόδιο Υπουργείο.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή ορισμένων ελεύθερων επαγγελματιών ή κλάδων επιχειρήσεων, αυτή γνωρίζει πολύ καλά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει της. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναρωτιέται κανείς πού στοχεύουν.

Ο πολίτης υπερφορολογείται στο "όνομα της υποχρέωσής του" να βοηθήσει, "εντελώς δημοκρατικά", το κράτος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει χάρη στις επιλογές του ίδιου πολιτικού προσωπικού που το έφερε σε αυτή την κατάσταση! Γιατί να υποχρεωθεί να δηλώσει τι έχει αγοράσει με το διαθέσιμο εισόδημά του, εάν δηλαδή έχει αγοράσει κάποιον πίνακα, ή άλογο, ή οποιαδήποτε άλλο ζώο τού αρέσει;

Δεν έχει ήδη πολλάκις φορολογηθεί για το ίδιο εισόδημα; Κι από τη στιγμή που φορολογείται για το ίδιο εισόδημα πάνω από μία φορά, γιατί να μη δικαιούται να διαχειριστεί όπως θέλει το εισόδημα που προκύπτει τις περισσότερες φορές από το υστέρημά του;

Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει και την ακίνητη περιουσία μας και την κινητή (αυτοκίνητα, σκάφη, 2τροχα, μετοχές κ.λπ.) ακόμα και "πόση ποσότητα αέρα αναπνέει ο καθένας από εμάς". Άρα αυτό που μπορεί κανείς να σκεφτεί είναι ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, "όλα γίνονται εντελώς επιφανειακά και προσχηματικά" γιατί διαθέτουν όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται, εκτός κι εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι τους οποίους ούτε γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να φανταστούμε.

Η φοροδιαφυγή, η οποία είναι σε όλους πια γνωστή, μπορεί να παταχθεί με την υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων άλλων χωρών. Ας σταματήσει επιτέλους ο αποπροσανατολισμός των πολιτών, ο εκφοβισμός τους. Οι "επαγγελματίες διαχειριστές" μπορούν, αλλά δεν νομίζω ότι θέλουν να φτιάξουν ένα σύστημα ολοκληρωμένο και συγχρονισμένο με όλες τις υπηρεσίες του κράτους, από το οποίο να αντλεί άμεσα όποια πληροφορία θέλει και να πράττει σύμφωνα με τον εκάστοτε νόμο.

Έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από τους ιθύνοντες ότι όσο πιέζεται η οικονομία, τόσο λιγότερα θα είναι τα έσοδα από φόρους, γιατί δεν υπάρχουν εισοδήματα προς φορολόγηση. Γιατί, λοιπόν, συνεχίζουν αυτή την ατελέσφορη τακτική; Επιπλέον, όταν άμεσα και έμμεσα φορολογούν το 80% και πάνω του εισοδήματος των πολιτών, είναι σίγουρο ότι, προκειμένου να επιβιώσουν τουλάχιστον αξιοπρεπώς, θα ψάξουν να βρουν τρόπους για να φοροδιαφύγουν.

Το περιουσιολόγιο δημιουργεί φόβο και επιφυλακτικότητα ότι είναι το όχημα μιας μελλοντικής επιπλέον φορολόγησης. Έχει πλέον διαταραχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό μπορεί να εκλείψει ή να περιοριστεί σημαντικά, εάν αυτός είναι ο στόχος, και το γνωρίζουν οι ιθύνοντες πολύ καλά αυτό. Κι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι νομοταγείς πολίτες. Το ότι αυτό δεν έχει συμβεί έως σήμερα πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο!

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παιχνίδι γιατί οι πολίτες έχουν κουραστεί και όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα παιχνίδι με πολύ κακό τέλος!

*Η κ. Μαρίνα Πολίτου είναι Οικονομολόγος, Γ.Γ. του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών. 

euro2day.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.