Μετάφραση: Απολλόδωρος
Μια ουσιαστικά μη ρυθμιζόμενη επενδυτική εταιρεία ασκεί σήμερα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική επιρροή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις περισσότερες κυβερνήσεις αυτού του πλανήτη. Η εταιρεία, η BlackRock Inc., ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, επενδύει το εντυπωσιακό ποσό των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών παγκοσμίως, ποσό υπερδιπλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτός ο κολοσσός βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της παγκόσμιας εταιρικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου και της Κίνας πιο πρόσφατα. Από το 1988 η εταιρεία έχει θέσει τον εαυτό της σε θέση να ελέγχει de facto την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τις περισσότερες μεγαλοτράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, τη Μεγάλη Επαναφορά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, την κυβέρνηση Biden και, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, το οικονομικό μέλλον του κόσμου μας. Η BlackRock είναι η επιτομή αυτού που ο Μουσολίνι αποκαλούσε κορπορατισμό, όπου μια μη εκλεγμένη εταιρική ελίτ υπαγορεύει από πάνω προς τα κάτω στον πληθυσμό.
Ο τρόπος με τον οποίο η μεγαλύτερη "σκιώδης τράπεζα" του κόσμου ασκεί αυτή την τεράστια εξουσία πάνω στον κόσμο θα έπρεπε να μας απασχολεί. Η BlackRock από τότε που την ίδρυσε ο Larry Fink το 1988 έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μοναδικό χρηματοοικονομικό λογισμικό και περιουσιακά στοιχεία που δεν διαθέτει καμία άλλη οντότητα. Το σύστημα διαχείρισης κινδύνου Aladdin της BlackRock, ένα εργαλείο λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί και να αναλύει τις συναλλαγές, παρακολουθεί περισσότερα από 18 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για 200 χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτός που "παρακολουθεί" γνωρίζει επίσης, μπορούμε να φανταστούμε. Η BlackRock έχει χαρακτηριστεί ως ένας χρηματοοικονομικός "ελβετικός σουγιάς - θεσμικός επενδυτής, διαχειριστής κεφαλαίων, εταιρεία ιδιωτικών μετοχών και παγκόσμιος κυβερνητικός εταίρος σε ένα σχήμα". Ωστόσο, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την εταιρεία ως μια ακόμη χρηματοπιστωτική εταιρεία της Wall Street.
Υπάρχει μια απρόσκοπτη διασύνδεση που συνδέει την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός Great Reset και τις εκκολαπτόμενες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αυτή η διασύνδεση είναι η BlackRock.
Η Ομάδα Biden και η BlackRock
Μέχρι τώρα θα πρέπει να είναι σαφές σε όποιον κάνει τον κόπο να κοιτάξει, ότι το πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 78χρονος Joe Biden, δεν λαμβάνει αποφάσεις. Δυσκολεύεται ακόμη και να διαβάσει ένα τηλεχειριστήριο ή να απαντήσει σε προετοιμασμένες ερωτήσεις από φιλικά ΜΜΕ χωρίς να μπερδέψει τη Συρία με τη Λιβύη ή ακόμη και το αν είναι Πρόεδρος. Τον καθοδηγεί μικροσκοπικά μια ομάδα χειριστών για να διατηρήσει μια "εικόνα" Προέδρου με σενάριο, ενώ η πολιτική χαράσσεται παρασκηνιακά από άλλους. Θυμίζει τρομακτικά τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Peter Sellers του 1979, τον Chauncey Gardiner, στο Being There.
Αυτό που είναι λιγότερο δημόσιο είναι τα πρόσωπα-κλειδιά που ασκούν την οικονομική πολιτική για την Biden Inc. Λέγονται απλά BlackRock. Όπως η Goldman Sachs άσκησε την οικονομική πολιτική υπό τον Ομπάμα αλλά και τον Τραμπ, σήμερα η BlackRock αναλαμβάνει αυτόν τον βασικό ρόλο. Η συμφωνία προφανώς σφραγίστηκε τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιος και μεγάλη πιθανότητα να νικήσει τον Τραμπ, πήγε να συναντηθεί με τον Λάρι Φινκ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος φέρεται να είπε στον "Τζο της εργατικής τάξης" ότι: "είμαι εδώ για να βοηθήσω".
Τώρα, ως Πρόεδρος, σε έναν από τους πρώτους διορισμούς του, ο Μπάιντεν όρισε τον Brian Deese ως Διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, τον κύριο σύμβουλο του Προέδρου για την οικονομική πολιτική. Ένα από τα πρώτα Προεδρικά Εκτελεστικά Διατάγματα αφορούσε την οικονομία και την πολιτική για το κλίμα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο Deese προερχόταν από την BlackRock του Fink, όπου ήταν παγκόσμιος επικεφαλής των βιώσιμων επενδύσεων. Πριν από την ένταξή του στην BlackRock, ο Deese κατείχε ανώτερες οικονομικές θέσεις υπό τον Ομπάμα, μεταξύ άλλων αντικατέστησε τον John Podesta ως Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου, όπου εργάστηκε μαζί με τη Valerie Jarrett. Υπό τον Ομπάμα, ο Deese διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στη βασική θέση πολιτικής ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπό την υπουργό Janet Yellen, βρίσκουμε τον γεννημένο στη Νιγηρία Adewale "Wally" Adeyemo. Ο Adeyemo προέρχεται επίσης από την BlackRock, όπου από το 2017 έως το 2019 ήταν ανώτερος σύμβουλος και προσωπάρχης του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock Larry Fink, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι προσωπικοί του δεσμοί με τον Ομπάμα είναι ισχυροί, καθώς ο Ομπάμα τον όρισε πρώτο πρόεδρο του Ιδρύματος Ομπάμα το 2019.
Και ένα τρίτο ανώτερο στέλεχος της BlackRock που διευθύνει τώρα την οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση είναι επίσης ασυνήθιστο από διάφορες απόψεις. Ο Michael Pyle είναι ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της αντιπροέδρου Kamala Harris. Ήρθε στην Ουάσινγκτον από τη θέση του Παγκόσμιου Επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής στην BlackRock, όπου επέβλεπε τη στρατηγική για την επένδυση κεφαλαίων ύψους περίπου 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από την ένταξή του στην BlackRock στο υψηλότερο επίπεδο, είχε επίσης εργαστεί στην κυβέρνηση Ομπάμα ως ανώτερος σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών για τις διεθνείς υποθέσεις και το 2015 έγινε σύμβουλος της προεδρικής υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τρεις από τους διορισμένους στην οικονομία με τη μεγαλύτερη επιρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν προέρχονται από την BlackRock, και πριν από αυτήν όλοι από την κυβέρνηση Ομπάμα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο και υποδηλώνει ότι ο ρόλος της BlackRock στην Ουάσιγκτον είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι μας λένε.
Τι είναι η BlackRock;
Ποτέ άλλοτε μια χρηματοπιστωτική εταιρεία με τόσο μεγάλη επιρροή στις παγκόσμιες αγορές δεν ήταν τόσο κρυμμένη από τον δημόσιο έλεγχο. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Καθώς τεχνικά δεν είναι τράπεζα που χορηγεί τραπεζικά δάνεια ή δέχεται καταθέσεις, αποφεύγει την εποπτεία των κανονισμών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), παρόλο που κάνει ό,τι και οι περισσότερες μεγαλοτράπεζες όπως η HSBC ή η JP MorganChase - αγοράζει, πουλάει τίτλους με σκοπό το κέρδος. Όταν υπήρξε πίεση από το Κογκρέσο να συμπεριληφθούν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock και η Vanguard Funds στο πλαίσιο του νόμου Dodd-Frank μετά το 2008 ως "συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα" ή SIFI, μια τεράστια πίεση πίεσης από την BlackRock έβαλε τέλος στην απειλή. Η BlackRock είναι ουσιαστικά ένας νόμος για τον εαυτό της. Και πράγματι είναι "συστημικά σημαντική" όσο καμία άλλη, με πιθανή εξαίρεση τη Vanguard, η οποία λέγεται ότι είναι επίσης βασικός μέτοχος της BlackRock.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink ενδιαφέρεται σαφώς να αγοράσει επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο. Έκανε τον πρώην βουλευτή του γερμανικού CDU Friederich Merz επικεφαλής της BlackRock Γερμανίας, όταν φαινόταν ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί την καγκελάριο Μέρκελ, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne ως "πολιτικό σύμβουλο". Ο Fink διόρισε την πρώην προσωπάρχη της Hillary Clinton, Cheryl Mills στο διοικητικό συμβούλιο της BlackRock, όταν φαινόταν βέβαιο ότι η Hillary θα βρισκόταν σύντομα στον Λευκό Οίκο.
Έχει ορίσει πρώην κεντρικούς τραπεζίτες στο διοικητικό του συμβούλιο και προχώρησε στην εξασφάλιση προσοδοφόρων συμβάσεων με τα πρώην ιδρύματά τους. Ο Stanley Fisher, πρώην επικεφαλής της Τράπεζας του Ισραήλ και επίσης μετέπειτα αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι τώρα ανώτερος σύμβουλος της BlackRock. Ο Philipp Hildebrand, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, είναι αντιπρόεδρος της BlackRock, όπου επιβλέπει το BlackRock Investment Institute. Ο Jean Boivin, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας του Καναδά, είναι ο παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας στο επενδυτικό ινστιτούτο της BlackRock.
Η BlackRock και η Fed
Ήταν αυτή η πρώην ομάδα της κεντρικής τράπεζας της BlackRock που ανέπτυξε ένα σχέδιο "επείγουσας" διάσωσης για τον πρόεδρο της Fed Powell τον Μάρτιο του 2019, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίζονταν στα πρόθυρα μιας νέας κατάρρευσης της "κρίσης Lehman" του 2008. Ως "ευχαριστώ", ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell όρισε την BlackRock σε ρόλο χωρίς προσφορά να διαχειριστεί όλα τα προγράμματα αγοράς εταιρικών ομολόγων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων στα οποία επενδύει η ίδια η BlackRock. Σύγκρουση συμφερόντων; Μια ομάδα περίπου 30 ΜΚΟ έγραψε στον πρόεδρο της Fed Powell:
"Δίνοντας στην BlackRock τον πλήρη έλεγχο αυτού του προγράμματος αγοράς χρέους, η Fed... καθιστά την BlackRock ακόμη πιο συστημικά σημαντική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η BlackRock δεν υπόκειται στον ρυθμιστικό έλεγχο ακόμη και των μικρότερων συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".
Σε μια λεπτομερή έκθεση το 2019, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα της Ουάσινγκτον, η Campaign for Accountability, σημείωσε ότι:
"η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, εφάρμοσε μια στρατηγική λόμπι, προεκλογικών συνεισφορών και προσλήψεων με περιστρεφόμενες πόρτες για να καταπολεμήσει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις και να καθιερωθεί ως μια από τις πιο ισχυρές χρηματοπιστωτικές εταιρείες στον κόσμο".
Η Fed της Νέας Υόρκης προσέλαβε την BlackRock τον Μάρτιο του 2019 για να διαχειριστεί το πρόγραμμα εμπορικών ενυπόθηκων τίτλων και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές εταιρικών ομολόγων και ETFs ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων με συμβάσεις χωρίς προσφορά. Οι Αμερικανοί οικονομικοί δημοσιογράφοι Pam και Russ Martens, ασκώντας κριτική σε αυτή τη σκοτεινή διάσωση της Wall Street από τη Fed το 2019, παρατήρησαν:
"Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Fed προσέλαβε την BlackRock για να "πάει απευθείας" και να αγοράσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε πρωτογενή όσο και σε δευτερογενή εταιρικά ομόλογα και ETFs ομολόγων (Exchange Traded Funds), ένα προϊόν του οποίου η BlackRock είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο". Και συνέχισαν: "Προσθέτοντας περαιτέρω οργή, το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η BlackRock θα λάβει 75 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 454 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα των φορολογουμένων για να φάει τις ζημιές από τις αγορές εταιρικών ομολόγων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τα δικά της ETFs, τα οποία η Fed της επιτρέπει να αγοράσει...".
Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell και ο Larry Fink γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, προφανώς. Ακόμα και αφού ο Powell έδωσε στην BlackRock την εξαιρετικά προσοδοφόρα συμφωνία χωρίς προσφορά "go direct", ο Powell συνέχισε να έχει την ίδια BlackRock να διαχειρίζεται περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια από τις ιδιωτικές επενδύσεις του Powell σε τίτλους. Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι κατά το διάστημα αυτό ο Powell είχε απευθείας εμπιστευτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock Fink. Σύμφωνα με τις απαιτούμενες οικονομικές γνωστοποιήσεις, η BlackRock κατάφερε να διπλασιάσει την αξία των επενδύσεων του Powell από το προηγούμενο έτος! Καμία σύγκρουση συμφερόντων, ή…;
Μια πολύ BlackRock (“μαύρη πέτρα”) στο Μεξικό
Η σκοτεινή ιστορία της BlackRock στο Μεξικό δείχνει ότι η σύγκρουση συμφερόντων και η δημιουργία επιρροής με κορυφαίες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Ο υποψήφιος πρόεδρος του PRI Peña Nieto πήγε στη Wall Street κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον Νοέμβριο του 2011. Εκεί συνάντησε τον Larry Fink. Αυτό που ακολούθησε τη νίκη του Νιέτο το 2012 ήταν μια στενή σχέση μεταξύ του Fink και του Nieto που ήταν γεμάτη σύγκρουση συμφερόντων, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.
Πιθανότατα για να είναι σίγουρος ότι η BlackRock βρισκόταν στην πλευρά των νικητών του διεφθαρμένου νέου καθεστώτος Nieto, ο Fink διόρισε τον 52χρονο Marcos Antonio Slim Domit, δισεκατομμυριούχο γιο του πλουσιότερου και αναμφισβήτητα πιο διεφθαρμένου ανθρώπου του Μεξικού, Carlos Slim, στο Διοικητικό Συμβούλιο της BlackRock. Ο Marcos Antonio, μαζί με τον αδελφό του Carlos Slim Domit, διοικούν σήμερα την τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία του πατέρα του. Ο Carlos Slim Domit, ο μεγαλύτερος γιος, ήταν συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Λατινικής Αμερικής το 2015 και σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της America Movil, όπου η BlackRock είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές. Μικρός, ζεστός κόσμος.
Ο πατέρας, Carlos Slim, ο οποίος την εποχή εκείνη ανακηρύχθηκε από το Forbes ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, έχτισε μια αυτοκρατορία που βασίστηκε γύρω από τη γλυκιά εξαγορά της Telemex (μετέπειτα America Movil). Ο τότε πρόεδρος, Carlos Salinas de Gortari, στην ουσία χάρισε την αυτοκρατορία των τηλεπικοινωνιών στον Slim το 1989. Αργότερα ο Salinas διέφυγε από το Μεξικό με την κατηγορία ότι έκλεψε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά ταμεία.
Όπως συμβαίνει με πολλά στο Μεξικό από τη δεκαετία του 1980 και μετά, το χρήμα από τα ναρκωτικά έπαιξε προφανώς τεράστιο ρόλο στον μεγαλύτερο Carlos Slim, πατέρα του διευθυντή της BlackRock Marcos Slim. Το 2015 το WikiLeaks δημοσίευσε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας από την ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Stratfor. Η Stratfor γράφει σε ένα email του Απριλίου 2011, την εποχή που η BlackRock καταρτίζει τα σχέδιά της για το Μεξικό, ότι ένας ειδικός πράκτορας της DEA των ΗΠΑ, ο William F. Dionne, επιβεβαίωσε τους δεσμούς του Carlos Slim με τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Το Stratfor ρωτά τον Dionne: "Billy, ο δισεκατομμυριούχος MX (Μεξικανός) Carlos Slim συνδέεται με τους ναρκομανείς;". Ο Dionne απαντά: "Όσον αφορά την ερώτησή σας, ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών MX είναι". Σε μια χώρα όπου το 44% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας δεν γίνεσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες πουλώντας μπισκότα προσκοπικών κοριτσιών.
Fink και μεξικανικό PPP
Με τον Marcos Slim στο διοικητικό συμβούλιο της BlackRock και τον νέο πρόεδρο Enrique Peña Nieto, ο Μεξικανός εταίρος του Larry Fink στη σύμπραξη του Nieto Peña, η BlackRock, στη συμμαχία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ύψους 590 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν έτοιμη να δρέψει τη σοδειά. Για να τελειοποιήσει τις νέες μεξικανικές δραστηριότητές του, ο Fink διόρισε τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών του Μεξικού Gerardo Rodriguez Regordosa να διευθύνει τη στρατηγική της BlackRock για τις αναδυόμενες αγορές το 2013. Στη συνέχεια, το 2016 ο Peña Nieto διόρισε τον Isaac Volin, τότε επικεφαλής της BlackRock Mexico, ως Νο 2 στην PEMEX, όπου ήταν επικεφαλής της διαφθοράς, των σκανδάλων και της μεγαλύτερης ζημίας στην ιστορία της PEMEX, 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Peña Nieto είχε ανοίξει το τεράστιο κρατικό μονοπώλιο πετρελαίου, την PEMEX, σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά από την εθνικοποίηση τη δεκαετία του 1930. Η πρώτη που επωφελήθηκε ήταν η BlackRock του Fink. Μέσα σε επτά μήνες, η BlackRock είχε εξασφαλίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ενεργειακά έργα της PEMEX, πολλές φορές ως ο μοναδικός πλειοδότης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Peña Nieto, ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους και λιγότερο δημοφιλείς προέδρους, η BlackRock ευημερούσε από τους φιλικούς δεσμούς. Σύντομα ενεπλάκη σε εξαιρετικά κερδοφόρα (και διεφθαρμένα) έργα υποδομής υπό τον Πένια Νιέτο, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο αγωγών και πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και διοδίων, νοσοκομείων, αγωγών φυσικού αερίου, ακόμη και φυλακών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεξικανός "φίλος" της BlackRock, Peña Nieto, ήταν επίσης "φίλος" όχι μόνο με τον Carlos Slim αλλά και με τον επικεφαλής του διαβόητου καρτέλ Sinaloa, "El Chapo" Guzman. Σε δικαστική κατάθεση το 2019 στη Νέα Υόρκη, ο Alex Cifuentes, ένας Κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών που έχει περιγράψει τον εαυτό του ως το "δεξί χέρι του El Chapo", κατέθεσε ότι αμέσως μετά την εκλογή του το 2012, ο Peña Nieto είχε ζητήσει 250 εκατομμύρια δολάρια από το καρτέλ Sinaloa πριν συμβιβαστεί με 100 εκατομμύρια δολάρια. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε για ποιο λόγο.
Ο Larry Fink και η Μεγάλη Επανεκκίνηση του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ (WEF Great Reset)
Larry Fink
Το 2019 ο Larry Fink έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, του οργανισμού που εδρεύει στην Ελβετία και εδώ και περίπου 40 χρόνια προωθεί την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Ο Fink, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον τεχνοκράτη επικεφαλής του WEF, Klaus Schwab, του γνωστού ως Great Reset, βρίσκεται τώρα σε θέση να χρησιμοποιήσει το τεράστιο βάρος της BlackRock για να δημιουργήσει αυτό που δυνητικά, αν δεν καταρρεύσει νωρίτερα, είναι η μεγαλύτερη απάτη Ponzi στον κόσμο, τις εταιρικές επενδύσεις ESG. Ο Fink με 9 τρισεκατομμύρια δολάρια για μόχλευση ωθεί τη μεγαλύτερη μετατόπιση κεφαλαίων στην ιστορία σε μια απάτη γνωστή ως ESG Investing. Η ατζέντα του ΟΗΕ για τη "βιώσιμη οικονομία" υλοποιείται αθόρυβα από τις ίδιες παγκόσμιες τράπεζες που δημιούργησαν τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις του 2008. Αυτή τη φορά προετοιμάζουν τη Μεγάλη Επαναφορά του Klaus Schwab WEF, κατευθύνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια και σύντομα τρισεκατομμύρια σε επενδύσεις στις επιλεγμένες από το χέρι τους "αφυπνισμένες" εταιρείες και μακριά από τις "μη αφυπνισμένες", όπως οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ο άνθρακας. Η BlackRock από το 2018 βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής υποδομής που επιλέγει "νικητές" ή "ηττημένους" για επενδύσεις ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η εν λόγω εταιρεία όσον αφορά την ESG-Περιβαλλοντικές (Environmental), Κοινωνικές (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) “αξίες”.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία λαμβάνει θετικές βαθμολογίες για τη σοβαρότητα της πρόσληψης διευθυντικών στελεχών και υπαλλήλων με διαφορετικό φύλο, ή λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη του "αποτυπώματος άνθρακα" της, καθιστώντας τις πηγές ενέργειάς της πράσινες ή βιώσιμες, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του ΟΗΕ. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες συμβάλλουν σε μια παγκόσμια βιώσιμη διακυβέρνηση είναι το πιο ασαφές από τα ESG, και θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από εταιρικές δωρεές προς το Black Lives Matter μέχρι την υποστήριξη οργανισμών του ΟΗΕ, όπως ο ΠΟΥ. Οι πετρελαϊκές εταιρείες όπως η ExxonMobil ή οι εταιρείες άνθρακα, όσο ξεκάθαρες και αν είναι, είναι καταδικασμένες, καθώς ο Fink και οι φίλοι του προωθούν τώρα την οικονομική τους Μεγάλη Επανεκκίνηση ή Πράσινη Νέα Συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έκανε συμφωνία με την προεδρία Μπάιντεν το 2019.
Ακολουθήστε το χρήμα. Και μπορούμε να περιμένουμε ότι οι New York Times θα επευφημούν την BlackRock καθώς καταστρέφει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές δομές. Από το 2017 η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εφημερίδας. Ο Carlos Slim ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος. Ακόμη και ο Carl Icahn, ένας αδίστακτος απογυμνωτής περιουσιακών στοιχείων της Wall Street, κάποτε αποκάλεσε την BlackRock "μια εξαιρετικά επικίνδυνη εταιρεία... Συνήθιζα να λέω, ξέρετε, η μαφία έχει καλύτερο κώδικα δεοντολογίας από εσάς". ---
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου