30 Οκτωβρίου 2014

Πισώπλατο χτύπημα από το ΔΝΤ: "Μην επενδύετε στην Ελλάδα".

Νέο "χαστούκι" στην κυβέρνηση Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου, αυτή τη φορά από την ίδια την Παγκόσμια Τράπεζα (η οποία αποτελεί αδελφό οργανισμό του ΔΝΤ) η οποία κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση της λίστας «Πού να μην κάνετε επενδύσεις!» 

Πρόκειται για μια νέα ηχηρή απάντηση στην "επιτυχία" των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής, που έρχεται λίγο μετά από τις αντιδράσεις των αγορών που ανέβασαν το δεκαετές ελληνικό ομόλογο στο 7,5%. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο είχαμε μπει όταν ξεπέρασαν το 7%. 

Βασικός κανόνας για να μην επενδύσει κάποιος σε μια χώρα είναι να μην εμπιστεύεται το τραπεζικό της σύστημα. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για πισώπλατο χτύπημα του ΔΝΤ το οποίο στέλνει το δικό του μήνυμα στα περί εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. 

Τις συστάσεις της για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δημοσίευσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην έκθεσή της «Doing Business» η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει τις δικές της συμβουλές και εκτιμήσεις στους επενδυτές που θέλουν πάρουν το ρίσκο και να ρίξουν χρήματα σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Θλιβερό συμπέρασμα είναι η πρωτιά της Ελλάδας στη λίστα «Πού να μην κάνετε επενδύσεις!» στο διάγραμμα που δημοσιεύει ο Economist. Στη «μαύρη» λίστα των προς επένδυση χωρών ακολουθούν η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Όπως αναφέρει ο Economist, τα αποτελέσματα της έκθεσης σηκώνουν πολλή συζήτηση, καθώς είναι φανερό πως υπάρχει ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια της Ευρώπης, ειδικά μετά την εξάπλωση της κρίσης.Όμως δεν παύει να αποτελεί γεγονός ότι η χώρα που δνε φάινεται να έχει σωτηρία είναι πάλι η Ελλάδα.

Καλώς η κακώς μια αρνητική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτρέπει οποιονδήποτε "παλαβό" να σκεφτεί κάποια επένδυση στην χώρα, και χωρίς επενδύσεις η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξει σε κάποιο... παράλληλο Σύμπαν, πάντως όχι στην δική μας χωροχρονική πραγματικότητα.

Είναι γνωστό άλλωστε οτι και στο ελληνικό Χρηματιστήριο παίζουν δεν επενδύουν πειρατικά Funds καθώς τα επενδυτικά Pension Funds απαγορεύεται να επενδύσουν στην χρηματαγορά μιας χρεοκοπημένης χώρας λόγω καταστατικού.

Όπως σημειώνει το άρθρο του Economist, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση, είναι αρκετά πιο χρονοβόρο το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία που οι συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκότερες.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Economist, αφού επισημαίνει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, τονίζει ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί ακόμα και τέσσερα χρόνια! «Το μόνο καλό είναι ότι οι δικηγόροι στην Ελλάδα δεν θα μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά», σχολιάζει ο Economist.

Στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν στέλεχος και η Έλενα Παναρίτη πρώην βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2009-2012) η οποία και ενώ ακόμα ήταν στην ελληνική Βουλή είχε δηλώσει στον βρετανικό Guardian ότι έιναι Αμερικανίδα!

Μεταφράζουμε αυτούσια την παράγραφο από το δημοσίευμα της Guardian:

«Για μια Ελληνίδα πολιτικό που έχει αναμιχθεί στην προώθηση μερικών από των πιο επώδυνων μέτρων στην η ιστορία της χώρας, δεν μοιάζει και πολύ Ελληνίδα. Όταν παρατηρώ πόσους υπολογιστές της Apple έχει στο γραφείο της, εκείνη απαντά: “Είναι γιατί δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά Αμερικανίδα”. Η ομιλία της έχει αμερικανική προφορά, διανθισμένη με εκφράσεις όπως “darn” και “have a nice day”. Όταν τη ρωτώ να μου περιγράψει πώς η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει την οικονομία της, η απάντηση της περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές στις δομές – με άλλα λόγια, κάνοντας την Ελλάδα λιγότερο Ελληνική».

Υπενθυμίζεται πως η κ. Παναρίτη, προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, υπήρξε επικεφα­λής του Panel Group ενώ έχει εργαστεί και σαν οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού.

Μάλιστα, η ίδια έχει γράψει μία σειρά από βιβλία για το ζήτημα, όπως Το Φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική Μεταρρύθμιση μέσω της Άμεσης Δημοκρατίας" (1995), Τίτλοι Ιδιοκτησίας: Το Θαύμα του Περού (1999) και Στρατηγικές Ιδιωτικοποίησης, με παράδειγμα, επίσης, το Περού. Στην Ελλάδα βρίσκονταν ως άτυπος τοποτηρητής του ΔΝΤ. 

Όπως γίνεται φανερό όποιοι δουλεύουν σε αυτούς τους οργανισμούς αυτομάτως ξεχνούν την καταγωγή τους και γίνονται... Αμερικανοί 

Περάσανε σχεδόν πέντε χρόνια Μνημονίου και ακόμα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από την άποψη της επιχειρηματικότητας και τω επενδυσεων. Με μια ουσιώδη διαφορά: Τότε οι Έλληνες πολίτες δεν είχαν "φορτωθεί" τα χρέη των τραπεζών για το υπόλοιπο της ζωής τους και για τουλάχιστον τις δύο επόμενες γενιές. 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένας εβραιοκρατούμενος διεθνής οργανισμός (και σιγά μην δεν ήταν) ο οποίος αν θυμάστε αν και υποτίθεται ότι βοηθάει της διάφορες χώρες οικονομικώς εν τούτοις στους όρους για παροχή βοήθειας ζητάει νόμους υπέρ της ομοφυλοφιλίας.... και διάφορες άλλες νεοταξίτικες απαιτήσεις εκβιάζοντας με τα χρήματα... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.