23 Νοεμβρίου 2022

Νέα έρευνα: Οι Ελληνίδες πλέον αναβάλλουν τον γάμο και όλο και περισσότερες δεν παντρεύονται

Από το 1980 και έπειτα παρατηρούνται αλλαγές συμπεριφοράς όσον αφορά τον γάμο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, οι γυναίκες αρχίζουν να τον αναβάλλουν, ενώ όλο και περισσότερες δεν παντρεύονται. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τη γονιμότητά τους, στον βαθμό που η απόκτηση του πρώτου παιδιού παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη σύναψη του πρώτου γάμου στη χώρα μας. 
 
Πρόκειται για στοιχεία που αναφέρονται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» .
 
Συγγραφέας της έρευνας είναι ο Γιώργος Κοντογιάννης, δρ Δημογραφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ερευνητικό Πρόγραμμα (ΕΛΙΔΕΚ) «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική». 
 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από το 1980 οι γυναίκες αρχίζουν να παντρεύονται λιγότερο (οι συνθετικοί δείκτες που παρουσιάζονται παρακάτω θα επιτρέψουν τη λεπτομερέστερη ανάλυση της γαμηλιότητας), ενώ οι πρώτοι γάμοι σε κανένα έτος από το 1980 και έπειτα δεν ξεπερνούν τους 76 χιλ. του 1979. Κατά τη δεκαετία του 1980 οι πρώτοι γάμοι είναι λιγότεροι από 56.000 ανά έτος, στη δεκαετία του 1990 δεν ξεπερνούν τους 53.000 και από το 2016 και έπειτα δεν υπερβαίνουν τους 40.000, ενώ το 2020 (την πρώτη χρονιά της πανδημίας του COVID-19) είναι λιγότεροι από 26 χιλ. 
 
Όσον αφορά το σύνολο των γάμων το 1979 έχουμε 79 χιλ., τη δεκαετία του 1980 δεν ξεπερνούν τους 71χιλ. ανά έτος, τη δεκαετία του 1990 τους 63 χιλ., την επόμενη δεκαετία τους 59χιλ., ενώ από το 2012 και μετά είναι λιγότεροι από 50 χιλ.. Το 2020 καταγράφονται μόλις 30 χιλ. και το 2021(μη δίσεκτο έτος, δεύτερο έτος της πανδημίας) 39 χιλ.. 
 
Η πανδημία ωφέλησε πολιτικούς γάμους και σύμφωνο συμβίωσης 
 
Οι πολιτικοί γάμοι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτελούν έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μόλις το 1/4 των ετησίως τελεσθέντων γάμων. Η τάση των ζευγαριών να επιλέγουν τον πολιτικό γάμο εντείνεται στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον το 45-50% του συνόλου την περίοδο 2011-2019. 
 
Το 2020 φαίνεται ότι η πανδημία, σύμφωνα με την έρευνα, επηρέασε έντονα την επιλογή των ατόμων (το 60% περίπου των γάμων ήταν πολιτικοί), καθώς οι περιορισμοί που επέβαλλε η πολιτεία και αφορούσαν στον αριθμό των καλεσμένων, στις αποστάσεις μεταξύ τους κ.ά., αλλά και ο φόβος μετάδοσης του ιού, ώθησαν πολύ περισσότερα ζευγάρια από ό,τι συνήθως σε ένα τύπο γάμου που τελείται ενώπιον λιγότερων καλεσμένων. 
 
Τέλος, ενώ τα πρώτα έτη μετά τη θέσπισή του περιορισμένος αριθμός ατόμων επιλέγει το Σύμφωνο Συμβίωσης, από το 2014 και έπειτα ο αριθμός των Συμφώνων αυξάνεται ταχύτατα (μόλις 593 Σύμφωνα το 2013, 1.590 το 2014, 4.909 το 2017, 9.021 το 2020 και 11.429 το 2021). Φαίνεται επομένως ότι ενώ η πανδημία αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να παντρευτούν το 2020 και το 2021, εντούτοις δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης. 
 
Αυξάνεται η μέση ηλικία στον πρώτο γάμο
 
Σχετικά με τη μέση ηλικία στον πρώτο γάμο είναι ενδεικτικό ότι μειώνεται σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως και τα τέλη αυτής του 1970 (25,4 έτη το 1956, αλλά 23,4 έτη την πενταετία 1978-1982). Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όμως, η μέση ηλικία αυξάνεται αδιάκοπα (για 4 σχεδόν δεκαετίες), με αποτέλεσμα τη διετία 2019-2020 οι γυναίκες να παντρεύονται για πρώτη φορά στη χώρα μας στα 30,5 τους έτη, κάτι που επηρεάζει τον αριθμό των απογόνων που θα αποκτήσουν, καθώς οι πιθανότητες σύλληψης και τεκνοποίησης μειώνονται ταχύτατα μετά τα 35 τους έτη (υπενθυμίζεται ότι ο γάμος και η απόκτηση απογόνων είναι ακόμη έντονα συνδεδεμένοι στη χώρα μας). 
 
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία της παραπάνω έρευνας, η σύγκριση της πορείας της γαμηλιότητας στη χώρα μας με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικότερα, στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη στις επτά πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα παρατηρείται μια σημαντική μείωση του ποσοστού των άγαμων γυναικών (ιδιαίτερα στην περίοδο 1945-1965), αλλά οι τάσεις ανατρέπονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και η γαμηλιότητα υποχωρεί προοδευτικά, η μέση ηλικία στον γάμο ανέρχεται με ταχείς ρυθμούς, οι όλο και λιγότεροι γάμοι γίνονται όλο και πιο εύθραυστοι και οι εκτός γάμου γεννήσεις αυξάνονται ταχύτατα. 
 
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοντογιάννης τονίζει: 
 
«Οι νοοτροπίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές αναφορικά με τον γάμο αλλάζουν από το 1980 και έπειτα στην Ελλάδα. Έκτοτε οι γυναίκες αρχίζουν να αναβάλλουν τον γάμο, ενώ όλο και περισσότερες δεν παντρεύονται. Οι αλλαγές αυτές ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Εντούτοις, αν και με καθυστέρηση, με μερικές ιδιαιτερότητες φτάνουν σταδιακά και στη χώρα μας. 
 
Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, ο γάμος δεν είναι πλέον “καθολικός”, δηλαδή δεν αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών (αξίζει να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον 90 στις 100 γυναίκες από αυτές που γεννήθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 τέλεσαν έναν πρώτο γάμο έως τα 50 τους έτη, αλλά φαίνεται ότι το πολύ 75 στις 100 γυναίκες θα συνάπτουν έναν πρώτο γάμο μεταξύ αυτών που γεννιούνται από το 1980 και έπειτα). Παράλληλα, όλο και περισσότερα ζευγάρια λύνουν το γαμήλιο δεσμό τους, ενώ όλο και περισσότερα εξ αυτών επιλέγουν τον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης αντί για το θρησκευτικό γάμο. 
 
Επομένως, σταδιακά αυξάνεται τόσο η εκτός γάμου συγκατοίκηση (είτε με τη μορφή του Συμφώνου Συμβίωσης είτε εκτός κάθε επισημοποιημένου δεσμού), όσο και η εκτός γάμου τεκνοποίηση, που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.  
 
Ως εκ τούτου, οι οικογενειακές δομές διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο από αυτές του παρελθόντος στη χώρα μας και η μικρή σε μέγεθος πυρηνική οικογένεια που προκύπτει από το γάμο συνεχίζει να επικρατεί, ενώ παράλληλα αναδύονται νέα οικογενειακά πρότυπα, απαιτώντας νέες προσεγγίσεις στη διαμόρφωση των δημογραφικών και κοινωνικών πολιτικών».
 
 
ΣΧΟΛΙΟ 

Θά ήθελα να πω μια άποψη η οποία μπορεί να ακουστεί από μερικούς ως γραφική, αλλά προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να την μοιραστώ μαζί σας...
 
Η "πανδημία" του κορωνοϊού μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ώς δαιμονική...
Αυτοί που έφτιαξαν εργαστηριακά τον ιό, είναι σαφέστατα άνθρωποι σατανικοί...
Αυτοί που διαχειρίστηκαν την "πανδημία" είναι άνθρωποι του μαύρου...
Αυτοί που έφτιαξαν τα μπόλια είναι άνθρωποι του μαύρου...
Κοινώς ολόκληρη ήταν μια σατανική ιστορία που για διαφόρους λόγους επέτρεψε ο Θεός..
 
Τον όρο "σατανική" τον αιτιολογώ ως εξής:
Εκλεισαν τις εκκλησίες μας σε μεγάλες χριστιανικές εορτές....
Απαγόρευσαν λιτανείες Αγίων.
Υποχρεώσαν τους πιστούς να φορούν την ανίερη και προσβλητική για την Εκκλησία και τους Αγίους μας, μάσκα εντός των ιερών ναών... (π.χ. είδαμε ιερές εικόνες με ένα τεράστιο Χ μπροστά κολλημένο στο τζάμι για να μην προσκυνάνε οι πιστοί, είδαμε πιστούς να φυλάνε τις εικόνες με μάσκα!!!!! προσωπικά είδα μέχρι και πιστούς να ευχελαιόνονται με το άγιο λάδι από τους ιερείς και να ξαναφορούν στο πρόσωπο, την μάσκα την οποία φυσικά μετά από μερικές ώρες πρόκειται να πετάξουν στα σκουπίδια...!!!!!!!)
Απαγόρευσαν την Θεία Κοινωνία... (ακόμα κυνηγάνε μερικούς ιερείς που παράκουσαν)
Προέτρεπαν τον κόσμο μέσα σε ένα κρεσέντο πανικού, να μην επισκέπτεται τους ηλικιωμένους παπούδες και γιαγιάδες και τρομοκράτησαν τα εγγόνια ότι μπορεί να τους σκοτώσουν μεταδιδοντάς τους τον ιό....
Δεκάδες χιλιάδες πέθαναν στα νοσοκομεία από λανθασμένα ιατρικά πρωτόκολλα, εγκληματικά λανθασμένες "θεραπείες" και αδιαφορία ορισμένων υγειονομικών...
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι πέθαναν χωρίς να δουν κανένα δικό τους πρόσωπο, αφού τα επισκεπτήρια απαγορεύονταν... 
Πέθαναν ακοινώνητοι, διότι ενώ επέτρεπαν μέσα στους θαλάμους κοβιντ να περιφέρονται όλες οι ειδικότητες του νοσοκομείου (γιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι και καθαριστές) απαγόρευαν ακόμα και με ειδική περιβολή να μπεί ιερέας (αυτό το έζησα και το αναφέρω ως αυτόπτης μάρτυρας).
 
Και να φανταστείτε ότι το όλο θέμα το έχω περιορίσει στα κοινωνικό-θρησκευτικά πλαίσια...
Δηλαδή δεν μιλάω για τα υπόλοιπα φασιστικά μέτρα (πιστοποιητικά εμβολιασμού, λοκντάουν και κυκλοφορία με sms, αναστολές υγειονομικών, διώξεις των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60, πρόστιμα ακόμα και σε όσους χειμερινούς κολυμβητές κολυμπούσαν μόνοι τους στην παραλία!!!! (το ζήσαμε κι αυτό)..., απαγορεύσεις να πάνε οι οικογένειες στα χιόνια με τα παιδιά τους, απαγορεύσεις γενικά σε ότι χαροποιούσε και ανακούφιζε τον κόσμο.... θυμάμαι να διώχνουν μια γιαγιά που τάιζε τα περιστέρια στο Σύνταγμα!!!!!)

Με λίγα λόγια ξεδιπλώθηκε η νεοταξική δαιμονική παράνοια σε όλο της το "μεγαλείο"....
 
Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό ήταν φυσικό και επόμενο να έχουμε και τα όσα δαιμονικά γράφει το άρθρο...
Μείωση του Μυστηρίου του Γάμου και αύξηση των πολιτικών "γάμων" που δεν είναι γάμοι αφού δεν ευλογούνται από τον Θεό, αλλά μια συμφωνία με την υπογραφή του δημάρχου... και φυσικά η ανακάλυψη των ομοφυλοφίλων τα σατανικά Σύμφωνα Συμβίωσης που ουσιαστικά καταργούν τον όρο οικογένεια....

Περιμένω λοιπόν να ακούσω αν κάποιος από εσάς έχει αντίρρηση, ότι όλο αυτό που ζήσαμε (και πιθανώς θα ξαναζήσουμε) είναι δαιμονικό ή όχι....

ΥΓ. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι με βάση το άρθρο δυναμώνει και η ορθή άποψη που έχουν εκφράσει πολλοί ερευνητές, ότι οδεύουμε ως έθνος στην βιολογική εξαφάνιση...



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ .
ΘΑΝΟ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕΣ ΕΙΝΑΙ Κ ΗΤΑΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΣΥΜΠΕΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΔΙΕΤΟΥΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ Κ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΕΧΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.