26 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία” 
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr 

“Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια πως, θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα επηρεάσουν αρνητικά τη Δύση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου”. 

Τελικά θα υπάρξουν και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας; Και εν τέλει ποιον εξυπηρετούν; Προωθούν το ευρωπαϊκό όραμα; Ενισχύουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα; Οι νέες κυρώσεις, που ατλαντικοί κύκλοι μέσα και έξω από την ΕΕ, θέλουν να επιβληθούν στη Ρωσία, και στις οποίες μάλλον εύκολα και επιπόλαια θα συμφωνήσει η αδιάλειπτα “πρόθυμη” Αθήνα, θα δώσουν ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία και σε μια έτσι κι αλλιώς παραπαίουσα κυβέρνηση, καθώς θα περιλαμβάνονται ανάμεσα σε διάφορα άλλα μέτρα, όπως η απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία.

Ήδη, κλάδοι με εξαγωγικό προσανατολισμό, που αντέχουν έστω και οριακά, όπως οι εξαγωγές ελληνικών γουναρικών προς τη Ρωσία, θα πληγούν σκληρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, τα γουναρικά ήταν στις εξαγωγές προς τη Ρωσία περί τα 108,4 εκατ. ευρώ ή αλλιώς, μερίδιο 23% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ακολουθούν τα οπωροκηπευτικά, όπου οι επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας μέσα στο καλοκαίρι, σε νομούς όπως η Ημαθία ήταν καταστροφικές.

Ωστόσο, τα χειρότερα αναμένονται στον ευαίσθητο και αποδυναμωμένο χώρο της ελληνικής εθνικής άμυνας, αφού μεγάλο μέρος αυτής – όπως η αντιαεροπορική ομπρέλα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων – στηρίζεται σε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Προκύπτει όμως, σε καθαρά πολιτικό και συνολικό πλαίσιο, το ερώτημα: Ποιον τελικά πλήττουν τέτοιου είδους οικονομικές κυρώσεις; Σίγουρα όχι τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της αντιρωσικής εκστρατείας, για να μην πούμε υστερίας. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς τη Ρωσία είναι σχεδόν ανύπαρκτες, σε σχέση με τα τεράστια κεφάλαια και προϊόντα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που εξάγονται στην αχανή ρωσική αγορά! 

Κι όμως: Η ΕΕ και οι τωρινοί της ηγέτες δείχνουν να μην θέλουν να καταλάβουν το αυτονόητο! Πως δηλαδή, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πλήττουν τη σχέση Βρυξελλών και Μόσχας. Πλήττουν, τις σε βαθιά ύφεση ευρωπαϊκές οικονομίες. Μέσω των κυρώσεων, οι Αμερικανοί επιχειρούν να καταστρέψουν τις σχέσεις μεταξύ των Δυτικοευρωπαίων – αλλά και των νοτίων χωρών της ΕΕ – με τη Ρωσία. Έτσι, χάνεται σε βαθιά νερά η προοπτική  μιας ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης, αυτής που οραματίστηκαν ο Ντε Γκωλ, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Χέλμουτ Σμιτ κα. Οι πολιτικοί τους επίγονοι, είναι νάνοι μπροστά τους, και απόδειξη είναι η προθυμία τους να στοιχηθούν σε πολιτικές ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκές.

Η περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδίως του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Την ώρα που η ελληνική διπλωματία, με πολιτική κάλυψη, θα όφειλε να επιδείξει κινητικότητα και συντονισμό με τις λοιπές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ώστε οι προβληματικές τους οικονομίες να εξαιρεθούν των κυρώσεων, συντασσόμαστε ως κράτος με συμφέροντα κάθε άλλο παρά δικά μας, ούτε καν ευρωπαϊκά.

Αν όμως, τα πράγματα αντιστραφούν; To έχουν σκεφτεί αυτό οι διαπρύσιοι* απολογητές των κυρώσεων; “Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια πως, θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα επηρεάσουν αρνητικά τη Δύση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου”. Άραγε ποιος τα λέει αυτά; Τα λέει ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής πολυεθνικής εταιρείας BP (British Petroleum) Τόνι Χέιγουορντ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, όπου κριτικάρεται άγρια η εμμονή της Δύσεως να επιβάλλει και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Χέιγουορντ επισημαίνει πως οι Δυτικοί διευρύνουν τη μαύρη λίστα μέσω νέων κυρώσεων, προσθέτοντας μέσα κολοσσούς όπως την Gazprom ή και την Lukoil. Έτσι, θα εκτεθεί σε κίνδυνο η διεθνής παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση η διεθνής οικονομία. Kαι κάτι ακόμη! 

Περίεργη σιωπή έχει επικαθήσει στην υπόθεση του μοιραίου Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών. Μια τραγωδία που σαφώς συνδέεται με την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας. Σε πρόσφατη (9 Σεπτεμβρίου) συζήτηση στη γερμανική Βουλή, με αφορμή αναφορά 21 ερωτήσεων βουλευτών του ….γερμανικού ΣΥΡΙΖΑ (Die Linke **), εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για τη θεωρία που επιδιώκουν να παγιώσουν οι ΗΠΑ, περί κατάρριψης του αεροσκάφους, τάχατες από ρωσικό αντιαεροπορικό. Σε ένα εμπεριστατωμένο κείμενο, τονίζεται πως η δίχως αποδείξεις υιοθέτηση αυτών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα.

Η γερμανική κυβέρνηση εγκαλείται για προχειρότητα και επιπολαιότητα, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που αδυνατεί ή δεν θέλει να αξιοποιήσει. Όπως, την παρουσία δυο ΝΑΤΟικών αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης (Awacs) στην ευρύτερη περιοχή της τραγωδίας, που θα μπορούσαν να φωτίσουν το τι πραγματικά έγινε. Στοιχεία που παραμερίζονται, γιατί ενδεχομένως θα κατέρριπταν τις δυτικές προφάσεις που οδήγησαν στις κυρώσεις. Όπως, ακριβώς στο Ιράκ, όπου τα περίφημα χημικά του Σαντάμ Χουσεΐν δεν βρέθηκαν ποτέ, υπήρξαν όμως, το ψεύτικο άλλοθι για να προχωρήσουν οι δυτικοί επεμβατικοί σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή.

Είναι λοιπόν σαφές, για όποιον θέλει να δει καθαρά και πίσω από το παραβάν, πως όλη αυτή η ιστορία έχει στηθεί για να πληγούν οι ενδοευρωπαϊκές σχέσεις και να διαιωνίζεται μέσα από το διαίρει και βασίλευε, το αμερικανικό imperium, αυτό που ο Ροζέ Γκαρωντύ*** είχε αποκαλέσει “εμπροσθοφυλακή της παρακμής” (βιβλίο από τις εκδόσεις “Νέα Θέσις”).

Προφανώς, οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, δεν είναι άγιοι. Στις διεθνείς σχέσεις όμως, επικρατεί ο κυνισμός που επιβάλουν τα συμφέροντα, δεν πορεύεσαι με το Ευαγγέλιο. Όξυνση μιας ήδη επικίνδυνης κρίσης, της ουκρανικής, με νέα μέτρα και αντίμετρα, θα βόλευε και θα χαροποιούσε εκείνα ακριβώς τα ψυχροπολεμικά κέντρα που θέλουν την Ευρώπη όχι ενωμένη αλλά διασπασμένη και καθυποταγμένη.

Οσονούπω, η Ελλάδα θα βγει πολλαπλά τραυματισμένη από μια τέτοια εξέλιξη. Κι αν η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης, στο πλαίσιο για παράδειγμα μιας “εκστρατείας των νοτίων” της ΕΕ, ας παραδειγματιστεί τουλάχιστον, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρωτοβουλίες της γερμανικής αριστεράς, αφού όλα δείχνουν πως σύντομα θα κληθεί να αναλάβει το τιμόνι της χώρας, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της Πατρίδας μας. 

ΣΗΜ. * Αυτός που υποστηρίζει ή διακηρύσσει κάτι με ιδιαίτερη θέρμη, με ένταση και παλμό.

ΣΗΜ. ** Die Linke: Γερμανικό πολιτικό κόμμα που δημιουργήθηκε στις 19 Ιουνίου 2007, μετά από συγχώνευση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και της Εκλογικής Εναλλακτικής για την Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG). 

ΣΗΜ. *** Ροζέ Γκαρωντύ: Γάλλος φιλόσοφος και για πολλά χρόνια ανώτατο στέλεχος και θεωρητικός του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.