29 Νοεμβρίου 2022

Πάμε σαν άλλοτε(;)

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου
 
Πάμε σαν άλλοτε, σαν προχθές, εχθές, σήμερα και αύριο στο κλασικό νεοελληνικό ρυθμό του: «Τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα», έτσι επειδή (σχεδόν) όλοι εμείς τους κάνουμε αβάντα, για να συνεχίσουν (!). Μια πολιτεία ανεκτικότητας –μέχρι παρεξηγήσεως- και μια κοινωνία που είτε αδρανεί – μιθριδατισμένη – ή αβαντάρει κομματοκατευθυνόμενη. Έτσι κάποια κ(α)λόπαιδα συνεχίζουν διαχρονικά, ανεμπόδιστα και ανεπίτρεπτα τον άθλιο χαβά τους. Κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ, πυρομαχικά και προνοούν, πριν «πεινάσουν» να σωρεύσουν σιδερικά, σιδερολοστούς, μαχαίρια, και άλλα κοινωφελή αντικείμενα –εργαλεία δουλειάς (τους).
 
Πρόσφατα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στο Πολυτεχνείο ολόκληρο αξιόλογο εργαστήριο κατασκευής μολότοφ, πλήρως εξοπλισμένο , και με προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης (!). Το εξευτελιστικό, τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και για χώρα του 21ου αιώνα, φαινόμενο, δεν ανησυχεί τους αυτόχθονες, λόγω μακροχρόνιου εθισμού και θεωρείται μάλλον ασήμαντο, αν δεν αποτελεί … δόση συντηρήσεως της ασυδοσίας και ελευθεριότητας, που τόσο απλόχερα, το Κ.Δ.Πολίτευμά μας παρέχει. 
 
Τόνοι μελάνης-και δικής μου – σχοινοτενείς συζητήσεις και αναζητήσεις λύσεων, ανοιγοκλεινόμενα παράθυρα, με τηλεμαϊντανούς , αναλυτές, Διαπιστωτές των τεκταινόμενων, ένας εσμός δήθεν «ανησυχούντων» και … αποφασισμένων να λάβουν μέτρα αναρμοδίως αρμοδίων, καθώς και ένα πόπολο Καναπεδανθρώπων που παρακολουθεί το ατελεύτητο σήριαλ ευτελισμού και εξευτελισμού θεσμών, αρχών, αξιών !.... Ε! Και τι έγινε θα μου πείτε. Τι, ποιόν πειράζει, αν χτίζονται από εξειδικευμένους «μπετατζήδες φοιτητές και μη» Καθηγητές, αν εξευτελίζονται Πρυτάνεις, τρομοκρατούνται διδάσκοντες και διδασκόμενοι, κατασκευάζονται εμπρηστικοί μηχανισμοί και διακινούνται ναρκωτικά, αλλά επισυμβαίνουν και βιασμοί ώστε να διανθίζεται η πανεπιστημιακή ρουτίνα. Να καταβάλλεται επίμοχθη /επίπονη προσπάθεια ανατροπής του κατεστημένου (που τόσο ενοχλεί κάθε φιλήσυχο, ειρηνόφιλο, εργατικό μπαχαλάκη, ο οποίος άλλοτε αυτοκαλείται αναρχικός /αναρχοαυτόνομος, ή ακτιβιστής ή αντεξουσιαστής ή όπως αλλιώς θέλει, προκειμένου να ξεχωρίζει και να δικαιολογεί τις έκνομες πράξεις του). 
 
Οι πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, περιδεείς, απρόσωποι, άβουλοι, μοιραίοι, ανύμποροι γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν ούτε να καταγγείλουν, ούτε να αντιδράσουν. Κινδυνεύουν, απειλούνται, εκφοβίζονται. Ως ένα βαθμό συμμερίζομαι τη θέση τους. Όμως κάποια αξιώματα /θέσεις έχουν, εξορισμού, και υποχρεώσεις. Οφείλουν να απαιτήσουν κλίμα διαφορετικό /εξυγιαντικό από την Πολιτεία. Αν η τελευταία αδιαφορήσει, η ομαδική αποχή (για όσο χρειαστεί) από τα καθήκοντά τους, επιβάλλεται. Η επαίσχυντη αυτή εικόνα των ΑΕΙ δεν (μπορεί, ούτε) επιτρέπεται να συνεχιστεί!.... Ούτε περιποιεί τιμή σε Πρύτανη Πολυτεχνείου (πριν χρόνια) ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν καταγγέλει τις καταλήψεις και την χρησιμοποίηση εργαστηρίων του ιδρύματος για κατασκευές βομβών, απάντησε το αδιανόητο: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να απασχολούνται /δραστηριοποιούνται εδώ τα «παιδιά» γιατί έτσι τα … ελέγχουμε καλύτερα!!!». Ούτε λίγο, ούτε πολύ – έμμεσα – ζήτησε την αναγνώριση από πολιτεία και κοινωνία, της προσφοράς ελέγχου – από μέρους του - των μπαχαλάκηδων(!).
 
Είναι απορίας άξιον πως – ακόμη – δεν έχει στηθεί Αδριάντας /Άγαλμα του στο προαύλιο χώρο του ιδρύματος, τιμής ένεκεν!. Όταν ένα Κράτος του 21ου αιώνα, που θέλει να ανήκει στα πολιτισμένα Κράτη – και μάλιστα μέλος της Ε.Ε – διαθέτει ΑΕΙ με παρόμοια ρυπαρότητα, διακίνηση ναρκωτικών, βιασμούς και κατασκευές εμπρηστικών μηχανισμών, τι προοπτικές προόδου και πολιτισμού υπάρχουν;. Αυτή άραγε την Ελλάδα αξίζουμε; 
 
Αυτή είναι η Πατρίδα με την μακραίωνη πολιτισμική Ιστορία και κληρονομιά; 
Αυτά συνεχίζουμε /διασφαλίζουμε, μέσω αυτών των αξιοθρήνητων ιδρυμάτων όπως τα κατάντησαν;. Δεν θα πρέπει κάποτε, «Δημοκράτες» και μη να αναβλέψουμε; . Να δούμε που /κατά που πάμε το καράβι; Είναι οι …. απέναντι ξέρες (υποβάθμιση και εξαθλίωση) το μέλλον, το απάνεμο λιμάνι του Ελληνισμού;
 
ΥΓ1. Σωστή η προσπάθεια συνδέσεως ξένων αξιόλογων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τα δικά μας. Όμως υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος διασυρμού μας, εξαιτίας των αναπόφευκτων επισκέψεων των ξένων, στους χώρους και τα εργαστήρια των δικών μας ΑΕΙ (εξαιτίας της δεδομένης θλιβερής, απαράδεκτης εικόνας που εμφανίζουν). Οι Θωκούχοι μας, οφείλουν να γνωρίζουν πως «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξια οπίσθια». Θα πρέπει επομένως πρώτα να αποκατασταθούν όλα τα κακώς κείμενα και μετά να προχωρήσει η σύνδεση /συνεργασία σε ό, τι αφορά στην αναβάθμιση των σπουδών μας.
 
ΥΓ2. Οι λέξεις με έντονα γράμματα προέρχονται από το Λεξικήπιό μου.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.