27 Οκτωβρίου 2014

ΛΕΗΛΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του ήδη τετραετή εμφύλιου πολέμου στην Συρία, είναι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά η οποία λεηλατείται ανηλεώς από τους ισλαμιστές αντάρτες. Σπάνια αντικείμενα  ελληνιστικής, πρωτοχριστιανικής και ελληνορθόδοξης βυζαντινής περιόδου, καθώς και πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, άγιες εικόνες και δισκοπότηρα, έχουν κλαπεί από τους Τζιχαντιστές και στη συνέχεια μέσω μαφιόζικων κυκλωμάτων πουλιούνται στο εξωτερικό, κυρίως στην Δύση, σε πρόθυμους  αγοραστές.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου- ερευνητή, Mehmet Yuva, της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, εδώ και πολλούς μήνες οργιάζει το λαθρεμπόριο ελληνιστικών και ελληνορθόδοξων εκκλησιαστικών αντικειμένων που έχουν κλαπεί από τους Τζιχαντιστές και μέσω Τουρκίας προωθούνται σε «ειδικά» κυκλώματα αποκοιμίζοντας φυσικά το ανάλογο κέρδος για όλους τους μεσάζοντες. Μια σημαντική περιοχή της Συρίας που έχει γίνει επίκεντρο λεηλασίας είναι η  ελληνιστική και πρωτοχριστιανική πόλη, Afamya,  που ήταν η πρωτεύουσα  του γνωστού ελληνιστή ηγεμόνα, Σέλευκου Νικάτορ και είχε πάρει το όνομα της από το ιδρυτή της σαν η Σελεύκεια της Συρίας.  

Σε αυτήν την πόλη κατά τον άγιο Θεοδώρητο μόνασε ο Μέγας Βασίλειος. Εκεί μάλιστα ίδρυσε μοναστήρι για να τιμήσει τον πνευματικό του διδάσκαλο άγιο Μαρκιανό. Στόχος λεηλασίας έχουν γίνει και οι πόλεις της Λατάκκειας και της Λαοδικείας, η οποία στους χριστιανικούς χρόνους  ήταν έδρα επισκοπής και επίνειο της Αντιόχειας

Οι περιοχές αυτές έχουν συληθεί όταν είχαν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ. Ελληνορθοοξες εκκλησίες έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί από τους Τζιχαντιτές, άγιες εικόνες καθώς και άλλα πολύτιμα χρυσά εκκλησιαστικά σκευή μεγάλης αξίας που έχουν κλαπεί, έχουν πουληθεί μέσω Τουρκίας σε κυκλώματα μαφίας και έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό κυρίως στις πόλεις Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Τελ Αβίβ και Παρίσι για να πουληθούν σε διάφορα μουσεία. 

Η διαδρομές μεταφοράς  αυτών των πολυτίμων αντικειμένων από αυτά τα παράνομα κυκλώματα, είναι από τα συριακά σύνορα και τα συνοριακά φυλάκια που ελέγχονται κυρίως από τον λεγόμενο, «Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό», καθώς και από τα φυλάκια που ελέγχουν οι Τζιχαντιστές, προς τις τουρκικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας του Μαρτνίν και της Σανλιούρφας. Από εκεί τα τουρκικά μαφιόζικα κυκλώματα εκμεταλλευόμενα την μεγάλη αυτή πολιτιστική λεηλασία, (που μας θυμίζει την αντίστοιχη λεηλασία από τους Τούρκους της κατεχόμενης Κύπρου), προωθούν τα κλοπιμαία προς την Δύση. 

Εκτός όμως από το μεγάλο αυτό λαθρεμπόριο της ελληνορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας, οργιάζει και το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις Τζιχαντιστές και τις άλλες ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών που εκμεταλλεύονται τις πετρελαιοπηγές   της Συρίας και του Ιράκ που έχουν περιέλθει στην κυριαρχία τους. Εδώ υπάρχει μια σιωπηλή και υποκριτική συμμαχία μεταξύ Τζιχαντιστών, Κούρδων και Τούρκων, υπό την κάλυψη των ΗΠΑ. Τα κέρδη αυτού του λαθρεμπορίου, όπως αναφέρεται, υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια. Με τα χρήματα αυτά από τα κέρδη του λαθρεμπορίου καυσίμων  αλλά και του πλιάτσικου των ελληνορθόδοξων εκκλησιών και των ελληνιστικών μνημείων, οι Τζιχαντιστές προβαίνουν σε αγορές οπλικών συστημάτων με τα οποία διεξάγουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στην Συρία και στο Ιράκ.

Όλες αυτές οι αποκαλύψεις για την λεηλασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια χώρα όπως η Συρία όπου ο ελληνισμός, έλαμψε για πολλούς αιώνες, είναι πραγματικά θλιβερές και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την μεγάλη αυτή πολιτιστική και θρησκευτική καταστροφή.  Αλλά το πιο θλιβερό είναι πως ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί Ορθόδοξοι, (Ρουμ Ορτοντόξ), ζουν εκεί και βιώνουν καθημερινά, ουσιαστικά αβοήθητοι, το μεγάλο μαρτύριο του αιματηρού αυτού εμφυλίου που εμπνευστήκαν κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την λεηλασία, την καταστροφή και την γενοκτονία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-ΤουρκολόγοςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.