25 Οκτωβρίου 2014

Προαναγγελία ανεξαρτησίας!

Κούρδοι του Β Ιρακ
Οι πρώτοι τριακόσιοι Πεσμεργκά του κουρδικού βορείου Ιράκ, που κινούνται μέσω Τουρκίας προς το Κομπάνι, είναι μια εξέλιξη σταθμός στην Ιστορία του Κουρδικού, μια έμπρακτη προαναγγελία ενός ενωμένου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν. 

Η κουρδική οντότητα του βορείου Ιράκ κινήθηκε σαν ανεξάρτητο κράτος που αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό. Δεν ζήτησε ούτε προσχηματικά την έγκριση της Βαγδάτης ούτε όμως και της Δαμασκού.

Η μόνη ντε φάκτο νομιμοποίηση της επέμβασης που αναγκάστηκε να ανεχθεί η Άγκυρα πριν αυτή πραγματοποιηθεί ερήμην της είναι η κοινή κουρδική εθνικότητα του βορείου Ιράκ με τη βορειοανατολική Συρία.  

Με μια κίνησή της, η κυβέρνηση Μπαρζανί πρώτον κινείται ως κυρίαρχο κράτος και δεύτερον νομιμοποιεί την επέμβαση σε ξένη χώρα με την επίκληση της διασυνοριακής αδελφοσύνης και αλληλεγγύης των Κούρδων! 

Στα παραπάνω υπάρχει ένας σοβαρός αστερίσκος: αν οι ΗΠΑ δεν αφήσουν την Τουρκία να σβήσει από τον χάρτη την κουρδική βορειοανατολική Συρία με υπεργολάβο την ISIS, τότε η υπαγωγή της περιοχής στον έλεγχο του κουρδικού βόρειου Ιράκ είναι η επόμενη λιγότερο κακή λύση. 

Ομως η δυναμική των γεγονότων είναι αμείλικτη: οι Πεσμεργκά που συγκρούονται με τους τζιχαντιστές στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να απαλλάξουν την Αγκυρα από τον ριζοσπαστισμό των Πεσμεργκά της Συρίας αλλά και των δυνάμεων του ΡΚΚ. 

Καθώς η σύγκρουση θα έχει διάρκεια, η κυβέρνηση Μπαρζανί, που επιχειρεί σήμερα να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, νομοτελειακά θα κλίνει υπέρ της κατά προτεραιότητα εναρμόνισής της με την περιφερειακή ατζέντα της Ουάσιγκτον. 

Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει στη δυναμική των εξελίξεων η πολιτική «όχι» στο ΡΚΚ, «ναι» στους Πεσμεργκά ως προς την αποστολή ενισχύσεων στο Κομπάνι.

Οποιες και αν είναι οι διαφορές του Μπαρζανί με το ΡΚΚ και τους Κούρδους της Συρίας, όποιες και αν είναι οι εξαρτήσεις του από τον Ερντογάν, είναι πλέον αναγκαίο, αν δεν θέλει να αμφισβητηθεί, να κινηθεί υπέρ των ομοεθνών του και στη βορειοανατολική Συρία σήμερα αλλά και στη νοτιοανατολική Τουρκία σύντομα. 

Η αποστολή των Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ στο Κομπάνι σβήνει με πανηγυρικό τρόπο υφιστάμενα σύνορα, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως έχει ήδη τεθεί εν κινήσει με την επέμβαση των δυνάμεων της Χεζμπολά του νοτίου Λιβάνου στην εμφύλια σύγκρουση της Συρίας. 

ΕΘΝΟΣ  kapopoulos@pegasus.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.