29 Οκτωβρίου 2014

Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της NASA.... (βιντεο)

Ενα βίντεο που κόβει την ανάσα και δείχνει την έκρηξη του πυραύλου που έφερε στην κορυφή του μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στις εγκαταστάσεις της NASA στη Βιρτζίνια έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία. 

Το ευτυχές της υπόθεσης ήταν ότι το διαστημόπλοιο ήταν μη επανδρωμένο και δεν στοίχισε ανθρώπινες ζωές, ενώ δεν έγινε αναφορά για τυχόν παράπλευρους τραυματισμούς.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 18:22 (τοπική ώρα) και 6 δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη πιθανόν στους κινητήρες του.

Στα πλάνα από το βίντεο της εκτόξευσης φαίνεται ο πύραυλος να πέφτει μαζί με το σκάφος στην εξέδρα εκτόξευσης, οπότε και σημειώθηκε μία ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη. Τη διαχείριση του πυραύλου Antares είχε η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences.

«Η NASA και η Orbital Sciences συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με το σφάλμα που προέκυψε στο Orbital RS-3, έξι δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, ο υπεύθυνος της αποστολής έδωσε εντολή για «απομόνωση των εγκαταστάσεων και συλλογή όλων των δεδομένων».

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cygnus, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου, επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τροφίμων, υλικού για πειράματα και εξοπλισμό. 

Από το «θεαματικό» στο τρομακτικό

«Ο πύραυλος είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί τη Δευτέρα, ωστόσο η εκτόξευση αναβλήθηκε», σύμφωνα με τη NASA. Την Τρίτη, αντιθέτως, όλα έμοιαζαν άψογα. Λίγο πριν από την εκτόξευση η NASA ανέφερε «100% ευνοϊκός καιρός και καμία τεχνική ανησυχία με τον πύραυλο»

Έδειχναν να βαίνουν όλα καλώς, όταν ο Έντ Εντσίνα είδε την εκτόξευση να φωτίζει τον ουρανό από το σημείο που βρισκόταν, περίπου 3 μίλια μακριά.

«Και τότε, εντελώς ξαφνικά, βλέπεις μία τεράστια πύρινη μπάλα», δήλωσε ο Εντσίνα, ρεπόρτερ της Baltimore Sun. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα τεράστιο «μπουμ» που «έκανε τα πόδια σου να τρέμουν λιγάκι», ενώ οι φλόγες κάλυπταν μία περιοχή περίπου 100 γιάρδες γύρω από τον χώρο εκτόξευσης.

Η δημοσιογράφος του CNN Ντιμέτρια Σέλλερς, που παρακολούθησε την εκτόξευση από κρεμαστή γέφυρα, καθώς ο χώρος συγκέντρωσης θεατών της NASA ήταν γεμάτος, μίλησε για μία «εκπληκτικά όμορφη εικόνα» την ώρα της εκτόξευσης που μετατράπηκε σε κομφούζιο την ώρα που οι φλόγες έκαναν τη νύχτα μέρα λίγες στιγμές μετά.

«Περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά, ακούσαμε και νιώσαμε δύο εκρήξεις και ήταν εμφανές ότι η ρουκέτα εξεράγη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης της NASA, είπε από την πλευρά του ότι μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά ήταν αναμενόμενη.

«Χρειάζεται αρκετό προωθητικό για να εκτοξευθεί ένα τόσο μεγάλο διαστημικό σκάφος που κινείται 25 φορές την ταχύτητα του ήχου» δήλωσε στο CNN ο Κέλι, εξηγώντας πόσο γρήγορα θα μπορούσε να κινηθεί προς τον προορισμό του το σκάφος. «Ετσι, όταν αποτυγχάνει, είναι συνήθως εκπληκτικά καταστροφικό», πρόσθεσε.

Οι Αρχές τόνισαν ότι τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Πρόκειται για το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει σε πρόγραμμα της NASA από τότε που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία στράφηκε προς τον ιδιωτικό τομέα για την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. 

Τι συνέβη

Η αιτία του συμβάντος είναι αυτό ακριβώς που οι αξιωματούχοι της NASA αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών όπως η Orbital Sciences, ελπίζουν να εξακριβώσουν τις ερχόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι αυτό που όλοι είδαν στο βίντεο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Orbital Φραν Κάλμπερτσον. Η άνοδος σταμάτησε, ήταν κάτι ας το πούμε αποσυναρμολόγηση στο πρώτο στάδιο και στη συνέχεια έπεσε στη Γη. Πραγματικά δεν έχουμε ενδείξεις για το τί ακριβώς πήγε στραβά και χρειάζεται λίγος χρόνος για να το εξετάσουμε», πρόσθεσε.

Η Orbital θα ηγηθεί της έρευνας μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας και τη συνδρομή της NASA.

Σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA αναφέρεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε «δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση» και δεσμεύεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Μεταξύ άλλων, θα προσπαθήσουν να συλλέξουν και να εξετάσουν συντρίμμια του διαστημικού σκάφους και να παρατηρήσουν τα δεδομένα πριν από την κατασκευή του, καθώς και να παρακολουθήσουν βίντεο περίπου την ώρα της εκτόξευσης. 

Η Ρωσία έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του ISS

Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εάν η NASA το ζητήσει.

«Εάν λάβουμε αίτημα για την επείγουσα τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) με αμερικανικό φορτίο μέσω δικού μας σκάφους, θα το ικανοποιήσουμε. Αλλά, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο επικεφαλής του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Αλεξέι Κρασνόφ.

«Η έκρηξη του Cygnus δεν έχει συνέπειες στην τροφοδοσία του ρωσικού τομέα του ΔΔΣ, στο μέτρο που εμείς μεταφέρουμε με δικά μας σκάφη τύπου Progress το μεγαλύτερο τμήμα των φορτίων μας», διευκρίνισε ο Αλεξέι Κρασνόφ.

Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί πύραυλο Soyouz που μεταφέρει προμήθειες, κατά βάσιν «ρωσικές», για το αμερικανικό πλήρωμα του Σταθμού.

Νωρίτερα, ο Ουΐλιαμ Γκαρστενμάιερ, στέλεχος του Human Exploration and Operations Directorate της ΝΑSA, είχε δηλώσει ότι το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς τρόφιμα ή αλλες σημαντικές προμήθειες.

«Αν και η NASA είναι απογοητευμένη που η τρίτη συμβεβλημένη αποστολή ανεφοδιασμού της Orbital Sciences στον Διεθνή Διαστημικού Σταθμού δεν ήταν επιτυχής σήμερα, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς την επόμενη απόπειρα μόλις κατανοήσουμε πλήρως το σημερινό ατύχημα», τόνισε. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.