29 Οκτωβρίου 2014

Η εσφαλμένη ιταλική διάταξη ! 28η Οκτωβρίου 1940.

Του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα

Στον πόλεμο του 1940-41 ο Ελληνικός Στρατός παρέταξε την μεγαλύτερη, αριθμητικά, δύναμη, στην ιστορία της Ελλάδας, από την προϊστορία έως σήμερα. Στον κατά ξηρά αγώνα ο Ελληνικός Στρατός, μέχρι τον Μάρτιο του 1914, είχε φτάσει να παρατάσσει την αξία 24 μεραρχιών (22 πεζικού, μια ιππικού και μια ελαφρά μηχανοκίνητη). 

Η ελληνική ΜΠ του 1940 ήταν τριαδικού τύπου, διέθετε δηλαδή, τρία συντάγματα πεζικού, έκαστο των τριών ταγμάτων πεζικού και ενός λόχου συνοδείας (βαρέων όπλων).

Τα ελληνικά τάγματα πεζικού διέθεταν, έκαστο, τρεις λόχους πεζικού, έναν λόχο πολυβόλων, με 12 πολυβόλα και ομάδα διοίκησης. Ο κάθε λόχος πεζικού διέθετε τέσσερις διμοιρίες, έκαστη των 48 ανδρών, οργανωμένες σε τρεις ομάδες μάχης. Ο λόχος πολυβόλων διέθετε τρεις διμοιρίες πολυβόλων, με τέσσερα πολυβόλα η καθεμία.

Κάθε ομάδα μάχης χωριζόταν σε δύο υποόμαδες, την υποομάδα οπλοπολυβολητών και την αντίστοιχη των «βομβιστών». Η πρώτη εξυπηρετούσε το οπλοπολυβόλο της υποομάδας και η δεύτερη το στοιχείο εκτόξευσης οπλοβομβίδων V.B.

Ο λόχος συνοδείας του ελληνικού συντάγματος διέθετε έναν ουλαμό με δύο πυροβόλα των 65mm και δύο διμοιρίες όλμων, έκαστη με δύο σωλήνες των 81mm.

Συνολικά κάθε ελληνικό σύνταγμα πεζικού διέθετε 108 οπλοπολυβόλα, 36 πολυβόλα, τέσσερις όλμους και δύο ορειβατικά πυροβόλα των 65mm.

Η κάθε ΜΠ διέθετε τρία συντάγματα, μια ομάδα αναγνώρισης ιππικού, δυνάμεως δύο ιλών και έφιππης διμοιρίας πολυβόλων, με τέσσερα πολυβόλα. Το σύνταγμα πυροβολικού της ελληνικής ΜΠ διέθετε τρείς μοίρες πυροβολικού μάχης, έκαστη των δύο πυροβολαρχιών. Οι δύο μοίρες είχαν ορειβατικά πυροβόλα των 75mm και η τρίτη ορειβατικά πυροβόλα των 105mm. Επίσης κάθε μοίρα διέθετε και ένα στοιχείο πολυβόλου για αυτοπροστασία. Επίσης η ΜΠ διέθετε έναν λόχο Μηχανικού και ένα Τάγμα Διαβιβάσεων, των δύο λόχων και τμήματα υπηρεσιών και διμοιρία στρατιωτικής μουσικής.

Συνολικά η ελληνική ΜΠ, με δύναμη 14.500 περίπου ανδρών, διέθετε 30 πυροβόλα (8 των 105, 16 των 75 και 6 των 65), 12 όλμους, 115 πολυβόλα, 336 οπλοπολυβόλα, 342 τυφέκια Lebel με χοάνη εκτόξευσης οπλοβομβίδων, 11.555 τυφέκια, 731 περίστροφα και πιστόλια. Επίσης κάθε ΜΠ έπρεπε να διαθέτει 5.346 ζώα, άλογα και ημιόνους.

Κάθε σύνταγμα πεζικού είχε δύναμη 3.200 ανδρών και 777 κτηνών. Το σύνταγμα πυροβολικού είχε δύναμη 2.190 ανδρών και 1.460 κτηνών. Η μεραρχιακή επιλαρχία ιππικού διέθετε 595 ανδρών και 739 κτηνών.

Ο Ιταλός στρατηγός Πράσκα συνομιλεί με τραυματίες Ιταλούς στρατιώτες
Ο λόχος μηχανικού είχε δύναμη 287 ανδρών και 84 κτηνών, ενώ το τάγμα διαβιβάσεων είχε δύναμη 470 ανδρών και 100 κτηνών. Η μοίρα τραυματιοφορέων, τα δύο ορεινά χειρουργεία και το νοσηλευτικό τμήμα της ΜΠ διέθεταν, συνολικά, περί τους 650 άνδρες και περίπου 220 κτήνη.

Το μεραρχιακό στρατηγείο είχε δύναμη 60 αξιωματικών και 257 υπαξιωματικών και οπλιτών και ο λόχος στρατηγείου της ΜΠ είχε δύναμη 118 ανδρών.

πηγή

Η εσφαλμένη ιταλική διάταξη ! 28η Οκτωβρίου 1940

Επίθεση Ιταλών στην Β Ηπειρο.
Στη μήκους 240 χλμ. ελληνοαλβανική μεθόριο οι Ιταλοί, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου είχαν αναπτύξει 97.000 άνδρες τους, σε τρείς τομείς, στον τομέα της Ηπείρου, που ήταν και ο τομέας της κύριας προσπάθειας, στον τομέα Πίνδου και στον τομέα δυτικής Μακεδονίας.

Αν και ο Ιταλός αρχιστράτηγος στην Αλβανία, Βισκόντι Πράσκα, είχε θέσει ως βασικό του στόχο την θραύση του ελληνικού μετώπου στην Ήπειρο, εντούτοις είχε διαθέσει για την κύρια προσπάθειά του μικρό μέρος μόνο των δυνάμεών του. Έτσι από τα 59 συνολικά τάγματα πεζικού που διέθεταν τα δύο σώματα στρατού του, μόνο τα 22 ήταν προσανατολισμένα προς την Ήπειρο. Άλλα πέντε τάγματα Αλπινιστών, ήταν ανεπτυγμένα στον τομέα της Πίνδου και 32 τηρούσαν αμυντική στάση στη δυτική Μακεδονία.

Ελληνες σε πορεία
Στον τομέα της Ηπείρου είχαν αναπτυχθεί και τρία συντάγματα ιππικού, το καθένα από τα οποία είχε ισχύ ανάλογη ενός τάγματος πεζικού.

Ο Πράσκα επίσης διέθεσε επί του άξονα της κύριας προσπάθειάς του 90 από τα 150 άρματα μάχης που συνολικά διέθετε και αυτά όχι συγκεντρωτικά, αλλά σε δύο κλιμάκια, με 50 και 40 άρματα αντίστοιχα. Οι Ιταλοί ανέπτυξαν στην Ήπειρο πολύ ισχυρές δυνάμεις πυροβολικού (244 πυροβόλα διαμετρήματος 65-149mm).

Ελληνικό πυροβολικό
Απέναντι στη δύναμη των 22 ιταλικών ταγμάτων και των τριών συνταγμάτων ιππικού, η ελληνική VIII Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) παρέτασσε 15 τάγματα πεζικού, δύο τάγματα πολυβόλων κινήσεως, την μεραρχιακή επιλαρχία ιππικού και 66 πυροβόλα διαμετρήματος 65-105mm.

Στον τομέα Πίνδου πέντε ιταλικά τάγματα Αλπινιστών, έκαστο ενισχυμένο με μια ορειβατική πυροβολαρχία, βρέθηκαν απέναντι σε δύο ελληνικά – το τρίτο τάγμα του Αποσπάσματος Πίνδου ήταν εν κινήσει.

Τέλος στη Μακεδονία οι Ιταλοί ανέπτυξαν 32 τάγματα, 168 πυροβόλα και 60 άρματα μάχης.

Ελληνες μεταφέρουν τραυματία
Από τα παραπάνω, τα οποία βασίζονται στα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του «Εγώ επιτέθηκα στην Ελλάδα», ο ίδιος ο Βισκόντι Πράσκα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το αξίωμα της συγκέντρωσης των δυνάμεων, που ισχύει στην στρατιωτική τέχνη από την αρχή της ιστορίας, δεν έβρισκε καμία εφαρμογή στα σχέδια του Ιταλού στρατηγού, καθώς αφήνονταν εκτός του τομέα όπου ήθελε να διασπάσει ο ελληνικό μέτωπο λιγότερο από το μισό πεζικό του, τα 2/5 του πυροβολικού του και πάνω από το 1/3 των αρμάτων του. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.