6 Νοεμβρίου 2022

Κάνοντας πειράματα με την καταστροφή…

Εκατοντάδες ατυχήματα σε αμερικανικά βιοεργαστήρια κρατήθηκαν κρυφά από το κοινό
 
 
Οι διευθυντές των βιοεργαστηρίων της Αμερικής έχουν παραδεχθεί εκατοντάδες επικίνδυνα ατυχήματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά ακόμη και περιστατικά που αφορούν έκθεση σε θανατηφόρους ιούς έχουν κρατηθεί εκτός δημόσιας θέας, αποκάλυψε έρευνα του «The Intercept».
 
«Οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι τα εργαστηριακά ατυχήματα είναι πολύ, πολύ σπάνια και αν συμβούν, συμβαίνουν μόνο στα λιγότερο καλά οργανωμένα εργαστήρια στο εξωτερικό», δήλωσε ο μοριακός βιολόγος του Πανεπιστημίου Rutgers, Richard Ebright και πρόσθεσε: «Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια». 
 
Η λανθασμένη αντίληψη του κοινού θα μπορούσε να πηγάζει από το γεγονός ότι, όπως διαπίστωσε το «The Intercept», οι Αμερικανοί δεν ακούν για ατυχήματα βιοεργαστηρίων στις ΗΠΑ. 
 
Η ιστοσελίδα έλαβε περισσότερες από 5.500 σελίδες εργαστηριακών αναφορών περιστατικών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αναγκάζοντας την υπηρεσία να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα μέσω ενός αιτήματος για το Freedom of Information Act. 
 
Πολλά εργαστηριακά ατυχήματα αναφέρονται στο NIH, τον μεγαλύτερο χρηματοδότη βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο, αλλά ο οργανισμός δεν διαβιβάζει τις πληροφορίες στο κοινό, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν βιοεργαστήρια Επιπέδου 3 και Επιπέδου 4. 
 
Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη το 2016, όταν μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, τρύπησε κατά λάθος το δάχτυλό της με μια βελόνα αφού έκανε ένεση σε ένα ποντίκι με ένα ανασυνδυασμένο στέλεχος του ιού Chikungunya, ανέφερε το The Intercept. Η φοιτήτρια δεν είπε στον προϊστάμενό της για το ατύχημα, παρά μόνο αφού αρρώστησε και αναζήτησε θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά του τοπικού νοσοκομείου. 
 
Το Πανεπιστήμιο αποκάλυψε το ατύχημα και τη μόλυνση στο NIH, όπου η αναφορά κρατήθηκε κρυφή, μέχρι που τηλεφώνησε εκεί το «The Intercept» έξι χρόνια αργότερα. 
 
«Αυτή δεν είναι καλή κατάσταση», είπε ο Scott Weaver, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας και ειδικός στο Chikungunya. «Αν αυτό το άτομο ήξερε ότι είχε μια βελόνα και ότι δούλευαν με την Chikungunya, θα έπρεπε να το είχε αναφέρει αμέσως. Και στη συνέχεια, όποιοι άνθρωποι της υγειονομικής περίθαλψης το έβλεπαν, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει ότι υπήρχε ένας πολύ μικρός – αλλά όχι μηδενικός – κίνδυνος μετάδοσης του ιού». 
 
Το περιστατικό Chikungunya του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ήταν μεταξύ των πέντε τραυματισμών με βελόνα που αναφέρθηκαν εκεί, παρά το γεγονός ότι το εργαστήριό του ήταν μια εγκατάσταση επιπέδου 3, όπου οι ερευνητές φορούν διπλά στρώματα προστατευτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων δύο ζευγαριών γαντιών. 
 
Η έρευνα του «Intercept» βρήκε ένα ευρύ φάσμα άλλων ατυχημάτων σε βιολογικά εργαστήρια σε μια περίοδο 18 ετών. 
 
Για παράδειγμα, το 2018, ένας ερευνητής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στο Μέριλαντ, προσβλήθηκε από MRSA (σ.σ. χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) μετά από εργασία με τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. 
 
Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε πέντε αποδράσεις ποντικιών εργαστηρίου το 2013 και το 2014. Τουλάχιστον ένα από τα τρωκτικά είχε μολυνθεί με SARS.
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ...ΔΗΘΕΝ ΚΑΛΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΙΟΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Κ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΡΟΜΟ ΟΛΕΘΡΟ ΦΟΒΟ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ Κ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ .

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.