"ΠΕΡΙ ΕΥΧΩΝ" Β. Μαλισιόβα - Π. Δημητρακόπουλου
Μόλις κυκλοφορήθηκε (εκδ. Άγκυρα) το εξαιρετικό αυτό βιβλίο (190 σελίδων), που περιλαμβάνει με λαμπρό φιλολογικό - γλωσσολογικό τρόπο "Τι και γιατί ευχόμαστε σε κάθε περίσταση".
Δελτίο Τύπου
Περί ευχών
Tι και γιατί ευχόµαστε σε κάθε περίσταση
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Όλα χωρούν σε αυτό το βιβλίο, σε αυτό το «γενναιόδωρο κουτί» των ευχών. Όποια σελίδα κι αν ξεφυλλίσεις, σε όποιο σηµείο ή «γωνιά» κι αν πέσει βιαστικά το βλέµµα, µια ευχή θα λάµψει, φωτίζοντας και ανακαλώντας µια βιωµένη προσωπική στιγµή της ζωής. Με µια τέτοια ωραιότατη συλλογή «περιστασιακών» ευχών ανά χείρας, κάθε αναγνώστης/τρια δεν µαθαίνει µόνο «τα των ευχών», αλλά ξαναζεί τη ζωή του/της µέσα από αυτές. Η γλώσσα βεβαίως είναι και βίωµα, είναι και ανάµνηση, και ειδικώς οι ευχές, όπως πάλι επισηµαίνουν οι συγγραφείς, ωσάν να περιέχουν µια µαγική µεταµορφωτική δύναµη, τείνουν να διαδραµατίζουν τον ρόλο «λεκτικών πράξεων», «να δηµιουργούν πραγµατικότητα διά του λόγου τους». Πες µιαν ευχή κι έγινε, όπως θα έλεγε περίπου και ένα γνωστό τραγουδάκι. Πέραν του ότι πολλές ευχές, ειδικώς στις ευχάριστες στιγµές της ζωής, εκφέρονται και τραγουδιστά, αντηχούν δηλαδή ως ευάρεστη και καλόηχη «επωδός», διαµορφώνοντας την επιθυµητή ατµόσφαιρα για ευχοµένους και αντευχοµένους.
(Από τον πρόλογο του Πέτρου Χριστοφιλίδη)
Βιογραφικά:
Ο Βασίλης Μαλισιόβας γεννήθηκε το 1970 στη Μαρκινιάδα Άρτας. Σπούδασε κλασική φιλολογία και κοινωνική θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Ως ερευνητής έχει συνεργαστεί –µεταξύ άλλων– µε το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Ως διορθωτή-επιµελητή κειµένων τον έχουν εµπιστευθεί πολλές εφηµερίδες, περιοδικά, εκδοτικοί οίκοι, µεταξύ των οποίων το Κέντρο Λεξικολογίας. Έχει συγγράψει, επίσης, το βιβλίο «Κάτσε να σου µολογήσω – Ηπειρώτικες ιστορίες από το παρελθόν που µιλούν στο παρόν» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2020).
Εργάζεται ως επιµελητής εκδόσεων.
Ο Πέτρος Δηµητρακόπουλος γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία µε ειδίκευση στη γλωσσολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών.
Είναι κάτοχος µεταπτυχιακών τίτλων σε «Διαπολιτισµική Επικοινωνία» και «Δηµόσιο Δίκαιο & Δηµόσια Πολιτική». Έχει συνεργαστεί ως λεξικογράφος µε το Κέντρο Λεξικολογίας. Από το 2006 υπηρετεί ως φιλόλογος στη δηµόσια δευτεροβάθµια εκπαίδευση.
Σχόλιο Βασίλη Μαλισιόβα
Αλήθεια τώρα, ποιος δεν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να ευχηθεί κάτι σε μια περίσταση και να μην είναι σίγουρος αν ξέρει την κατάλληλη ευχή;
Πόσοι και πόσοι από εμάς δεν θυμόμαστε κάποια γκάφα που κάναμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας όταν ευχηθήκαμε κάτι ανάρμοστο ή εντελώς άσχετο με την περίσταση;
Μερικές πέρα για πέρα αληθινές περιπτώσεις, που μας έχουν χαραχτεί στο μυαλό, έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα, όπως το να εύχεται κάποιος εκ παραδρομής «Και του χρόνου» σε γάμο ή «Να σας ζήσει» σε μνημόσυνο αντί «Να ζήσετε να τη θυμάστε»!
Άλλες φορές είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά να προσπαθεί κανείς να βρει τι λέμε σε περιστάσεις όπου δεν έχει ξαναβρεθεί, π.χ. σε μια αποφοίτηση σπουδαστή, και άλλες φορές αναρωτιέται αν κάτι που έχει ακούσει από άλλους είναι όντως σωστό ή αν μπορεί να το πει με έναν δικό του τρόπο.
Κάποτε κάποτε όλοι έχουμε απορήσει αν μια ευχή που λέμε από συνήθεια έχει νόημα ή είναι παράλογη, όπως το «Καλό χειμώνα» κατά την επιστροφή στην εργασία από καλοκαιρινές διακοπές, με τις ζέστες του αποκαλόκαιρου να κρατούν ακόμη καλά.
Πόσοι και πόσοι επίσης δεν έχουν διερωτηθεί γιατί ευχόμαστε «Πάντα άξιος!» στους κουμπάρους και τους νονούς ή «Να πιάσετε τον Μάη!» την Πρωτομαγιά;
Σε αυτά τα θέματα, με τρόπο σαφή, απλό και σύντομο δίνει απαντήσεις και «βάζει τα πράγματα στη θέση τους» το βιβλίο «Περί ευχών» των Βασίλη Μαλισιόβα και Πέτρου
Δημητρακόπουλου, δύο έμπειρων και καλά καταρτισμένων φιλολόγων, που πέτυχαν να οργανώσουν ένα πολυσχιδές και δύσκολο στον χειρισμό του υλικό με υποδειγματικό τρόπο και να το καταστήσουν εύχρηστο στον αναγνώστη.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να παραστείτε κάπου, δεν θα πάτε αδιάβαστοι: μια γρήγορη αναζήτηση στο «Περί ευχών» για την περίσταση που σας ενδιαφέρει και «Όλα θα πάνε κατ’ ευχήν»!
Τα περιεχόμενα του βιβλίου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου