27 Νοεμβρίου 2022

Οι ανόητες πολιτικές “Μηδενικής καθαρής κατανάλωσης ενεργείας” (Net Zero) κοστίζουν ακριβά στις οικογένειες

16 Νοεμβρίου 2022 | Vijay Jayaraj | Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Έχουμε διαβάσει πολλά για το πώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αυξήσει την τιμή της ενέργειας στη διεθνή αγορά. Ωστόσο, η ρίζα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης είναι οι μη ρεαλιστικές πολιτικές που βασίζονται σε αντιεπιστημονικά συμπεράσματα για το κλίμα, τα οποία συχνά συντάσσονται σε βελούδινα ευρωπαϊκά γραφεία. 
 
Για χρόνια, οι αγορές ενέργειας σε όλο τον κόσμο ήταν σε θέση να αντέξουν τις πιέσεις των πολιτικών κατά των ορυκτών καυσίμων - εν μέρει επειδή ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είχαν κάνει τα έθνη αρκετά πλούσια για να το κάνουν. Τώρα, εμφανίζονται ρωγμές ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας πλήττονται περισσότερο από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις ελλείψεις. 
 
Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει το Net Zero, μια μη εφαρμόσιμη διεθνή απαίτηση να μην εκπέμπεται ουσιαστικά καθόλου διοξείδιο του άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν και είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αυτός ο μυθολογικός στόχος έχει ωθήσει το κλιματικό βιομηχανικό σύμπλεγμα να τον επιτύχει. Οι υποστηρικτές των πολιτικά ορθών τεχνολογιών κυνηγούν τις κρατικές επιδοτήσεις για να τις ρίξουν στις ποντικότρυπες των ανεμογεννητριών, των ηλιακών συλλεκτών, της δέσμευσης του άνθρακα, του "πράσινου" υδρογόνου, της αιθανόλης και άλλων. 
 
Οι προσπάθειες για την εφαρμογή του Net Zero θα προκαλέσουν κυρίως οικονομικές απώλειες, τόσο εταιρικές όσο και ατομικές. 
 
Σκεφτείτε τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου: Η χώρα, η οποία έχει ήδη δεινή ενεργειακή κατάσταση, χρειάζεται "400% περισσότερη αιολική ενέργεια μέχρι το 2030 για να πετύχει τους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους... και αυτό θα απαιτήσει επτά φορές περισσότερες υποδομές από αυτές που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 32 χρόνια". Όλη αυτή η δαπάνη προσπαθειών και χρημάτων δεν θα έχει καμία επίδραση στο κλίμα, αλλά θα καταστρέψει τις οικονομίες. 
 
Ακόμη και τα μικρά βήματα σε αυτό το ανόητο εγχείρημα θα έχουν μεγάλο κόστος. "Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να ξοδέψει 30.000 δολάρια για ηλιακούς συλλέκτες", λέει ο ενεργειακός αναλυτής Max Gagliardi. "Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε το ψωμί, το γάλα και το κρέας στο μανάβικο αυτή τη στιγμή. Τα μηνύματα για την "ενεργειακή μετάβαση" είναι τόσο εκτός πραγματικότητας σε αυτό το σημείο". 
 
Η οικονομική πίεση στους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη πιο σοβαρή. "Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας", λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol. "Εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο περιλαμβάνουν τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική λόγω των υψηλότερων τιμών εισαγωγής και των ασθενέστερων νομισμάτων τους". 
 
Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι υπήρξε "απότομη αύξηση των τιμών του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 350% από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022 - η μεγαλύτερη αύξηση για οποιαδήποτε αντίστοιχη διετή περίοδο από τη δεκαετία του 1970. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου έχουν φθάσει όλες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε ονομαστικούς όρους". 
 
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μετακυλύουν αυτό το κόστος στους πελάτες, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για την ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά. Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση στα εισοδήματα των ανθρώπων. Έτσι, ακόμη και αν μια χώρα δεν έχει υιοθετήσει το Net Zero, ο λαός της θα υποφέρει επειδή υπόκειται στις πραγματικότητες της προσφοράς και της ζήτησης των διεθνών αγορών. 
 
Το γεγονός ότι οι χώρες αυτές έχουν μερικά από τα μεγαλύτερα επίπεδα φτωχοποίησης επιτείνει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών - σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κυριολεκτικά θανατηφόρο χτύπημα για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα. 
 
"Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης", δήλωσε ο Birol. "Ο κόσμος μας δεν έχει ξαναζήσει ενεργειακή κρίση με τέτοιο βάθος και πολυπλοκότητα". 
 
Αν έχουν τον παραμικρό σεβασμό για την ευημερία των οικογενειών, οι ηγέτες στη Δύση πρέπει να εγκαταλείψουν την εμμονή τους με τις καταστροφικές πολιτικές που καταστρέφουν ζωές σε όλο τον κόσμο. 
 
--- 
Δικτυογραφία:
Unrealistic Net Zero Policies Cost Families Dearly - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2022/11/16/unrealistic-net-zero-policies-cost-families-dearly/




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.